Elektronske cigarete > Uopšteno o elektronskim cigaretama

Rupe, bunari, M2L, D2L i ostala cudesa

(1/4) > >>

LiberPrint:
Ovo je jako teska tema, bar meni, i stvarno ne znam odakle da pocnem a da bude razumljivo. Zato bih zamolio potencijalne citaoce da mi ne zamere ako ovo sve bude malo konfuzno. Pokusacu da se posluzim nekim primerima kako bih lakse objasnio ono sto mi je na pameti jer nemam dovoljno strucnog znanja iz oblasti termodinamike (valjda se ta grana fizike bavi ovim problemom :Scratch-Head: ); srecom nemam, inace me tek onda niko ne bi razumeo ;D 


Nije tako davno proslo vreme kada smo(su) jurili burgije od 2mm da prosirimo rupe na driperima, i onda je to bila RUPA! Onda je dosla vata, snaga modova pocla da raste, sto je otvorilo nove mogucnosti, i sve je otislo u ... Do neslucenih granica ;D  Ok, D2L je novi nacin konzumiranja pare, i ako se po svaku cenu prikazuje kao ekstreman, uopste ne mora da bude tako. To je jednostavno jos jedan nacin da neki od nas zadovolje svoje potrebe, koji im omogucava da udahnu vise pare, osete ukus nekim drugim receptorima osim onih na vrhu jezika... Ocigledno je da se taj nacin mnogima dopao, jer postoji velika potraznja za atomizerima te namene, a ni ponuda ne izostaje. Medjutim, problem je sto se mnogi atomizeri pogresno predstavljaju, pa se stvara dodatna konfuzija, cije su zrtve kupci koji cesto kupuju stvari koje im ne odgovaraju, jer nisu dovoljno inforimisani.


Zbog razlicitog nacina koriscenja opreme, ovde pre svega mislim na setap i snagu povlacenja, cini se tesko postaviti jasnu granicu izmedju atomizera za direktno povlacenje i atomizera za povlacenje u usta pa u pluca. Ja ovde u opste nemam dilemu. Za mene je jasna granica precnik rupe za dovod vazduha ispod grejaca od 2.5mm, s tim sto je za M2L optimalno 1.5-2.0, a za D2L preko 3.5. Rupe od 2.5ml, sto pojedini proizvodjaci u nedostatku inventivnosti u poslednje vreme pokusavaju da isforsiraju, mogu se koristiti i za jedno i za drugo, ali je za direktno povlacenje previse tesno, a za usta - pluca previse komotno. Rekao bih da je sve izmedju 2 i 3.5mm cist vakum, potpuno neupotrebljivo, i da cak i ako se neko privikne na takav atomizer, to ce biti samo zato sto se privikao i istripovao da mu odgovara, a nikako zato sto mu stvarno odgovara.


Neko ce reci:"pa cemu onda sluzi AFC?", i cini mi se da je upravo to ono sto najvise unosi zabunu. AFC (kontrola protoka vazduha) sluzi za fino podesavanje naseg ugidjaja, ali nikako ne moze premostiti razliku izmedju za D2L idealnih 3.5mm i za M2L idealnih 2mm. Podesavanjem protoka vazduha na spoljnom prstenu nikako ne mozemo podesiti precnik rupe kroz koju vazduh dolazi do grejaca, a to je sustina. Sustina je da vazduh odredjenim pritiskom deluje na grejac kako bi se formirala dovoljna kolicina pare koja ce zadovoljiti nase potrebe, a to nije moguce u slucaju disproporcije izmedju snage naseg povlacenja i precnika rupe kroz koju vazduh doilazi do grejaca. Kada povlacimo u usta pa u pluca, sila povlacenja je daleko manja nego kad vicemo direktno, jer je i kapacitet usne duplje daleko manji nego kapacitet pluca. Zato je neophodno da vazduh prolazi kroz proporcionalno manju rupu kako bi se formiralo dovoljno pare. A sta se desava kada rupu od 3.5mm reduciramo na spoljnom prstenu na 1.5? Uzmimo kao primer vodenicu potocaru, onu iz koje je najsladje brasno ;D  Ovu vodenicu pokrece snaga vode. Ali, vrlo cesto snaga recnog toka nije dovoljna, pa je potrebno da postavimo reducir na recno korito, odnosno branu. Sustina brane je da snagu recnog korita sirokog recimo 3 metra, koncentirisemo na manji prostor, od recimo pola metra. Ova koncentrisana snaga vode na ispustu brane je oko 6 puta jaca nego sto je snaga same vode iz recnog korita bez brane, i ako taj mlaz usmerimo prema vodenickom tocku, on ce imati dovoljno snage da ga okrece kako bi on obavljao svoju funkciju. Ali, voda ima tu snagu samo na ispustu brane, a nekoliko metara dalje se siri i popunjava svoje koristo, cime gubi snagu. Ako vodenicki tocak postavimo nekoliko metara dalje od ispusta, dzabe smo pravili branu, jer ce voda izgubiti snagu i nece moci da okrece tocak. Ako atomizer sa rupom od 3.5mm na AFC kontroleru smanjimo na 1.5, to je isto kao da smo sagradili branu kako bi na njoj postavili vodenicu, a vodenicki tocak postavili malo nizvodno, tamo gde voda nema snage da ga okrece. Ovo znaci da se atomizer sa precnikom otvora vazduha ispod grejaca od 3.5mm, na AFC kontroleru ne moze reducirati kako bi se koristio za M2L.


