Autor Tema: Prirodna Medicina - Recepti  (Pročitano 8330 puta)

Van mreže teodorica

  • eCiginfo prijatelj
  • Sr. Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 407
  • -Receive: 460
  • Poruke: 380
  • Ugled: +796/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #15 poslato: Decembar 01, 2016, 15:25:38 »
Ne susimo vec iz mesnice,ali ta panceta je samo oprljena dimom i lopovi je ne isuse cestito da dobiju na masi.Cinjenica,kakva god da je,ne moze da dosadi,u kombinaciji sa paradajzom,nista lepse  :bala: .

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #16 poslato: Decembar 02, 2016, 17:21:26 »
Recept za dugovecnost..


Ne postoji nista lepsije i zdravije od zivota na planini.Svezina i miris prirode,tisina koja samo cvrkut ptica remeti to je pravo zadovoljstvo,i u takvom jednom  zdravom ambijentu i bolestan mora da ozdravi..



Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #17 poslato: Decembar 07, 2016, 09:48:38 »



Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #18 poslato: Decembar 07, 2016, 17:51:41 »

Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11657
  • -Receive: 10931
  • Poruke: 12045
  • Ugled: +22683/-0
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #19 poslato: Decembar 07, 2016, 17:55:18 »
Jeste, i ja bih se slozio sa tom medicinom. Kad te noge izdaju, pa se sapletes, sve navedene delove tela mozes da polupas :smart:  Zato najbolje sve 4 u vis, covek je u krevetu najbezbedniji ;D

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #20 poslato: Decembar 21, 2016, 08:56:42 »
Caj od grancice kruske

Iako su ovaj caj praktikovale i nase bake, recept i njegovo mocno delovanje je vremenom zaboravljen zbog nametanja farmaceutskih lekova.






Recept:

Grancicu kruske, duzine 10-15 cm sitno iseckajte. Stavite je u neostecenu, emajliranu serpu i prelijte je sa jednim litrom vode. Prokuvajte na laganoj vatri 5-7 minuta.

Skinite serpu sa vatre i ostavite da se caj ohladi, pa ga procedite. Pijte po jednu casu ovog caja tri puta dnevno.

Za tri-cetiri meseca redovnog konzumiranja ovog caja nestaju “musice” ispred ociju, poboljsava se vid, a poboljsava se i rad bubrega, a zajedno sa njim i stanje celokupnog organizma

Na mreži ivanneko

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 9847
  • -Receive: 12044
  • Poruke: 7878
  • Ugled: +14479/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #21 poslato: Decembar 21, 2016, 13:00:22 »
Badja jel ovo provereno , mislim...imam jednu malu kruškicu kod ćaleta i po ovom receptu mi je potrebno oko 15m grančica što znači da će od kruškice ostati samo stablo . Ok nije problem da stotalim kruškicu ako dobijem potvrdu da 100% nestaju mušice  :cool1:
Cekaj stani , znaci uzmem saksiju probusim rupu na njoj i ja sam moder ? Ali rupu na saksiji nisam ja izmislio znaci li onda da sam cloner ? :D

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #22 poslato: Decembar 22, 2016, 21:51:01 »
Sirup od koprive pomoc kod malokrvnosti-Recept.


Kopriva је lekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti naročito se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod malokrvnosti.





Zа tri litra soka (otprilike) potrebno nam је:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 voćki рο vašem izboru (može і kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža)
1kg šećera
Priprema:

Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke і 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operite. U vodu stavite koprivu і isečeno voće . Poklopite posudu і ostavite ԁа odstoji 24 sata. Narednog dana rukama dobro izgnječite sastojke pa procedite, dodajte šećer. Sirup trеbаte povremeno mešati ԁοk se šećer nе istopi, otprilike 24h је potrebno ԁа se šećer istopi, tаԁа sipati u čiste і suve flaše, čuvati nа hladnom і tamnom mestu.

Kopriva je lek i za mnoge bolesti.

