Autor Tema: Boje i njihova značenja  (Pročitano 634 puta)

Van mreže Morgana

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 3089
  • -Receive: 7349
  • Poruke: 8908
  • Ugled: +9227/-0
  • elektronske cigarete
Boje i njihova značenja
« poslato: Oktobar 30, 2016, 19:19:06 »
Boje i njihova značenja


Boje i njihova značenja


Boja zavisi od naše percepcije stvari, ona je nerealna, jer svako biće vidi stvari drukčije obojane; ovisi zapravo od utjecaja svjetla na neki predmet. Boje su prepune značenja: poplavio je, osjećati se blue, gledati crveno ili zeleno od zavisti, plava krv, žuti tisak. Boje utječu na ljude ne samo vizualno nego i psihološki.


Značenje boja


Crna je povezana sa moći, elegancijom, formalnošću, smrću, zlom i tajnom. To je misteriozna boja uz koju se veže strah od nepoznatog (npr. crne rupe), te obično ima negativno značenje. U sebi sadrži snagu i autoritet, a smatra se vrlo formalnom, elegantnom i bojom uspjeha. U heraldici simbolizira tugu.


Crvena je boja vatre i krvi, pa je povezana sa energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak. Zbog svog inteziteta jako je vidljiva, zbog čega se koristi za prometne znakove (znakovi za zaustavljanje, semafori) i u vatrogasnoj opremi, te općenito za označavanje opasnosti. Znanost o grbovima (heraldry) je pokazala da se crvena koristi za označavanje hrabrosti, te ju se može naći u mnogim nacionalnim zastavama.


Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je sa radošću, sunčanošću i tropskim. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj (stimulation). Za ljudsko oko narančasta je vruća boja, pa daje osjećaj vrućine. Usprkos tome, narančasta nije toliko agresivna kao crvena. Ona potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekt i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom. Kao citrusna boja narančasta je povezana sa zdravom hranom i potiče apetit. Narančasta je boja jeseni i žetve, a u heraldici je simbol snage i izdržljivosti.


Žuta je boja sunca. Povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Ona stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Često je povezana i sa hranom. Jarka, čisto žuta je boja koja privlači pažnju, no ako se koristi u prevelikoj mjeri može uznemiriti (npr. dojenčad puno više plaču u žutim sobama). U heraldici žuta predstavlja čast i odanost, a tek kasnije je žuta povezana sa kukavičlukom. Žuta je nestabilna i spontana boja, često karakterizirana kao dječja.


Zelena je boja prirode. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Dosadna, tamno zelena je povezana sa novcem, financijskim svijetom i bankarstvom. Zelena ima veliku sposobnost liječenja. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko, pa može popraviti vid. Ona predstavlja stabilnost i izdržljivost. Ponekad zelena implicira pomanjkanje iskustva, a u heraldici zelena indicira rast i nadu. Suprotno crvenoj, zelena predstavlja sigurnost i to je boja slobodnog prolaska u prometu.


Plava je boja neba i mora. Često se povezuje sa dubinom i stabilnočću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Smatra se korisnom za um i tijelo - usporuje ljudski metabolizam i stvara smirujući efekt. Snažno je povezana sa smirenjem, a u heraldici se koristi kao simbol pobožnosti i iskrenosti. Suprotno emocionalnim toplim bojama poput crvene, narančaste i žute, plava se veže za svijest i intelekt. Plava je muževna boja i, sudeći po istraživanjima, široko je prihvaćena među muškom populacijom.


Ljubičasta (purple) spaja stabilnost plave sa energijom crvene boje. Povezana je sa kraljevskom osobom. Simbolizira moć, plemstvo, luksuz i ambiciju, te spaja bogatstvo i ekstravaganciju. Također je povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom. U prirodi je to rijetka boja, pa se čak smatra i umjetnom. Iako je povezana sa duhovnošću, tajnovitošću, vlastelom i strašću, također može simbolizirati žaljenje, smrt, mučninu, zavjeru i napuhanost. Među europskim katolicima ljubičasta simbolizira smrt i razapinjanje, dok se u novije doba u Američkoj kulturi toj boji polako pridodaju karakteristike zabave i veselja.


Smeđa je boja zemlje, poziva na žudnju i melankoliju. Svjetlo smeđa odaje iskrenost, a tamno smeđa prijateljstvo.


Srebrna simbolizira oh
rabrenje, negiranje negativnosti, ...


Zlatna boja označava privlačnost, to je sunčevih bogova.


Siva je boja neutralnosti i glamoura.


IzvorSanmerflyWorld