Autor Tema: Pomoć početnicima - napravite bazu sa željenim procentom nikotina i odnosom VPG  (Pročitano 9129 puta)

Van mreže Drako

• eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 617
  • -Receive: 1311
  • Ugled: +1510/-0
  • Mea culpa
Dvoumim se duže vreme da li da postavim ovu temu, ali računam da će nekome biti od pomoći, pa da napišem kako to radim.
Pre svega odredim koliki sadržaj nikotina želim a zatim i odnos PG-VG. Kada odredim  količinu baze koju pravim, tu količinu pomnožim sa željenim nikotinom po mg-u, a zatim podelim sa količinom nikotina koji se nalazi u bazi, nosaču nikotina. U zavisnosti od odnosa PG-VG, od PG ili VG oduzmem izračunatu količinu baze nosača nikotina i dobijem tri vrednosti: količinu baze koja je nosač nikotina, količinu nulte baze PG i količinu nulte baze VG. U to dodam željenu aromu.
Primer:
Nosač nikotina mi je PG a sadržaj nikotina je 36 mg/ml. Želim 100 ml 60:40 PGV baze sa 9mg/ml.
Ukupna količina nikotina za 100 ml željene baze je:
100*9=900 mg
Da bih dobio ovu količinu željenog nikotina potrebno mi je:
900:36=25 ml baze koja je nosač nikotina.
Za odnos 60:40 potrebno mi je 60 ml PG i 40 ml VG-a.
Kako već imamo 25 ml PG baze koja je nosač nikotina potrebno je još
60-25=35 ml PG.
Dakle, za 100 ml baze sa 9mg/ml nikotina odnosa 60:40 PGVG potrebno je:
25 ml PG sa 36 mg/ml nikotina
35 ml PG sa 0 mg/ml nikotina i
40 ml VG sa 0 mg nikotina.
Podrazumeva se da je VG razređen sa odgovarajućom količinom destilovane vode.
Na ovaj način je moguće vrlo brzo izračunati potrebne količine svih sastojaka za bilo koji odnos i jačinu baze.
Nadam se da će ovo nekome od početnika pomoći. :smile1:
Otišao sam da pronađem sebe. Ako dođem pre nego što se vratim, zadržite me.

Van mreže sladoledzija

• Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 17
  • Ugled: +51/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
Bas tako i ja radim, jednostavnije ne moze biti.

Van mreže Raka 1971

• Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 92
  • Ugled: +92/-0
  • elektronske cigarete
I onda u tako pripremljenu bazu dodaješ aromu, aki sam dobro razumeo?????

Ako u 100ml baze odnosa 50/50 dodaš recimo 2% (2ml) arome koje su uglavnom PG, dobićeš 102ml tečnosti jačine 8,82mg u odnosu 50,98/49.02

Sent from my K00G using Tapatalk

Van mreže Bolle

• Drug član
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 10882
  • -Receive: 3343
  • Ugled: +3856/-0
  • elektronske cigarete
Tako je Rako... Mali su to procenti da bi uspeo da primetiš neku bitnu razliku u ukusu... I navodno se ta 2% arome i ne računaju... Eventualno kad bi pravio neki mix koji bi u sebi sadržao 15-20% arome pa da izbijaš PG... Ovako sa 2% opušteno, ali matematički si skroz u pravu... Inače, pozdrav Rako...  :wave:

Van mreže milutko1

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 738
  • -Receive: 1804
  • Ugled: +2957/-0
ili jednostavno ranije oduzmes tih 2% kad spremas bazu ako bas hoces u crtu tacno

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 12198
  • -Receive: 11404
  • Ugled: +23156/-0
I da ne zaboravimo, sve je lakse uz kalkulator. Nas drug Prle se pomucio da mi ne bi morali ;D

Van mreže teodorica

• eCiginfo prijatelj
  • Sr. Member
  • Thank You
  • -Given: 407
  • -Receive: 462
  • Ugled: +798/-0
Na pesaka,formula za izracunavanje kolicine nikotinske baze koju treba dodati u PG/VG bazu da bi dobili zeljenu jacinu.
(Xml nikonskog koncentrata podeljeno sa xml zeljene kolicine tecnosti)puta jacina nikotinske baze=jacina zeljene tecnosti
Imam 36mg nikotinsku bazu,hocu 2mg/ml jacinu tecnosti i to 100ml
(x/100ml)*36mg/ml=2mg/ml
Iz jednacine dobijam da mi treba x=5,55ml nikotinske baze 36 mg/ml
Nekako sam dosao do ovakvog nacina racunanja  jer sam u pocetnom periodu sto puta sekao i pojacavao tecnosti pa cisto da znam sta imam u flasama ;D .Mala,bezveze ilustracija samo sa nikotinom.Kod PG/VG nikotinskih baza samo obracunavanje procenata ukupne kolicine sirovina u odnosu na zeljenu kolicinu tecnosti,malo duzi postupak.
Sad mi se desio peh jer sam zaboravio da imam gotovu nikotinsku bazu od 2mg,a ja je Odradio sa 100mg nikotina ponovo na 2mg,dodao aromu,napravio karambol i eto mozdane zanimacije ocas posla,ispravki,secenja,koliko sam dodao nikotina,arome,fali mi cistog VG-a,ludilo.
Nije lose imati kalkulator,ali vise podrzavam razumevanje odnosa komponenata jer se igramo sa koncentratima otrova.
Znaci 3x meri 1x seci,a ne ko ja, kontra  :uff: :smile1:

Van mreže Raka 1971

• Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 92
  • Ugled: +92/-0
  • elektronske cigarete
Mali procenti, ali visoko koncentrovani otrovi, pa se preračunajte.
Lepo kaže @teodorica 3xmeri, jedanput seci.
Ionako sve komponente, PG, VG, nikotinske baze i arome kupujemo posebno. Nema razloga ne meriti sve precizno i posebno.

Sent from my K00G using Tapatalk