Autor Tema: Efikasnost grejaca i kako ga poboljsati  (Pročitano 55317 puta)

Van mreže bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 6162
  • -Receive: 10462
  • Ugled: +11288/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
Efikasnost grejaca i kako ga poboljsati
« poslato: Oktobar 04, 2017, 21:47:44 »
  • Publish
  • Dakle,imamo ecig.Odnosno,imamo atomizer.Iz jednog kraja tog atomizera izlazi para.Ali pare nema dovoljno.Ili bar nema onoliko koliko mi zelimo da bude.Sta uraditi?

Prva stvar za kojom mnogi posezu je povecanje snage.

Da li to donosi vise pare?Donosi.Povecanjem snage (tj.napona) na grejacu povecava se i heat flux sto za krajnji rezultat ima povecanje temperature na njegovoj povrsini.Povecanjem temperature povecava se i napon pare sto dovodi i do isparavanja u vecem obimu.

Problem kod ovog pristupa je sto nasa tecnost nije voda i ne ponasa se u potpunosti kao voda.Slicnija je... pa recimo secernom sirupu.Ne isto ali dovoljno slicno da bi se primetilo da se ne moze izloziti prevelikoj kolicini toplote jer na odredjenoj temperaturi dolazi do dekompozicije (a to je ono sto zelimo da izbegnemo).

Bolji pristup je zadrzati nizu temperaturu na grejacu a povecati povrsinu sa koje isparava.

Najlaksi nacin za ovo je upotreba deblje zice.Grejac iste velicine,precnika i broja namotaja (otpor zanemarite,zaista nije bitan kod regulisanih modova a ko koristi mehaniku ovo sve -i jos vise- vec zna) od zice 0.32 ima za trecinu vecu povrsinu od istog grejaca radjenog od zice debljine 0.25.Samim tim mu je heat flux (i temperatura) manji pri istoj snazi,odnosno,da kazem ovako - moze da "podnese" vecu snagu pre nego sto tecnost  pocne da zagoreva.
    Da li je ovo najbolji pristup? Verovatno ne (mada je najprakticniji).Povecanjem debljine zice se,uz povrsinu (sto je pozeljno),povecava i njegova masa (sto bas i nije).Razlika u masi izmedju gore pomenuta dva grejaca je skoro duplo.
    Veca masa je "troma" i potrebno je vise vremena da se grejac zagreje i vise vremena da se ohladi.Posto niko ne zeli da drzi taster pritisnut dve sekunde pre povlacenja ovo se najcesce kompenzuje podizanjem snage cime se,nazalost,neutralise i prednost vece povrsine. Prakticno,imamo vecu povrsinu koja nam omogucava da vise tecnosti isparimo na nizoj temperaturi ali ne mozemo to da iskoristimo jer nam se grejac jako sporo zagreva.Onda podignemo snagu da bi ubrzali zagrevanje ali tada nam se i ukupna temperatura podize.Zacarani krug.

Ono sto je nama potrebno je velika povrsina a mala masa.

Ili,naravno,mod sa opcijom "preheat".Koja,usput,ne sluzi da bude aktivna 3,5s od 4s povlacenja - kratko trajanje uz odgovarajuce doziranje snage je pravilno.

Ali za one koji nemaju tu mogucnost grejac male mase a velike povrsine je najefikasniji.
    Nedavno su se pojavile zice sa rupom u sredini upravo iz tog razloga ali jos uvek nisu siroko dostupne.
    Ono sto je dostupnije su twisted (i paralel) grejaci od tanje zice.Grejac od 2x0.16 zice ima skoro 50% manju masu od grejaca sa zicom 0,32 (isti precnik,isti broj namotaja) dok mu je povrsina cak i  15-tak% veca.Ono sto je problem sa twisted (i opste bilo kojim komplikovanijim grejacem) sem samog procesa pravljenja je i sto se brze zaprlja.Takodje,posto je tanka zica u pitanju teze je raditi sa njom i postavljati vatu,lakse se deformise itd.

Ovo je teorija.U praksi,sve je stvar kompromisa.Sa debljom zicom je lakse raditi.Tanja zica je "brza".Negde nema mesta za vece grejace.Negde ne moze mali grejac zbog konstrukcije atomizera.Sa twisted ume da prska tecnost,posebno na vecim snagama.Takodje se i brze prlja.Kod jednog ovo,kod drugog ono...Nema potpuno savrsenog.

Van mreže Pukan

• Drug član
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 5837
    • -Receive: 2233
    • Ugled: +2880/-0
    Odg: Efikasnost grejaca i kako ga poboljsati
    « Odgovor #1 poslato: Oktobar 05, 2017, 00:52:01 »
  • Publish
  • Sjajan način za povećavanje površine grejača je i ribbon kantal. Svakako mnogo dostupniji i jeftiniji od ove "šuplje" žice. Al sa druge strane, lako se deformiše kod menjanja vate, tako da dolazimo do onog neizbežnog, već pomenutog, kompromisa.

