Autor Tema: Zasto se za dtl koriste mali otpori i deblje zice ,a za mtl veci otpori ?  (Pročitano 12492 puta)

Van mreže Milanez

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 1244
  • -Receive: 658
  • Ugled: +658/-0
parim malo vise od dve godine al i dan danas mi nije jasno zasto se za dtl koriste mali otpori i deblje zice ,a za mtl veci otpori . to bi trebalo da znam pa javite . inace ,relativno sam zadovoljan mtl-om i tu nema neke promene al ovo maltene MORAM da znam ,a glup sam da bi sam skontao  :wave:

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 12198
  • -Receive: 11404
  • Ugled: +23156/-0
Odg: Zasto se za dtl koriste mali otpori i deblje zice ,a za mtl veci otpori ?
« Odgovor #1 poslato: Septembar 13, 2018, 20:19:59 »
  • Publish
  • Koriste se debele zice zato sto je potrebna velika grejna povrsina da bi se postigla tolika kolicina pare. Sa tanjom zicom bi dobio koncentrisanu veliku temperaturu na maloj povrsini i izgorela bi vata. Mali otpor se podrazumeva zbog debele zice - sto je deblja zica, to je manji otpor. Zica ti je kao crevo za vodu. Kroz deblje zicu struja lakse protice, sto zovemo manjim otporom. Sa druge strane, kad bi debelu zicu trebao da koristis za MTL, na malim snagama koje se inace koriste ne bi mogao da je zagrejes pa bi dobio ruzan ukus. Kad bi povecao snagu, opet to ne bi bilo to, jer fali i protok vazduha da bi se formirala para. Kao kad recimo pokusavas da raspalis vatru duvajuci kroz tanku cevcicu.

Van mreže Milanez

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #2 poslato: Septembar 13, 2018, 20:31:47 »
  • Publish
  •  kada bi pravio grejac za mtl sa 0,32 ss316l zicom dobio bi otpor lupam oko 0,4 oma . neko ce da kaze da je to mali otpor za mtl .jel tu bitno samo to sto pise 0,4 oma otpor ili ....znam da bi se sporije grejala i hladila zica. to bi koristio na dvarw-u na najmanjoj 0,8mm rupi .bila bi jaca struja ...sta bi jos bilo karakteristicno? trenutno koristim 0,255mm ss316l . otpor je 0,69 oma al to je izgleda samo cifra koja ne kazuje bog zna sta il...? hvala  :00000003:
    dodajem
    kako bi to prakticno izgledalo i ogledalo se kada bi koristio isti grejac za dtl,na istoj snazi itd ?

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #3 poslato: Septembar 13, 2018, 21:28:19 »
  • Publish
  • Joj mislim da hiljaditi put ponavljam ovu pricu... Man'te se ljudi otpora ;D  Otpor je sasvim nebitna stavka kod regulisanih modova i nema potrebe pominjati ga. Meni je 0.32 predebela zica, ali generalno nije predebela za MTL i moze da se koristi. To sto je otpor 0.4 je zato sto SS zica ima manji otpor nego kantal, i nije mali u ovom slucaju. Gotovo iste performanse ces dobiti sa SS zicom 0.32 na 10W sa otporom 0.4 i sa kantalom iste debljine na istoj snazi i ako ce otpor biti recimo 1.2. Razlika je samo u brzini reakcije zice, i to nema veze sa otporom.

Otpor je bio bitan dok smo koristili mehanicke modove i modove koji nemaju dobru regulaciju, nemaju step down... Pa si morao kombinacijom otpora i napona da dolazis do zeljene snage. Danas modovi razmisljaju za tebe i napon prilagodjavaju podesenoj znazi, tako da nas otpor ne zanima. Ili bar ne bi trebalo ;D

Van mreže Milanez

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #4 poslato: Septembar 13, 2018, 22:14:34 »
  • Publish
  • sta to bese step down? predebela ti 0,32mm?da ne koristis 0,255 kao i ja ? lupam .hvala za (dragoceno) vreme
    quiero libertad  :evo:

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #5 poslato: Septembar 14, 2018, 00:24:48 »
  • Publish
  • Znao sam da ces da pitas sta je step down :thumbsup:  To je pojam koji novijim kolegama nije poznat jer takodje nema potrebe da brinu o njemu. Nije sramota sto ne znas jer ti sa novijim modovima apsolutno nista ne znaci. Zato ga u poslednje vreme ne pominjemo tako cesto, ali sam ga pomenuo u vezi otpora, koji mnogi i dalje nepotrebno pominju i bespotrebno unose zabunu. Ali kad smo vec tu... Step dovn je sposobnost elektronike u modu da spusta napon izpod napona baterije. Prvi modovi su bili prilicno tupavi, pa ili nisu imali step down ili su lose radili step up(podizanje napona iznad napona baterije. Pa smo imali problem da ako nemas step down, mod ne spusta ispod 4V, i onda ti namotas dovoljno veliki otpor da ti 4V ne bi bilo prejako. Sa druge strane, modovi koji su lose radili podizanje napona, su pri padu napona baterije imali drastican pad performansi. Danasnji modovi sve to rade jako dobro i zato mi ne moramo da brinemo o otporu. Ti uvek dobijas podesenu snagu, a mod prema otporu prilagodjava napon. Ako ti je otpor 1om a podesio si snagu na 9W, napon ce biti 3V. Ako namotas vise namotaja i dobijes 2oma, mod ce za podesenih 9W morati da isporuci 4,25V. Razlika izmedju ova dva grejaca je samo i jedino u povrsini kojom nalezu na vatu i brzini zagrevanja.

Da, ja koristim 0.25 zicu. Nekad kantal, nekad SS, motamo 6-7-8 namotaja, ne obracam paznju na otpor i krecem se u rasponu 7-8W u zavisnosti od raspolozenja i broja namotaja ;D

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 11146
    • -Receive: 13046
    • Ugled: +15481/-0
    • Pol: Muškarac
    Moze deblja zica tipa 0.40mm da se vrlo lepo koristi i na malim snagama tipa 7W za MTL....provereno :098:
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže bobpp

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 6159
    • -Receive: 10438
    • Ugled: +11264/-0
    • Pol: Muškarac
    • elektronske cigarete
    Pa moze,sto da ne moze  ;D .Nije masa grejaca jedino sto se zagreva jer je tu i tecnost koja ulaz u kalkulaciju.Sem toga obicno i manje namotaja stane u odnosu na grejac od tanke zice pa razlika na kraju nije toliko drasticna.