Znao sam da ces da pitas sta je step down

To je pojam koji novijim kolegama nije poznat jer takodje nema potrebe da brinu o njemu. Nije sramota sto ne znas jer ti sa novijim modovima apsolutno nista ne znaci. Zato ga u poslednje vreme ne pominjemo tako cesto, ali sam ga pomenuo u vezi otpora, koji mnogi i dalje nepotrebno pominju i bespotrebno unose zabunu. Ali kad smo vec tu... Step dovn je sposobnost elektronike u modu da spusta napon izpod napona baterije. Prvi modovi su bili prilicno tupavi, pa ili nisu imali step down ili su lose radili step up(podizanje napona iznad napona baterije. Pa smo imali problem da ako nemas step down, mod ne spusta ispod 4V, i onda ti namotas dovoljno veliki otpor da ti 4V ne bi bilo prejako. Sa druge strane, modovi koji su lose radili podizanje napona, su pri padu napona baterije imali drastican pad performansi. Danasnji modovi sve to rade jako dobro i zato mi ne moramo da brinemo o otporu. Ti uvek dobijas podesenu snagu, a mod prema otporu prilagodjava napon. Ako ti je otpor 1om a podesio si snagu na 9W, napon ce biti 3V. Ako namotas vise namotaja i dobijes 2oma, mod ce za podesenih 9W morati da isporuci 4,25V. Razlika izmedju ova dva grejaca je samo i jedino u povrsini kojom nalezu na vatu i brzini zagrevanja.
Da, ja koristim 0.25 zicu. Nekad kantal, nekad SS, motamo 6-7-8 namotaja, ne obracam paznju na otpor i krecem se u rasponu 7-8W u zavisnosti od raspolozenja i broja namotaja