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk

Van mreže bobpp

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #2 poslato: Oktobar 05, 2017, 00:57:10 »
  • Publish
  • Da,ribbon sam totalno zaboravio da pomenem iako sam i sa njim pravio neke kalkulacije.Hvala.
    Uglavnom su sve te kombinacije sa vecom povrsinom mehanicki slabe sto je verovatno glavni razlog neupotrebe.
    I ja sam bio veoma zadovoljan twisted grejacem pa opet nekako uvek zavrsim sa punom zicom... ;D

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 11159
    • -Receive: 13051
    • Ugled: +15486/-0
    « Odgovor #3 poslato: Oktobar 05, 2017, 08:41:18 »
  • Publish
  • Bobpp svaka cast na izlaganju tema je zalepljena na vrh da je mogu svi procitati ( cak je i pozeljno ) jer malo je apsolutnih istina u vejpingu ali ovo je apsolutna sustina , potpisujem svaku recenicu jer u momentu kada si objasnjavao nedostatke odnosno tromost deblje zice i zavrsio sa zacaranim krugom na pamet mi je pao preheat kao opcija kompenzacije a vec u sledecoj recenici pises o tome kao da mi citas misli  :00000003:
    I preheat i kontrola temperature a u neku ruku i taste kontrola su nastali kako bi amortizovali upravo navedene nedostatke u cilju sto kvalitetnije reprodukcije pare a sto se tice zica sa rupom u sredini po mom misljenju imaju sve predispozicije za unapredjenje efikasnosti a da li ce i u kojoj meri svojom pojavom zameniti postojece, vreme ce pokazati...
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže kinkel

• eCiginfo prijatelj
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 1289
    • -Receive: 1379
    • Ugled: +1379/-0
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #4 poslato: Oktobar 05, 2017, 09:57:07 »
  • Publish
  • Lepo napisano i veoma konstruktivno. Kada sam razmisljao o masi i povrsini dosao sam do indenticnog razmisljanja, samo povecanje precnika zice sam otpisao, upletenu takodje (prska i brzo se prlja) ... Ja sam to resio zicom 0,25 i 0,20 u paraleli povecao povrsinu, a brzinu grejanja zadrzao :)

Послато са MI 4LTE уз помоћ Тапатока

Van mreže ezgetap

• Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 269
    • -Receive: 395
    • Ugled: +395/-0
    • elektronske cigarete CEVKA & KLONOVI
    « Odgovor #5 poslato: Oktobar 30, 2017, 18:59:08 »
  • Publish
  • pa po ovome što je pisano nesto mi govori da je mesh najbolje rešenje

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #6 poslato: Oktobar 30, 2017, 20:04:13 »
  • Publish
  • Lupis i ostanes ziv ? Ovog puta mogao bi se malo potruditi i da objasnis sta si hteo da kazes jer mesh moze biti i kao grejac i kao materijal za sprovodjenje tecnosti ali u oba slucaja nije najefikasniji po mom misljenju ...
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže ezgetap

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #7 poslato: Oktobar 30, 2017, 22:06:29 »
  • Publish
  • Razmišljao sam u pravcu mala masa a velika površina,stvarno sam lupio,a i razmišljao naglas,al kad sam pročitao bobpp studiozno izlaganje pomislih na meš jel ima takve karateristike

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #8 poslato: Oktobar 30, 2017, 22:16:59 »
  • Publish
  • Ja probao pa zato i kazem  :thumbsdown:

Van mreže ezgetap

• Hero Member
    • Thank You
    « Odgovor #9 poslato: Oktobar 30, 2017, 22:33:47 »
  • Publish
  • Ma da vidite kako moja raketa cepa na 1om 0.4 kantala

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk

Van mreže Milanez

• Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 1250
    • -Receive: 663
    • Ugled: +663/-0
    « Odgovor #10 poslato: Septembar 27, 2018, 19:01:48 »
  • Publish
  • jel se meni cini da je na dia 2,5mm jaci TH od dia 2mm ?  :wave:

Van mreže bobpp

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #11 poslato: Septembar 27, 2018, 20:14:49 »
  • Publish
  • Moguce... Mozda je mala rupa pa vazduh ne uspeva da "obidje" veci grejac i delimicno zagoreva sa gornje strane... A mozda je i neki drugi parametar u pitanju...

Van mreže teodorica

• eCiginfo prijatelj
    • Sr. Member
    • Thank You
    • -Given: 407
    • -Receive: 462
    • Ugled: +798/-0
    « Odgovor #12 poslato: Novembar 13, 2018, 23:47:42 »
  • Publish
  • Moze povecanje postojece povrsine  i razmicanjem namotaja coil-a,dati mu mogucnost da "dise" celom povrsinom zice,nego ga sabijanjem zarobljavati u cev  sa ogranicenim luftiranjem,naravno za old school kantal grejace

Van mreže Milanez

• Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 1250
    • -Receive: 663
    • Ugled: +663/-0
    « Odgovor #13 poslato: Decembar 23, 2018, 18:00:05 »
  • Publish
  • jel moguce da sraf za grejac utice na aromu tj neki (ne) ukus ?
    ne znam na sta da sumnjam ,jedino na srafove koje sam stavio philips(krstaste)  umesto hex (imbus,inbus...)na dvarw-u

Van mreže bobpp

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #14 poslato: Decembar 23, 2018, 18:19:12 »
  • Publish
  • Uh...pitas za neku daleku teoriju ili u praksi?  ;D U teoriji je mozda i moguce ali od metala koji bi tako brzo reagovao se srafovi najcesce ne prave.Jedino da je tecnost duze bila u atomizeru a nije se koristio pa da kao povuce nesto...Priznajem da nisam imao slucaj i nisam nista posebno primecivao a bilo je i atomizera sa zardjalim gvozdenim srafovima,sa niklovanim,mesinganim...
    A u cemu je uopste promena?