Autor Tema: Sta je "fals" vazduh?  (Pročitano 2312 puta)

Van mreže bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 6162
  • -Receive: 10462
  • Ugled: +11288/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
Sta je "fals" vazduh?
« poslato: Februar 19, 2021, 19:14:37 »
  • Publish
  • ...kod atomizera?

Imam ja svoju teoriju i mogu je izneti kasnije ali to je samo neko moje shvatanje toga i kao takvo nedovoljno da bih sklopio definiciju... pa me zanima na sta drugi misle kad kazu da atomizer ima "fals" vazduh.Gde to nastaje,kako se manifestuje i sl.

Van mreže Điva

• eCiginfo prijatelj
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 3145
    • -Receive: 2435
    • Ugled: +2728/-0
    Odg: Sta je "fals" vazduh?
    « Odgovor #1 poslato: Februar 19, 2021, 19:31:06 »
  • Publish
  • Zatvori se AFC, ali prolazi malo vazduha?
    Samo nagađam.
    Često čitam ali se ne bavim s tim :)

[Kao što znate, koristim Morph Tank sa raznim adapterima, raznim RBA glavama, DIY reducirima, fabričkim grejačima, DIY adapterom, modifisanim RBA (Kanger Sub Nano = predobar), MTL(Evod coil), rDL, etc… ]

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 12198
    • -Receive: 11404
    • Ugled: +23156/-0
    « Odgovor #2 poslato: Februar 19, 2021, 21:17:16 »
  • Publish
  • Ovo je pitanje koje i mene muci. Cesto se pominje da neki atomizer ima fals vazduh i odmah se proglasi da ne valja, ili da nije los ali taj fals vazduh... A nigde neke precizne definicije. Koliko sam ja razumeo, postoje dve vrste fals vazduha cije posledice nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka. A sve se to nekako trpa pod istu kapu.

Postoji onaj fals vazduh koji je Djiva pomenuo - zatvoris vazduh na AFC a ono prolazi negde. Ovo se (valjda) desava zbog ne bas precizne izrade i nedostatka dihtunga na AFC prstenu, i smeta pre svega korisnicima onih nedopravenih atomizera koji se pune odozgo a nemaju resenu kontrolu/zatvaranje dovoda tecnosti. I onda bi taj vakum koji se stvori zatvaranjem AFC trebao da spreci izlivanje tecnosti napolje. Ovo smeta samo prilikom punjenja, i posle malo brboce i posle sve ok. Neki su se navezbali sa setapom pa ubodu idealnu kolicinu vate da propusta dovoljno tecnosti, a da ne curi. Neki misle da su se navezbali pa duvaju zagorakis a da nisu ni svesni. I tako to. Ima gi razni. Moj izbor je da ne koristim ovakve atomzere.

Druga vrsta fals vazduha je kada vazduh prolazi pored rupe za vazduh, pa nesto kao remeti putanju vazduha. Ovo je cest slucaj kod atomizera koji imaju izmenljive pinove a ne najbolje reseno dihtovanje. Verujem da koristim jedan takav atomizer vec nekoliko godina (dvarw), ali mi ni najmanje ne smeta. Verujem, jer verujem uvazenom kolegi, koji je metodom cackalice uspeo da detektuje nezeljeni fals vazduh, zbog cega je odustao od koriscenja ovog atomizera. Nisam proveravao, jer se plasim da cu da se istripujem pa posle moram da trazim novi atomizer ;D

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 11159
    • -Receive: 13051
    • Ugled: +15486/-0
    « Odgovor #3 poslato: Februar 20, 2021, 13:51:58 »
  • Publish
  • Po meni uloga vazduha je da ima odredjeni smer i intenzitet kretanja radi optimalnog hladjenja coila u cilju stvaranja dovoljne kolicine pare u odnosu na potrebu korisnika ..
    Prvobitno nije postojala kontrola protoka vazduha te je intenzitet potiska vazduha bio predodredjen velicinom rupe ispod ili sa strane grejaca a koji je morao biti opet srazmeran intenzitetu potiska dovoda tecnosti ,takva konstrukcija mogla je zadovoljiti odredjenu grupu korisnika ali i pored toga sto se cini da je sve izbalansirano u najvecoj meri se princip oslanjao na intenzitet povlacenja samog korisnika , slabo povlacenje je rezultiralo losijem natapanju jer protok vazduha nema prepreku u odnosu na protok tecnosti koji ima materijal za natapanje (mesh ,fiber,vata) dok prejako povlacenje je vodilo prenatapanju jer u ovoj situaciji je dotok vazduha ipak ogranicen velicinom rupe pa se intenzitet prebacuje na kanale za dovod tecnosti..
    Ubacivanjem prstena za kontrolu vazduha proizvodjaci su doprineli tome da se to balansiranje moze vrsiti nezavisno od sile povlacenja korisnika ali su takodje dosli do zakljucka da sa povecanjem rupe centralnog pina jedan isti atomizer bi mogao zadovoljiti potrebe sireg kruga korisnika..Ili ne bi mogao ?
    Ocito su uvideli nedostatak za ispunjavanje osnovne uloge vazduha napisane u prvoj recenici te dolazimo do toga da se sada proizvode i razlicite velicine inserta za protok vazduha..
    Po meni sve je to lepo a bice jos lepse kada se bude neko setio da su potrebni i razliciti inserti za dovod tecnosti ili barem funkcionalna regulacija dotoka koja ce raditi onako kako treba..

Na kraju , voleo bih da neko barem na identican nacin objasni ukoliko postoji u cemu je negativan uticaj vazduha koji prolazi pored prstena za regulaciju usled loseg dihtovanja tkz fals vazduh  :017:
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže bobpp

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 6162
    • -Receive: 10462
    • Ugled: +11288/-0
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #4 poslato: Februar 20, 2021, 14:33:01 »
  • Publish
  • Dobro,znaci da mozemo imati i spoljasnji i unutrasnji fals vazduh...Ali i dalje mi to ne govori kako se manifestuje ,tj. kako znamo da ga imamo.

Ok,sto se spoljasnjeg tice,AFC se moze potpuno zatvoriti pa da se proveri ali sta to samo po sebi znaci?Atomizer se ne koristi tako (odnosno,ako ga moramo tako koristiti onda smo nabavili pogresan atomizer) a i sav vazduh,bilo gde da je usao,svejedno zavrsi u centralnoj rupi i na grejacu.Ako je suvise vazduha mozda je jednostavno atomizer otvoreniji?Ili je AFC jednostavno potrebno postaviti na manju rupu?   Mora da tu ima jos nesto...

Za unutrasnji je jos veci problem.Sem onog sistema sa cackalicom kako mozemo znati da vazduh prolazi pored inserta?Losa aroma,malo pare?Sve to verovatno moze da znaci i problem sa natapanjem i los grejac i razne druge stvari.Opet mora postojati jos nesto,nesto preciznije, sto nas navodi na izjavu "fals vazduh".

Ono sto mene zanima je ne toliko teorija i fizicka mesta gde bi fals vazduh mogao uci vec vise osecaj na osnovu koga neko zakljuci da postoji ili ne postoji isti.

Evo,da pomognem - Berserker V1 se cesto pominjao u kontekstu fals vazduha pa ako bi mogao neko da kaze sta je tu tacno bilo problematicno i kakva je tacno razlika u osecaju izmedju primerka gde je to bilo naglasenije i drugog gde nije.