Kao narodni lek, kopriva ima dugu istoriju. Davno je ustanovljeno da stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želudcu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja tečnosti iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, delotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma. Koristi se za lečenje reumatskih bolova, ima antibakterijsko, antivirusno i protivupalno dejstvo. Zbog toga što je bogata kalcijumom, dobra je za zdravlje zuba i kostiju.

Čaj od koprive koristi se za zaustavljanje krvarenja, čišćenje krvnih sudova, u borbi protiv anemije, smanjuje rizik od dijabetesa i nivo šećera i holesterola u krvi.

Priprema čaja od koprive:

Čajnu kašičicu čaja prelijte vrelom vodom, poklopite i sačekajte 5 do 10 minuta, pa procedite. Ako nemate ozbiljnije zdravstvene probleme, čaj pijete preventivno, da biste ojačali organizam, konzumirajte ga jednom dnevno da se ne bi dogodilo da iziritirate želudac. Takođe, čaj se ne preporučuje deci mlađoj od dve godine. Ali, ako se lečite, onda je preporučena doza od dve do najviše tri šoljice u toku dana.




Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #23 poslato: Decembar 27, 2016, 07:02:54 »
Sta se dešava u vašem telu kada jedete pečeni beli luk?


– 1 sat: U prvom satu beli luk se vari u želucu i postaje hrana za telo.

– 2-4 satu: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i postojećih ćelija raka u našem telu.

– 4-6 sati: Metabolizam organizma počinje da vidi prednosti belog luka i aktivira proces za uklanjanje viška tečnosti i spaljuje pohranjene masti u organizmu.








 
– 6-7 sati: Anti-bakterijska svojstva belog luka, nakon putovanja u krvotok počinje da vrši funkciju protiv bakterija u organizmu.

– 6-10 sati: U ovom periodu hranljive materije su već odigrale ulogu u ćelijskom nivou, štiti od oksidacije.

– 10-24 sati: Nakon što vari (u prvih sat vremena), beli luk u vašem telu počinje proces dubinskog čišćenja, uključujući sledeće procese:

– Regulacija nivoa holesterola
– Čišćenje arterija i štiti organizam od srčanih problema
– Snižava i poboljšava nivo krvnog pritiska
– Povećava prirodnu odbranu organizma i jača imunitet
– U procesu čišćenja beli luk pomaže u sprečavanju teških metala iz vašeg tela
– Pomaže za poboljšanje čvrstoće kostiju
– Beli luk pomaže da se otkloni umor zbog visoke nutritivne sadržaj
– Poboljšava atletske sposobnosti
– Pomaže dugovečnost ćelija

Izvor: kurir.rs

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #24 poslato: Avgust 31, 2017, 21:56:15 »
Sok od koprive - recept i
 lekovita svojstva

Potrebno je:

– 50 vrhova mladih kopriva
– 1kg secera
– 3 limontusa
– 1 limun
– 3l vode
– „kivi“ aroma

Potopiti vrhove kopriva u vodu, odmah dodati secer, limontus i iscedjeni limun. Povremeno promesati da se secer otopi, i ostaviti da odstoji desetak sati.
Procediti sok i dodati aromu kivija (desetak kapi je dovoljno), da sok dobije lepu boju i miris.

Sipati u flase, zatvoriti, i drzati u frizideru.

Sta sve sadrzi sok od koprive?

Sok od koprive, zapravo sadrzi sve one sastojke koji su sadrzani u listovima koprive. To su sledeci sastojci:
– Gvozdje,
– Kalcijum,
– Fosfor,
– Biljne masti,
– Biljni ugljeni hidrati,
– Biljne belancevine,
– Vitamin A,
– Vitamin B2,
– Vitamin C,
– Flavonoidi,
– Organske kiseline,
– Brojni drugi blagotvorni elementi.

