Opustanje > Naucni kutak

Kako su napredovali ekrani na telefonima

(1/2) > >>

Morgana:
Daleko smo dogurali: Kako su napredovali ekrani na telefonima


Interaktivna grafika na stranici GoCompare prati razvoj i napredak ekrana naših mobilnih telefona od ranih Nokijinih modela pa sve do trenutno najpopularnijeg iPhonea.


Stari Nokijini mobilni telefoni imaju počasno mesto u istoriji. Mnogi se još dobro sećaju dugotrajnosti njihovih baterija i jednostavnog korišćenja. Nokijini modeli obarali su rekorde i dosezali milionske prodaje. Nokia 5110 iz 1998. godine prodata je u više od 160 miliona primeraka. Njen naslednik i podjednako slavan Nokijin telefon 3210 prodat je takođe u preko 160 miliona primeraka.


U upoređenju s današnjim luksuznim smartphoneima ti stari modeli izgledaju mnogo skromnije. Posebno se to odnosi na veličinu i kvalitet rezolucije ekrana. U manje od dve decenije doživeli smo velike promene i u dimenziji i u kvalitetu.


Izračunato je da ekran Appleovog iPhonea 6S Plus modela ima 514 puta veću rezoluciju od Nokije 5110.


Stranica za poređenje cena GoCompare napravila je interaktivnu grafiku koja prati tehnološki razvoj i napredak kvaliteta ekrana mobilnih telefona od ranih modela poput Nokije 5110 i slavnog Motorolinog rasklopnog RAZR modela pa sve do Appleovih modernih telefona s retina displayom.


Ta je Nokia imala rudimentaran ekran rezolucije od samo 84×48 piksela, a ispisivao se samo broj ili ime osobe koja vas zove. Rezolucija je bila dovoljna za 90 znakova u SMS poruci. Međutim, mogli ste da igrate slavnu igricu zmije, a pritom ne biste morali da strepite kao danas da će vam se prebrzo istrošiti baterija ako igrate igru.


Na ekranu se još video zapis preostale jačine baterije i veoma bitan prikaz jačine signala.


Motorola je 2004. podigla lestvicu i poboljšala rezoluciju ekrana čak 9 puta u odnosu na stariji Nokijin model. Motorolin Razr V3 je bio veliki hit. Oduševljavao je svojim lepim dizajnom i mnogo kvalitetnijim ekranom rezolucije 176×220 piksela. Rasklopni mobilni telefoni postali su moda.


Međutim, 2006. tržište je počelo da se mijenja. Na scenu je stigao Blackberry Pearl 8100. Bio je idealan za kuckanje poruka, a doneo je i ekran bogate rezolucije 420×260 piksela, što je 15 puta bolje od Nokije 5110.


Samo godinu kasnije dogodila se istorija. Stev Džobs je predstavio prvi iPhone i počeo je procvat mobilnih telefona bez fizičkih tastatura. iPhone je imao samo jedno dugme, a imao je rezoluciju ekrana od 320×480 piksela, što je 38 puta veće od Nokije 5110.


Mobilni telefoni su postajali sve veći i veći. Samsung je 2011. postigao izuzetan uspeh s modelom Samsung Galaxy 2, koji je jedno vreme smatran i najboljim telefonom na svetu. Imao je rezoluciju od 480×800 piksela. Poređenja radi na taj ekran bi se u rezolucijskim terminima moglo ‘ugurati’ čak 95 ekrana Nokije 5110. Galaxy 2 je u to vreme bio najprodavaniji Android mobilni ,i bio je prvi pravi rival iPhoneu.


U međuvremenu su tradicionalni proizvođači počeli da posustaju. Motorola je prodata Googleu, a prvi mobilni koji su zajedno proizveli bila je Motorola Moto X koji je imala ogroman ekran rezolucije 720×1280 piksela, što je 228 puta bolje od stare Nokije.


Najnoviji iPhone – 6S Plus, plasiran na tržište ove godine, ima retina ekran rezolucije 1080×1920 piksela, što je čak 514 puta bolja rezolucija od Nokije 5110. Naravno, na tržištu imamo sada i prve telefone s 4K ekranima, poput Sonyjeve Xperije Z5.


A trka se nastavlja i dalje…


Izvor: B92.net

hybrid:
Evo prave evolucije ekrana

Morgana:
jojjj - taman sam htela da te pitam da mi preporucis neki dobar film  :017:
 al sam odustala posle ovog  :yikes:


bojim se da ne zaglavim sa nekim svedskim akcionim  ;D

badja007:
Stedimo li neke pare za ovo cudo..  :)

bobpp:
Primecujem moguce probleme kod pojedinih korisnika...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju