Autor Tema: Ig Nobel 2016 nagrade za otkačena dostignuća i istraživanja  (Pročitano 640 puta)

Van mreže Morgana

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 3076
  • -Receive: 7318
  • Poruke: 8901
  • Ugled: +9196/-0
  • elektronske cigarete
Ig Nobel 2016 nagrade za otkačena dostignuća i istraživanja
« poslato: Septembar 30, 2016, 22:38:07 »
Ig Nobel 2016 nagrade za otkačena dostignuća i istraživanja


I ove godine kao i svake prethodne održano je 26. po redu dodeljivanje nagrade IgNobel i to za ovu 2016 godinu za najneobičnija dostignuća i istraživanja.Nagrade su dodeljene u nekoliko oblasti....


Pobednici su dobili i novčanu nagradu: novčanice od 10 triliona zimbabveanskih dolara koje vrede samo oko 40 centi američkih dolara.


Među nagrađenima su egipatski urolog Ahmed Šafik koji je ispitivao kakav uticaj ima nošenje pantalona na seksualnu aktivnost pacova.


On je napravio male pantalone sa rupom za rep, od različitih materijala. Otkrio je da su pacovi koji su nosili pantalonice od poliestera imali značajnu nižu seksualnu aktivnost od onih koji su nosili pamuk ili vunu. Šafik je utvrdio da je to zbog elektrostatičkog naboja koji stvara poliester.


Nagradu za ekonomiju dobio je Novozelandsko-britanski tim, koji čine Mark Avis, Sara Forbs i Šelag Ferguson, za istraživanje “ličnosti kamenja”. Oni su pred 225 studenata sa Novog Zelanda stavljali kamenje, a ispitanici su govorili koji kamen ima koje karakteristike. Svrha istraživanja je navodno “asociranje ljudskih osobina sa brendom”.


Dve nagrade za biologiju otišle su Britancima Tomasu Tvajtu koji je napravio protetičke udove koji su mu omogućili da se kreće kao koza i čarlsu Fosteru koji je pokušao da živi kao jazavac, vidra, lisica i jelen. Oni su o iskustvima napisali knjige “Čovek koza” i “Biti zver”.


Za psihologiju su nagradu dobili naučnici iz SAD, Kanade, Nemačke, Belgije i Holandije koji su ispitivali koliko dobro 1.000 lažova lažu i koliko često.


Nagradu za mir su dobili filozofi iz Kanade i SAD koji su objavili rad nazvan „O recepciji i detekciji pseudo-dubokog proseravanja“. Oni su istraživali koliko zapravo ljudi razumeju takozvane „duboke misli“ Dipaka Čopre i drugih gurua i samozvanih mudraca. Zaključili su da su ispitanici podložniji prihvatanju tog „proseravanja“ imali manju kognitivnu sposobnost i češće bili religiozni i sujeverni.


Nagradu za medicinu su dobili nemački naučnici koji su „otrkili“ da ako vas nešto svrbi na levoj strani možete da se pogledate u ogledalo i počešete to mesto ali na desnoj strani da bi se svrab smanjio.


Nagradu za percepciju su dobili japanci koji su izučavali kako se menja izgled stvari kada se sagnete i posmatrate kroz svoje noge.


Nagradu za fiziku su dobili istraživači iz Mađarske, Španije, Švedske i Švajcarske za otkriće da beli konji privlače manje konjskih muva i da viline konjice „fatalno privlače“ crni nadgrobni spomenici.


Nagradu za literaturu primio je švedski autor Fredrik Sjoberg koji je napisao trilogiju o „skupljanju muva“.


Zanimljivo je i to da je nagradu za hemiju dobio „Folksvagen“ koji je usred skandala zbog emisije gasova. Komitet Ig Nobela rekao je da je nagradu dobio Folksvagen jer je „rešio problem velike emisije gasova iz automobila tako što je automatski, elektro-mehanički proizveo manje emisija kad god su automobili testirani“.


izvor - zanimljivostidana