Ovo naravno ne znaci da se atomizer sa precnikom od 3.5mm ne moze koristiti za M2L, ali da bi mogao, korisnik mora da bude obdaren izuzetnim kapacitetom usne duplje, i da izuzetno snazno povlaci. Naravno, uz odgovarajucu snagu na grejacu. Pitanje je samo da li smo svi za to dovoljno obdareni :017:  Ako ispunjavamo predispozicije, onda nam nije potrebno da zatvaramo dovod vazduha. U protivnom, ako probamo da atomizer za D2L koristimo kao M2L, dobicemo siromasnu i tesku paru koja ce nam peci grlo, jer cemo zapravo povlaciti sicusne kapljice tecnosti. Zasto je to tako, probacu da objasnim na jos jednom primeru. Kada pokusavamo da raspalimo vatru, skupimo usta, formiramo mali otvor i tako usmerimo vazduh poput one brane od malopre, i duvamo. A probajmo da sirom otvorimo usta i duvamo u tu vatru... Raspalicemo je, ali juce ;D  Ovo je zato sto nasa pluca nemaju kapacitet da potisnu vazduh kroz sirom otvorena usta, pa skupljanjem usta u stvari gradimo onu branu od malopre kako bi koncentrisali snagu reke vazduha iz nasih pluca. E sad, uzmimo cevcicu precnika 1 cm i probajmo raspaliti tu istu vatru duvajuci kroz nju. Naravno, uspecemo. Ali probajmo da uzmemo cev od usisivaca pa kroz nju da duvamo? Naravno, efekat ce izostati. E sad, umesto da duvamo mi i glumimo usisivac, uzmimo pravi usisivac i grunimo cev u zdanju stranu, tamo gde vazduh izlazi, pa ga usmerimo prema vatri. U ovom slucaju, ako ne oduvamo sve, mnogo lakse cemo raspaliti vatru nego i duvajuci ustima i kroz cevcicu od 1 cm. Upravo se slicno desava i u atomizerima. Duvanje kroz cevcicu i sa skupljenim ustima je M2L, duvanje sa sirom otvorenim ustima i kroz cev usisivaca je pokusaj M2L kroz atomizer namenjen za D2L,a upotreba usisivaca je pravi D2L. Naravno, najjaci efekat cemo postici usisivacem, kao sto cemo i najvise pare dobiti D2L tehnikom, ali i u oba slucaja napraviti najvecu buku ;D  Na ovaj nacin sam pokusao da opisem razliku u snazi povlacenja u usta pa u pluca i direktno. Jos jedan jednostavan test: probajte da stavite papiric ispred usta i povucete kao kad vucete paru u usta - papiric ce se jedva pomeriti. Ako probate da povucete punim plucima iz sve snage kao sto rade oni recenzenti, morate da vodite racuna da vam taj papiric ne zavrsi u dusniku.


E sad, mnogi ce se pitati: zasto pojedini korisnici D2L atomizere dozivljavaju kao M2L? Odgovor je ponovo u onoj vatrici za rostilj. Ako za potpaljivanje vatre koristimo neko pomocno sretstvo: hepo kockicu, benzin, navtu... necemo morati da duvamo kako bi se vatra raspalila vec ce biti dovoljan slab povetarac ili spontano strujanje vazduha. U prevodu, ako dovoljno pojacamo snagu na grejacu, para ce se formirati sama od sebe bez potrebe za snaznim strujanjem vazduha. Pitam se samo sta ce se jos formirati sa njom u ovom slucaju, i mislim da su i klasican M2L i umeren D2l daleko bezbednije resenje. Takodje, pojedini korisnici u kratkom intervalu vremena povlace izuzetno snazno, pri cemu se formira strujanje vazduha kao kad neko vuce D2L. Njihovao povlacenje podseca na onu pocetnu snagu odapinjanja strele iz luka, koja posle inercijom gura strelu celom njenom putanjom. Ovakvi korisnici mogu da koriste D2L kao M2L, ali cesto nesvesni svog nacina povlacenja, i jos ako su aktivni u piskaranju na forumima, unose dodatnu zabunu u celu pricu i cine je vise komplikovanom nego sto jeste.


