Nisam siguran da je ovo objavljeno, ali jace je od mene
i moram....
=====================================
Autor: Barbara Arbanas-Kovačević
Izvor: Matrix World
Slika preuzeta: Matrix World
Što trebate znati o elektronskim cigaretama

Kako korištenje duhana nastavlja svoj pad, sve veći broj ljudi se okreće elektroničkim cigaretama. Ovi električni inhalatori se čine (i reklamiraju) kao „zdravija“ alternativa pušenju duhana. No jesu li e-cigarete doista alternativa cigaretama ili samo prolazni hir? Kako izgleda pušiti e-cigaretu? I jesu li zaista sigurnije od konvencionalnih cigareta? Evo što biste trebali znati o njima.
E-cigareta bi trebala imitirati doživljaj pušenja prave cigarete. Izgleda poput konvencionalne i koristi se skoro na jednak način, uz manje vatre i dima. U stvari, iskustvo je toliko stvarno da ju neke osobe smatraju izvedivom terapijom za prestanak pušenja.
Marketinška se strategija e-cigareta našla pod utjecajem kritika. Mnoge marke elektronskih cigareta ih nude u raznim okusima kao što su menta, naranča i čokolada. To može zavesti pušača kao i nepušača jer na taj način više promiče pušenje nego prestanak. Neki okusi e-cigareta imaju aromu karamele ili jagode, a koje bi mogla privući i djecu.
Proizvođači kažu da je e-cigareta zdraviji i sigurniji način udisanja nikotina. A, za razliku od žvakače gume ili flastera, iskustvo bi trebalo pružati užitak, te je stoga povećan asortiman okusa. Iako bi se njihove tvrdnje s vremenom mogle pokazati točnima, savezni regulatori, kao što je američka FDA, ih optužuju zbog neutemeljenih tvrdnji.
Svaku e-cigaretu pogoni malena litijska baterija koja raspršuje propilenglikol/nikotinsku otopinu. Tvar koja se inhalira čak i liči na dim, ali je riječ o pari sličnoj magli – magli okupanoj nikotinom čija je količina slična onoj koja se nalazi u konvencionalnoj cigareti. Elektronska cigareta koristi tekući nikotin što je alkaloidni lijek štetan ljudima. Dugo uvlačenje cigarete može uzrokovati zadržavanje nikotina u ustima, a to bi moglo biti loše za zdravlje. Potrebno ju je uvlačiti pomalo, 3-5 sekundi, što nije uvijek moguće pažljivo činiti. Također, e-cigarete se sastoje od tetrametilpirazina. Dugotrajno izlaganje tetrametilpirazinu može rezultirati oštećenjem mozga kod ljudi.
Postoji također i zabrinutost da korištenje e-cigarete može promovirati korištenje droga. Postoje izvještaji o zamjeni tekućeg nikotina s tekućim THC-om što je popularna snažna smola marihuane. Ako se tekućina e-cigarete zamijeni drogom, to može postati štetno za zdravlje. U svakom slučaju, elektronske cigarete ne pridonose poboljšanju zdravlja.
Ovu je tehnologiju prvi osmislio Amerikanac Herbert Gilbert 1963.g, ali svoj je moderan oblik dobila 2003.g zahvaljujući Kinezu Hon Liku i njegovoj tvrtci Golden Dragon Holding (koja je od tada promijenila naziv u Ruyan, što znači „poput pušenja“). Iako je nekada bila usamljeni igrač, ova tvrtka sada ima veliku konkurenciju od koje se svaka natječe za svoje mjesto na potencijalno unosnom tržištu.
Da biste dobili uvid u to kako to izgleda pušiti e-cigaretu, prenosimo priču Jayara La Fontaine:
„Ja vjerojatno nisam tipični korisnik e-cigarete,“ rekao je. „Nikada nisam bio teški pušač, ali mi se oduvijek sviđao nikotinski učinak koji teži izoštravanju mojeg uma.“ La Fontaine je 2011.g na skupu Burning Man upoznat s e-cigaretama, a ondje je upoznao i mnoge osobe koje, poput njega, nisu bile pušači.
Za njega je početna privlačnost e-cigarete bila povezana s njegovom astmom. „Ponekad bih zapalio cigaretu, ali bih se nakon toga osjećao loše,“ rekao je. To je bilo frustrirajuće jer je uživao u društvenom aspektu – onoga što on naziva ‘ritual nikotinske konzumacije’. Nakon upoznavanja s e-cigaretom, osjećao je da ne treba više brinuti o teškim otrovnim kemikalijama koje se nalaze u duhanu. „To je sigurniji sustav dostave socijalnog lijeka u kojem uživam s vremena na vrijeme,“ rekao je.
U pogledu samog iskustva, La Fontaine opisuje učinak kao malo prigušen i ne toliko akutan kao pri pušenju konvencionalne cigarete. Također kaže da ne dobiva vrtoglavicu nakon udisanja. „No, to također ne iritira moja pluća, ne na način na koji to čine konvencionalne cigarete iako s vremena na vrijeme osjećam peckanje.“
Ljudi često brinu o tome mogu li e-cigarete dovesti do raka. U takvim se cigaretama koriste nikotin, arome i ostale štetne kemikalije koje mogu imati kancerogeni učinak na tijelo. Međutim, do sada se u niti jednoj studiji nisu dokazali zdravstveni rizici e-cigareta. FDA je provela preliminarna testiranja koja indiciraju da e-cigarete sadrže neke opasne kemikalije koje uzrokuju rak, ali u nižim razinama od regularne cigarete. Zbog sadržaja nikotina, postoji opasnost za zdravlje srca. Rizik se može smanjiti jedino korištenjem e-cigarete koja nema nikotinsko punjenje.
La Fontaine priznaje da je znatiželjan i da jedva čeka vidjeti što će pokazati dugoročne studije. „Brinem zbog pretjeranog korištenja nikotina jer se on igra s našim sustavom nagrađivanja. Brinem o njezinim ovisničkim kvalitetama – i kako bi mogla utjecati na moje ponašanje.“ I, doista, smatra da je ovisnost već nastala. „Moram priznati da već nakon tri mjeseca korištenja, kada bih ju zagubio, odmah sam ju počeo tražiti. I ne izlazim iz kuće bez nje. To je nešto čega sam sve svjesniji.“
Prodaja elektronskih cigareta je zabranjena u Australiji, Kanadi, Izraelu i Hong Kongu. Činjenica jest da ne postoji tvrtka koja proizvodi e-cigarete a da je potvrđena od strane bilo koje zdravstvene organizacije. To je razlog zabrane tih cigareta u navedenim zemljama. Dok su e-cigarete manje opasne u odnosu na konvencionalne, još uvijek su prijetnja pušaču. Za učinkovit prestanak pušenja ipak je najbolje odreći se pušenja u potpunosti.
Autor: Barbara Arbanas-Kovačević
Izvor: Matrix World
Slika preuzeta: Matrix World