Autor Tema: Stara narodna jela i recepti  (Pročitano 3887 puta)

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Stara narodna jela i recepti
« poslato: Septembar 14, 2016, 12:18:25 »
Ovde mozete postaviti neke svoje omiljene recepte.
 i prilika da se upitamo:
Znamo li kako se hraniti zdravo a jeftino?
Jedini nacin je da znamo je da se vratimo na stara i dobra jela



U danasnjem vremenu kada je sve nezdravo na ovome svetu,kada i vazduh zagadjen koji udisemo i kada nemamo vremena za nista,a narocito za hranu koju jedemo pa samim tim cesto jedemo nezdravu i konzerviranu hranu.

Takvim nacinom ishrane oobolevamo od raznih bolesti,gojaznosti,a djaba nam i vejp kada se tako trujemo hranom.

Nasi stari su znali kako se hraniti zdravo i nikad nisu isli kod lekara i neretko doziveli i 100-tu.Ti ljudi nikad nisu jeli salamu,virslu,pastetu,topljene sirne namaze i tome slicno.

Jos strasnija prica i sa mesnim preradjevinama zivotinskog porekla
Zivotinjama je pri uzgajanju dato razni hormoni rasta,a hranjene stoke hranom tretiranom pesticidima je i nezdrava.

Svi to znamo koliko je takva hrana nezdrava a  kupujuci po marketima znamo koliko je i skupa (najskuplja)
Zapitamo li se uopste zasto to cinimo?

Da bi izbegli sve to najbitnije je da sebe promenimo iz korena i da prestanemo jesti nezdravu hranu i kupiti iskljucivo kod kuce domacina.

Cena zive vage kod seljaka jeftinija upola nego u marketina.
Znaci treba kupiti iskljucivo od onih sto uzgajaju za svoje licne potrebe,
 ne i od onih koji imaju plantaze i prodaju na pijace(tu je hemija obaveznoprisutna)

Dakle altenativa uvek postoji.
Umesto letovanja na moru dobro je otici u neki rualni predeo na nekoj planini kod nekog domacina,seljaka.

Ideja je da se tu sa porodicom provesti god,odmor gde je i prilika da se kupuje upravo sa tog mesta zive vage tovnih svinja,jaganjca,pilica,i svega ostalog.

To meso je mnogo ukusno
(lepi se za prste kada se uzima u ruku)

A svaki seljak domacin bi to meso preradilo uz nadoknadu umesto nas :

- Masno dimljeno meso u pusnici.
- Domace cvarke
- Ovciji sir
- Berba raznih lekovitih gljiva
- Specijaliteti puzeva,rakova potocara
- Rakija od sljiva
- Razne pekmeze
- Vina od kupina
- Sakupljanje lekovitih trava cajeva/soka
- I da ne nabrajam sta vec.

A sve to skupa cuvace se u zamrzivacu,tegli, u kesicama etiketirano i jednostavno za upotrebu,a nama preostaje pri povratku da sve to samo  ponesemo svojoj kuci.

Nasi stari su umeli,i bez ikakvog konzervansa napravili dobar pekmez, ajvar i sve drugo,dodato samo pri vrhu tegli sa namirnicama malo kljucale vode,
zatim zatvorili teglu poklopcem koja stvori  kondezaciju vazduha,a takva konzervirana hrana se ne kvari i moze dugo da traje bez konzervansa.

Naucili bi i stare dobre recepte,a i poneki recept za srecu i dugovecnost.


Probali bi i razne starinske recepte,kacamak,proja,lepinja pecena na tavi sporeta,peceno jagnje,prase na zaru,kuvanu koprivu i mnoga druga jela.

Imali bi i lep i zdrav odmor,spavali bi nakrevetu od slamarice,culi cvrkut ptica,zrikavaca,slavuja..
Uzivali bi u opojnim mirisima prirode i proleca.

Najidealnije je mesec Maj

Pametnije koristiti bas takav odmor na takvom jednom mestu.
Zato moj predlog da umesto mora pravac na nekoj od nasih planina i da tamo nadjemo i mesto za odmor kod nekog domacina.
Uzivacemo u odmoru,a vraticemo se kuci sa zdravom hranom koju smo pritom kupovali,a u kolicinama mesnih preradjevina dovoljnu za celu godinu.


Licno uvek takvu radnju radim i uzivam u svemu.

Preporucujem je svima kao dobro resenje i usteda para,eto i neko moje opazanje je da u zadnjih par godina sve vise vidjam poznatih glumaca sa nase scene da posecuju( ne i slucajno) bas ovakva mesta.

Ovakvu temu kao uvod sam otvorio da ukazem da postoji i drugacija alternativa,i da nam djaba i sam vejp ako konzumiramo losu hranu

Msm da ce ovaj predlog teme sa receptima mnogima i pomoci i kao lek za sve probleme (zdravlje na usta ulazi)


Samim tim cu se i potruditi da u ovoj temi postavim po neki stari recept.













Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #1 poslato: Septembar 14, 2016, 12:32:17 »



Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efkasan lijek za liječenje malokrvnosti (anemija).

Također se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.
Recept za kupinovo vino

Potrebno je:
5 kg kupina i 1,5 kg šećera

1. Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje

2. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto

3. Neka odstoji nedelju dana

4. Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procijedite kroz gazu

5. Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedjelju dana

6. Tada pazljivo opet ocijeditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše

7. Povezati boce gazom (ne stavljajte čep jer bi boca pukla)

8. Čuvati na hladnom mjestu i nakon mjesec dana možete staviti čepove

Upotreba: Piti ujutro na prazan stomak ili uvečer prije odlaska na spavanje. U ljekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl. do 1 dl. (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 mjeseca.

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #2 poslato: Septembar 14, 2016, 12:48:01 »



VLASKI KACAMAK--MAMALJIGA
U davna vremena jela se kao glavno jelo.
Takođe je zvana i "pura" i "palenta".
Može se jesti sama, ili sa dodatkom mleka, jogurta, pavlake, sa prženim lukom...

Sastojci za 6 porcija
1 kg kukuruznog brašna
voda
malo soli

Priprema
U šerpu sipati vodu, posoliti i sačekati dok voda ne provri.
Kada je voda provrila, dodati kukuruzno brašno i stalno mešati dok ne dobijete željenu gustinu.
Isključiti ringlu, i malo ostaviti "da se smiri".
Ukoliko želite da lepše izgleda, možete slagati u modle.

Varijacije:
I Služiti mamaljugu bez dodataka.

II U činijicu sipati mleko, a kašikom vaditi prethodno pripremljenu mamaljugu i stavljati u mleko. Služiti toplo ili hladno - po želji.

III Iseći nekoliko glavica luka na kolutove i propržiti ih na ulju. Kada luk dobije zlatno žutu boju, znači da je gotov.
Zatim na tanjir slagati red luka, red mamaljuge i tako sve dok se ne potroši. Služiti dok je toplo.

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #3 poslato: Septembar 14, 2016, 13:00:31 »


Ovo je ukusnije od bureka verujte mi..
Potreban materijal:

1kg brašna
500ml tople vode
40g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 jaja
250g sira
svinjska mast ili ulje za prženje

Priprema:

U činiju prosejati brašno. U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa dodatkom šećera i soli, pa ostaviti da kvasac nadođe. Nadošli kvasac sipati u činiju sa brašnom i zamesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste i udvostruči masu, nekih sat vremena. U posebnom sudu izmrviti sir, dodati jaja, pa sve sjediniti i izgnječiti viljuškom. Nadošlo testo izručiti na radni sto posut brašnom i malo premesiti. Od testa odvajati manje komade (loptice – od ove količine testa izade negde oko 15 komada) i svaku oklagijom rastanjiti u krug nekih 3-4mm. Na rastanjeno testo staviti po kašiku mase od jaja i sira i premazati ravnomerno. Krajeve testa savijati ka unutrašnjosti, do centra i formirati plašintu. Peći na zagrejanoj masnoći dok lepo ne porumeni, sa obe strane po par minuta. Pržene plašinte služiti uz kiselo mleko ili jogurt.


Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #4 poslato: Septembar 14, 2016, 13:31:14 »



Prijatna vecera !!!!!

6 krompira srednje veličine
2-3 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
30 g putera
Morska so, sveže mleveni biber

Krompir dobro operite, ne morate ga guliti posebno ako je u pitanju mladi krompir, a rernu uključite da se greje na 220C.
Krompire režete tako da ga stavite na desku za rezanje i sečete na tanke šnite, ali ne idete skroz do kraja, jer krompir treba da bude u jednom komadu, 3-4 milimetra pre kraja stanite sa sečenjem.
Kad ste iskeli krompir poslažite ga na pleh za pečenje, između šnitica stavite malo belog luka i putera, prelijte krompir maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite otprilike 40 minuta.
Licno ja preko ovih iseckanih krompira dodam napravljenu smesu,malo zejtina,iseckanog parmezana,preko sunka za picu isecena,pa snack sendvic listice,pa sve to ispecem
Mnogo ukusno..

  pic.twitter.com/bTlx2OA3UU

  Kuvar kuva al sa pomocnikom


Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11964
  • -Receive: 11183
  • Poruke: 12239
  • Ugled: +22935/-0
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #5 poslato: Septembar 14, 2016, 14:34:08 »
Super ti je ova tema zemljace, ali nije bas pozeljno da se cita u kasne sate jer covek odma' ogladni ;D  Slazem se da smo dzabe bataljivali pljuge ako nastavimo da krkamo salame, pastete, virsle i ostalo smece koje se prodaje kao hrana. Takodje, siguran sam da su navedeni ''delikatesi'' daleko vise odgovorni za ekspanziju savremenih bolesti nego duvan, ali o tome se najmanje prica.

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #6 poslato: Septembar 15, 2016, 12:01:47 »
Nema veze sa receptima ali ima veze sa hranom.
Malo se podsetiti nije na odmet..

 

Hranite se zdravo i kaloricno Stari recepti su lek za sve vrste bolesti.
Bolesti su se pocele naglo javljati onda kad su ljudi poceli konzumirati industrijsku hranu,
 a mnogi "strucnjaci" poceli izmisljati (budalastine)
kako nista prirodno ne smemo konzumirati,od mesa i mleka?
a meni upravo to mleko spasilo zivot.
Pusio sam preko 2 paklice na dan.Nisam mogao prestati sa pusenjem pa makar umro,.
imao ostecenja i jaki bol u plucima sa preskakanjem i lupanjem srca.
Zdrava hrana i litar mleka dnevno i sam vejp je bio moj jedini spas.
Sada sam ko nov i godinama se nisam razbolevao a ni otisao kod lekara..

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #7 poslato: Septembar 15, 2016, 13:26:18 »
Vlaski Burundeo

Tradicionalno i skoro zaboravljeno vlasko jelo.
Ovo treba podhitno napraviti.

Toliko je ukusan i zdrav da ja nemam reci.

Moze i u opkladu da se kladimo da ce da vam se svidi.

Bacite pogled na sastojke i videcete da nema mnogo ni ulaganja finansijskih.

Cuva se u frizideru ili na suvom mestu,ne kvari se i moze se jesti u bilo koje doba..

Izuzetno je zdrav i kalorican.



 Potreban materijal:

600g svinjskog paufleka (trbušina)
1500ml vode
1 glavica belog luka
so
2-3 kašike belog pšeničnog brašna  Priprema:


Iseckati meso na manje komade, naliti vodom, posoliti i dodati očišćene, cele čenove belog luka. Ostaviti da se kuva na šporetu, na laganoj vatri, dok se meso ne raspadne i skroz raskuva, otprilike dva-tri sata. Više ne dodavati vodu, ali povremeno promešati. Kad se meso raspalo izmeašati ga „čurkalom“ ( ku m’tka na vlaškom) i lagano dodavati pšenično brašno uz stalno mućenje dok se masa ne zgusne. Treba dobiti lepu, kremastu gustinu. Ostaviti da se još malo krčka na vatri, pa skloniti i ostaviti da se ohladi. Služiti hladno, obavezno uz neku kiselu salatu poput turšije ili kiselog kupusa.

Van mreže teodorica

  • eCiginfo prijatelj
  • Sr. Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 407
  • -Receive: 460
  • Poruke: 380
  • Ugled: +796/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #8 poslato: Septembar 15, 2016, 22:08:49 »
Celo leto sam bio na tikvicama,pohovanim,musaka od tikvica i zenin specijalitet-kuvane tikvice,paprika,paradajz,celer i sve to bez zaprske.
Sve ke bilou cilju mrsavljenja,a ja se ugojio,od priloga :uff:

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #9 poslato: Septembar 20, 2016, 19:15:42 »
Pekmezi i marmelade bez konzervansa





Kako napraviti pekmez ili marmelade bez konzervansa.
Nase bake su to znale i napravile.

Ako me secanje ne vara..

Vreo pekmez izvadis iz rerne
u nekoj serpici zagrejes obicnu vodu do kljucanja.

sipas pekmez u teglu, zalijes kasicicom te vrele vode i odmah hermeticki zatvoris poklopcem.

ta voda ima funkciju da sa vodemom parom koju napravi, napravi i vakum u kome ne mogu da opstanu bakterije,
tako da se dzem ne kvari, a nema hemije

Isto radimo i sa ajvarom i nikada nam se ni jedna tegla nije pokvarila,

Brzo se kvari jedino kada se otvara tegla,ali u tom slucaju pojescemo je..


Van mreže Bolle

  • Drug član
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 10877
  • -Receive: 3342
  • Poruke: 1524
  • Ugled: +3855/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #10 poslato: Septembar 20, 2016, 21:10:19 »
Samo da pohvalim i ovako javno Badju za ove odlične teme po meni...

No, za pekmez i marmelade sam hteo i da dodam da može tako kako je gore navedeno, a može i samo da se sipa vrela masa, kažem masa i zbog ajvara, u tegle podgrejane u rerni ili još lakše vrućom vodom, da ne puknu i jednostavno zatvorimo i okrenemo naopako iste, čime pravimo vakum i pustimo da se masa ohladi... Nema greške... ;D

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 09, 2016, 15:31:10 »
Nije nas recept ali je mnogo ukusan i sladak.Pravi se od jaja,nije skup i lako se pravi.
Mnogo ukusan sa suvim grozdjem i kompotom..

http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/24701/Kajzer-smarne

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 30, 2016, 19:16:25 »
Musaka od krompira
Lako se pravi i mnogo ukusno.








Van mreže Bolle

  • Drug član
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 10877
  • -Receive: 3342
  • Poruke: 1524
  • Ugled: +3855/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 30, 2016, 21:57:12 »
Vrlo lako se stvarno pravi, lepe namirnice, tako da nema kome da se ne sviđa... I to je taj neki recept... Samo što volim u mleveno meso da ubacim sok od paradajza i posebno napravim još bešamel sos, pa jedan red njime zalivam... Em je lepše za oko, a ukus je, shodno tome da je mnogo sočnije, čista rapsodija...  :cap:

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Stara narodna jela i recepti
« Odgovor #14 poslato: Decembar 02, 2016, 13:39:10 »