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #25 poslato: Septembar 22, 2017, 08:24:01 »
S o k  o d  d u nj a -
Recept i lekovita svojststva



Lekovitost dunje poznata vekovima

Poznato je vekovima koliko je ovo voće korisno za zdravlje i imunitet. To dugujemo Arapima i Persijancima koji su ga prvi počeli jesti i pripremati na razne načine. Ništa manje nije efikasno ukoliko se jede kao sveža, naravno to rade oni koji vole kiseo ukus. U oba slučaja, u organizam se unose najkvalitetnije materije koje povoljno utiču na zdravlje, a evo i kako:


 
Štiti od raznih upala

Zrele dunje su prebogate vitaminom C, pa tako jedna voćka zadovoljava oko 25 odsto dnevnih potreba. Ona tako pomaže u jačanju imuniteta, a posebno utiče i na sprečavanje upalnih procesa. Takođe, poznato je kako ona ima i antialergijska svojstva, a ekstrakt semena se koristi za lečenje dermatitisa i cista.

Odlična je za mršavljenje

Kada je u pitanju sok od dunja, kalorije su prisutne u veoma malim količinama – svega 57 kcal u 100 ml. Sa druge strane, ovaj napitak je pun dijetetskih vlakana koja povoljno utiču na probavu. Stoga se preporučuje i kao prirodno sredstvo za mršavljenje.

Pogodna je za želudac i probavu

Osobe koje imaju problema sa organima za varenje, svakako trebaju probati ovo piće. Poznato je kako efikasno deluje protiv čira na želucu, a takođe smanjuje i količinu kiseline te eliminiše žgaravicu. Ovaj napitak je dobar i za uklanjanje simptoma jutarnje mučnine.  Dobro ga je piti i kad vas muče dijareja, zatvor ili uporna crevna infekcija.

Brani organizam od virusa

Vekovima je poznato kako se ovo voće bori protiv virusnih oboljenja, pa je savršen saveznik tokom jeseni i zime. U dunjama se nalazi obilje vitamina koji brane od gripa, prehlade i upale disajnih puteva.



Čuva zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema

Pošto je bogat kalijumom, sa sigurnošću možemo reći kako je sok od dunja za srce idealan saveznik. Naročito kada je u pitanju borba protiv visokog pritiska, jer ga ovaj napitak drži pod kontrolom i u granicama normale. Osim toga, on smanjuje i nivo lošeg holesterola, što svakako povoljno utiče na zdravlje srca.

Ima anti-kancerogena svojstva

Zahvaljujući antioksidansima, ovo voće pomaže vašem u telu da eliminiše toksine i slobodne radikale. U dunjama je prisutan tanin, koji se efikasno bori protiv malignih ćelija, te sprečava njihovo širenje kroz organizam. Pokazalo se kako je korisno piti sok od dunja protiv raka debelog creva. Ova materija povoljno utiče na sluzokožu organa za varenje i štiti od ove opake bolesti.

Korisna je za jetru i vid

Kinezi su odavno prepoznali njeno lekovito dejstvo, pa ova voćka ima poseban status u ovoj zemlji. Posebno je poznato kako pripremaju slatko od dunja koje koriste za regeneraciju i detoksikaciju jetre. Uz to veoma povoljno utiče i na vid.


 
Eliminiše anemiju

Obzirom da sadrži gvožđe, kalijum i bakar, ovo voće je prirodni saveznik u borbi protiv malokrvnosti. Korisno je piti sok od dunje za anemiju, jer za veoma kratko vreme oporavlja i okrepljuje. Lekoviti sirup stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Kako napraviti sok od dunja i jabuke

Jedan od načina kako se pravi sok od dunja je veoma prost i ne zahteva puno vremena. Za njega vam trebaju ovi sastojci:

5 kg dunja,
700 grama šećera,
litar i po vode.

Priprema lekovitog soka:

Voćke temeljno operite ispod mlaza vode i ubacite ih u jednu posudu. Sve ih dobro narendajte trenicom i ostavite nek malo odstoje. U zasebnoj šerpi pomešajte šećer i vodu, te je stavite na vatru da se kuva. Kada smesa počne lagano da ključa, ubacite izrendane dunje. Malo izmešajte, sve dok se dobro sjedini i sklonite sa vatre.

Šerpu prekrijte krpom i ostavite neka prenoći na hladnom mestu. Ujutru je potrebno propasirati ovu smesu, a tečnost koja se stvori prespite u zasebnu šerpu. Pustite neka proključa na vatri. Nakon toga, prespite bistri sok od dunja u flaše koje ste prethodno zagrejali i dobro ih zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu i pijte razređenog sa vodom u razmeri 1:3.

Čudesan sok od dunje i jabuke recept

Ovaj način kako se pravi ovaj napitak je nešto drugačiji i na kraju se dobija kašasta smesa prijatnog ukusa. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

2,5 kg dunje,
2,5 kg jabuka,
1 kg kristal šećera,
2 kesice limuntusa,
4 litre vode.

Priprema soka:

Voćke dobro operite i zajedno sa korom isecite na kriške. Ubacite ih u šerpu, prelijte vodom i kuvajte na jakoj vatri sve dok ne proključa. Kada omekšaju, sklonite posudu sa ringle i ostavite neka se sasvim malo prohlade.

Ubacite ih u blender ili izmiksajte mikserom, pa zatim ponovo vratite na vatru. Dodajte limuntus i šećer, pa konstantno mešajte dok se sve ne istopi i sjedini. Kada je gotov, kašasti sok od dunje i jabuka prespite u staklene flaše. Sve dobro zatvorite, zamotajte u krpu i ostavite na hlađenje neko vreme.

Sok od dunja iz sokovnika ili ovako napravljen u blenderu, pije se bez razređivanja vodom. Možete ga začiniti sa listom ili sirupom od mente.

Napravite sok od dunja i mrkve – recept

I ovo je sjajna kombinacija koja će vas okrepiti i dati preko potrebne vitamine i minerale. Ovaj način kako se pravi sok od dunja i mrkve zahteva nešto veću količinu tečnosti, pa će vam biti potrebno sledeće:

2 kg voća,
1 kilogram šargarepe,
1,5 kg kristal šećera,
3 kesice limuntusa,
dosta vode.

Priprema recepta:

Najpre operite voćke, isecite ih na kriške i kuvajte u šerpi u koju ste sipali 2 litre vode. U zasebnoj šerpi uspite litar tečnosti i u njoj na isti način pripremite šargarepu. Kada ovi sastojci budu gotovi, ispasirajte ih i sjedinite u jedan veći sud.

U njega potom dolijte 12 litara vode, te uz konstantno mešanje uspite limuntus i šećer. Kuvajte dvadesetak minuta kako bi se sve lepo sjedinilo. Kad bude gotov, kašasti sok od dunja i mrkve ulijte u staklene flaše, dobro zatvorite i umotajte u krpu. Pustite neko se ohladi. Kao i u prethodnom slučaju, i ovaj napitak se pije bez razređivanja.

Recept za kompot od dunja za zimnicu

Ono što će vas svakako oduševiti jeste što možete napraviti i ukusan domaći slatki specijalitet koji je jako zdrav. Podelićemo sa vama recept za kompot od dunja za zimnicu koji je jako jednostavan. Uživaćete u pripremi ali i konzumiranju.

Potrebni sastojci:

6 komada ovog voća,
20 gr limuntusa,
2 limuna,
šećer po želji,
1 litar vode.

Priprema kompota:

U šerpu sipajte litar vode i dodajte limuntus i limun sečen na kolutove. Dunje dobro operite i oljuštite njihovu koru, te ih umočite u ovaj rastvor kako ne bi potamnele. Zatim ih isecite na kriške i komadiće, pa poslažite u čiste staklene tegle. Naslažite i limunove zajedno sa voćkama, a na kraju ubacite po tri kašike šećera i ulijte vode do vrha.

Tegle dobro zatvorite, poslažite u jednu veću posudu i prelijte sa vodom, nek tako odstoje 20 minuta na jakoj vatri. Nakon toga sklonite sa ringle i ostavite na hlađenju. Sutradan ih izvadite i odložite na tamno i hladno mesto.

Prednosti domaćeg soka su brojne

Ovaj napitak je sasvim bezbedan i preporučljiv svima koji žele ojačati imunitet na prirodan način. Ne postoje indicije da li izaziva nuspojave, a jedino što trebate izbegavati jesu semenke koje sadrže cijanid u određenoj meri.

Sok od dunja u trudnoći se može konzumirati, ali umereno uz prethodno savetovanje sa lekarom. On će sigurno pomoći da se nadomesti manjak gvožđa, što je česta pojava kod žena tokom tih devet meseci. Prijaće vam njegov ukus, a za zdravlje učiniće više nego što mislite.

Ovo sjajno voće je idealna namirnica koja će vas okrepiti i dati preko potrebne vitamine i minerale. Na vama je da odaberete način na koji ćete je konzumirati i pripremati. Ono što će vas posebno obradovati jeste što se lepo slaže i u brojnim desertima.


 
Zaštitite i ojačajte svoje zdravlje i uživajte u prelepom ukusu koji sok od dunja nosi sa sobom. Ukoliko volite, pravite i domaći kompot, sa njim takođe nema greške.

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #26 poslato: Februar 19, 2018, 12:42:14 »
Jedete Li Maslacak!!


Besplatan je u prirodi i ima ga svuda..
Kazu da se veliki broj ljudi se izborilo sa raznim vrstama oboljenja, iako su im lekari vise puta govorili da su uradili sve sto je u njihovoj moci i da ne znaju kako vise da im pomognu, nego da jednostavno nema vise nade za njih.

list-maslacka

Obolele osobe ni u takvim uslovima nisu zeleli odustati, nego su nastavili da se bore za svoj zivot i poceli sa primjenom domacih lekova.

Medju najlekovitije biljke na celoj planeti ubraja se maslacak!

U njemu se nalazi mnogo lekovitih materija koje su pogodne za lecenje raznih oboljenja, pogotovu kada je rec o zelucanim bolestima, zuci, ali i leukemiji. Pomaze organizmu da pobedi bolest, te da se sve funkcije unutra njega normalno vrše.

Lekovitost maslacka



Listovi maslacka sadrze mnogo vitamina, pa strucnjaci tvrde da je bolje koristiti njegove listove nego spinat. Od vitamina najviše su zastupljeni A, B2, G, D i C, a minerali koji su prisutni su natrijum, zeljezo, fosfor, kao i kalijum.

Maslacak se ubraja u jake diuretike koji pomažu kod lecenja bubreznih oboljenja, raznih alergijskih reakcija, povišene razine holesterola u krvi, stvaranju zuci, a ujedno ga možete koristiti kako bi iz jetre uklonili sve toksine.

Trudnicama se preporucuje upotreba listova maslacka od kojih možete napraviti salatu, jer kako smo i rekli sadrže mnogo lekovitih materija.

Recept za Caj od korijena maslacka!

Ovaj caj se moze primjenjivati kako bi izlecili bolesti zeluca i jetre!

Ako bi ste konzumirali svaki dan po solju ovog caja u trajanju od dvije sedmice, onda biste mogli da se izlecite od raznih oboljenja.

Probleme sa krvnim pritiskom, oslabljenim apetitom, probavnim smetnjama, sve to možete pobediti njegovim uzimanjem..


Van mreže kinkel

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1067
  • -Receive: 1077
  • Poruke: 605
  • Ugled: +1077/-0
  • elektronske cigarete
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #27 poslato: Februar 19, 2018, 17:52:18 »
odlicna tema ..

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #28 poslato: Februar 26, 2018, 16:40:30 »
Pravi sam majstor za kuhinju,
Vocna torta-salata na moj nacin.!!

Seckaj: banane,kivi,ananas,mandaline,grozdje zivo-konzervirano,breskva,kupina ili drugi neki sastojak..
Zatim slatku pavlaku mutis mikserom i sve to promesas.

Ukus fantastican.!!

Van mreže badja007

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2372
  • -Receive: 1338
  • Poruke: 903
  • Ugled: +1343/-0
  • Pol: Muškarac
  • posle 30god pusenja konacno nasao dostojnu zamenu.
Odg: Prirodna Medicina - Recepti
« Odgovor #29 poslato: Mart 03, 2018, 09:09:33 »
Nije na odmet da znamo,povremeno se setimo,poneki put primenimo.!!


Koštice lubenice-(kao i limuna i kivija) poznate su kao prirodni laksativ, ali su hvaljene i kao antioksidant. Sadrže rastvorljiva vlakna, polinezasićene masne kiseline, mineralne soli i vitamine.


Trešnja


Koštica trešnje je stari narodni lek protiv morske bolesti. Od ovog semenja pravi se i ulje, veoma korisno u otklanjanju reumatskih bolova, bradavica i mrlja na koži.

KOŠTICE BRESKVA



I ne pomišljajte da pojedete semenku breskve!
Ne samo da je neprijatnog ukusa, nego sadrži i amigdalin, sastojak koji se u organizmu pretvara u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu(karakterističnog mirisa i gorčine). Zato je u velikim dozama veoma otrovan, a u sasvim i malim koristi se u izradi lekova protiv stomačnih bolova, svraba i kašlja.

SEMENKE NARA


Semenke nara prava su poslastica, a deluju i kao diuretik, dok njihovo ulje uništava neke vrste salmonela, izazivače tifusa i paratifusa. Daju izvanredan ukus jelima i neprevazidene su za izradu sirupa i likera.

SEME BUNDEVE


Seme bundeve je 20 x kaloričnije od ploda. Naprosto vrvi od hranljivih sastojaka, a pri ljuštenju treba posebno paziti da se ne skine najvrednija tanka sivozelena pokožica. Koštice bundeve preporučuju se za izbacivanje glista i pantljičare, olakšavaju mokrenje i pomažu kod uvećane prostate, cistitisa ateroskleroze.

KOŠTICE GROŽĐA


Grožđe je pre puno sitnih koštica koje sadrže tzv. dobre masti. Iz njih se dobija veoma kvalitetno ulje,puno polinezasićenin masnih kiselina, koje sprečava lepljenje holesterola u krvnim sudovima. Košticama grožđa pripisuje se antizapaljensko i antialergijsko dejstvo, a njihovo grickanje je dobro za varenje.

PAPAJA




Mada se često bacaju, ove koštice su veoma vredne, jer sadrže antioksidantnu i digestivnu supstancu papain. Od samlevenih semenki papaje prave se lekovi protiv koprivnjače i drugih kožnih osipa, a često se koriste i u kozmetici. Zbog pikantnog ukusa, koriste se i kao zamena za biber.

KOŠTICA KAJSIJE




U vezi sa košticama kajsije mišljenja su podeljenja. Dok se u narodu veruje da su zdrave, a i neka istraživanja pokazuju da su bogat izvor vitamina B17 koji se dovodi u vezu sa lečenjem raka, neki naučnici upozoravaju da zbog sadržaja cijanida ne treba jesti više od 2 na dan.
Zbog istog razloga treba izbegavati koštice šljive, gorkog badema, jabuke i kruške.

Ne slazem se bas za sve sto izreceno,.
treba izvuci najbitnije.!!



Nesto i za zene.!!
Semenke dinje (oljustene i samlevene)


 Hrane kožu, pa se u kozmetičkoj industriji često koriste za maske za lice, naročito protiv proširenih pora.