Postoji i grupa kombinovanih korisnika ciji je predstavnik i nas dragi Nez, koji kratkim i snaznim cimom povuku paru u usta, a zatim je uvuku u pluca ne skidajuci atomizer sa usta, odnosno kroz njega povlaceci jos pare. Njima takodje odgovaraju atomizeri sa vecim protokom vazduha, odnosno D2L.


Ne znam da li sam uspeo nesto da objasnim, ali sam uspeo da se umorim i fizicki i psihicki. Svakako je ovo trebalo pojasniti, a ja sam bar pokusao. Pozivam kolege da se prikljuce temi i daju svoj doprinos, kako bi smo ovu misteriju razresili jednom za uvek, a ja sad odo' da moje umorne prstice oladim na jednoj pivskoj flasi ;D

_Vlad_:
Meni ne bi palo na pamet da objasnim inner i outer AF pomoci vodenica i vatre, ali  :13:  I ja sam to tako shvatio.


Znaci, kao sto znamo treba uskladiti unutrasnju i spoljasnju rupu za vazduh. To sto stavljaju 16 x 2m rupe na neke RTA nece pomoci kada je rupa ispod grejaca 4mm, i obrnuto, ako je rupa 3mm nece pomoci zavrtanje na 1.5mm. Da su ovoga svesni ljudi se nisam preterano susreo na stranim forumima.
Takodje, nisam video ni da se generalno razlikuje taj m2l koji se uvlaci plucima u usta od "standardnog".


Anyway, meni se cini da ako zelimo da AFC prsten ima neku pravu funkciju (sem malog stelovanja gore-dole kako nam odgovara), da nam treba AFC koji u isto vreme zatvara i spoljasnju i unutrasnju rupu. Da li je to izvodljivo, a da se pritom previse ne zakomplikuje mehanizam ne bih znao.

bobpp:
Verovatno bi bilo dovoljno da se steluje samo unutrasnja rupa.To jeste malo komplikovanije ali nije nemoguce izvesti no u ovom momentu jos nema interesovanja kod proizvodjaca.


Inace se potpuno slazem sa Liberom ali bih licno granicu postavio jos i nize,na 2mm.Opet,postoje i oni sa jacim "cugom" pa neka bude 2,5mm.

LiberPrint:

--- Citat ---Znaci, kao sto znamo treba uskladiti unutrasnju i spoljasnju rupu za vazduh. To sto stavljaju 16 x 2m rupe na neke RTA nece pomoci kada je rupa ispod grejaca 4mm, i obrnuto, ako je rupa 3mm nece pomoci zavrtanje na 1.5mm.
--- Kraj citata ---


Dok sam se igrao sa konstrukcijom tube-a, skontao sam da je optimalno da spoljasmja rupa bude za oko 30% veca. Ovo opet zavisi od konsrtukcije, odnosno putanje vazduha, jer se na krivinama i preprekama gubi.--- Citat --- Da su ovoga svesni ljudi se nisam preterano susreo na stranim forumima.
Takodje, nisam video ni da se generalno razlikuje taj m2l koji se uvlaci plucima u usta od "standardnog".
--- Kraj citata ---


To je zato sto razmisljaju mozgovima recenzenata, koji opet razmisljaju dupetom ;D--- Citat ---Anyway, meni se cini da ako zelimo da AFC prsten ima neku pravu funkciju (sem malog stelovanja gore-dole kako nam odgovara), da nam treba AFC koji u isto vreme zatvara i spoljasnju i unutrasnju rupu. Da li je to izvodljivo, a da se pritom previse ne zakomplikuje mehanizam ne bih znao.
--- Kraj citata ---


Ovo je moguce samo na nacin kako je reseno na goblinu mini, ili na driperima gde je AFC resen slotom. Dobro resenje je sa cepicima/reducirima, ali ovo nije uvek primenljivo, odnosno moze da bude problem sa nacinom natapanja. Jedino potpuno funkcionalno univerzalno resenje je sa izmenljivim potpuno razlicitim RBA glavama. Iskreno, ne vidim ni neku preku potrebu za tim, jer sada stvarno postoji odlican izbor i jednih i drugih.

Joe:
Ja sam zatečen kvalitetom Liberove opservacije. Dugo je slušao, osluškivao i čitao naša različita iskustva. Probao, opitovao i donio dobre zaključke koji su još bolje pretpostavke za daljnju diskusiju. Moj kombinovani način je potpuno objasnio kao i moju potrebu za atomizerima sa većim promjerom otvora za vazduh ispod coila. Objasnio je zašto koristim modove koje imam u posjedu. Zašto nabavljam modove koje imam u planu nabaviti i ATI-je također. Njegov post je sublimat svih naših iskustava i držim da ga treba uzeti kao do sada najozbiljniji tekst koji sam ikada pročitao na ovu temu. Šta reći nego BRAVISIMO ! :thumbsup:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju