Modovi > Klonovi

O kloniranju, generalno

(1/25) > >>

Para:
Ne bih ulazio u ocenu ispravnosti onih koji kopiraju nečiju ideju, rad i trud, jer odgovor je jasan. Nije u redu. Koliko smo ispravni mi koji kupujemo takvu robu? Ja je kupujem, kao što sam kupovao i originale. I kupovaću sve dok je to legalno. A legalno je jer niko do sada nije tužio niti jedan sajt koji se bavi prodajom klonova. Zašto niko nije tužen? Pa zato jer niko nije zaštitio svoje umo-rukotvorine.
Zašto su tako skupi originali? Ne znam, ali znam da mogu biti jeftini i pristupačni. Kako? Jednostavno, ako neko misli da je napravio dobar proizvod, fino pošalje nacrte u Kinu i naruči nekoliko hiljada primeraka i prodaje ih po primerenoj ceni. Jasno je da će taj proizvod biti urađen onoliko kvalitetno koliko to naručilac bude tražio.
Ko nam garantuje da se to sada upravo tako i ne dešava, jer mi, ovčice za šišanje smo kupili što smo kupili. Savršenstvo je što sada i pored originala koje smo skupo platili, kupujemo i klonove tih originala. Ja sam pokupovao skoro sve. Ja sebe uopšte ne razumem.  ;D


P.S.
Zar nije malo čudno da se klonovi pojave kada prodaja originala stane ili drastično opadne?

Che:
Auuuuu sad si otvorio mnoga nezgodna pitanja! :thumbsup:
Mene samo zanima koja je razlika izmedju klona i replike,laserska gravura ili jos po nesto?

Para:
Sve klon do klona ili što bi rekli, sve moj  do mojega. ;D

LiberPrint:
Sto se mene tice, sa moralne strane uopste nemam problem sa klonovima, sve dok su oni dobri. U praksi se pokazalo da su cesto bolji od originala. Takodje, vrlo cesto mi bude i drago kad vidim da su kinezi klonirali neku spravu od 300 i kusur evra i jos je napravili identicno. O autorskim pravima neka brinu oni sto su ugrozeni. Kad umeju da naplate parce cevi 10 x vise nego sto je realno, mogu i da plate patentiranje, ako je moguce patentirati nekompletnu baterijsku lampu ;D Na kraju krajeva, elektronska cigareta je kineski izum i oni imaju apsolutno sva prava u toj oblasti.

Para:
Gore u onoj gomili se nalaze klonovi: Odija, Itake, Poldiaka, Heliosa, Taifuna, Pulse, GGTS-a, JM22, Precise, EA.
I znate koliko sam sve platio?
Kao jedan grčki mehanički mod ili neki hibrid. :-[

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju