Elektronske cigarete > Vodič za početnike

Razliciti coil-ovi !

(1/12) > >>

_Vlad_:
 :17: S :17: O :17: S :17:
Ajmo malo teorije :D
Nisam uspeo da nadjem detalje o ovome guglajuci.


Da kazemo da gadjamo 1.5 ohm build


1. Sta dobijamo promenom precnika coila 2mm - 2.5mm - 3mm ?
2. Sta dobijemo promenom debljine zice 0.20mm, 0.25mm, 0.32mm ?
3. Sta dobijemo povecanjem smanjenjem broja namotaja  ?
4. Sta dobijemo upotrebom macro - micro coila ?


(npr...po cemu ce se razlikovati  1.5ohm coil (0.32mm kanthal, 2.5mm R, 8 namotaja) od (0.25mm kanthal, 2.5mm R, 5 namotaja)
E sada cu ja probati da odgovorim pa neka me voljni profesori isprave/dopune  :bow:


1. Nemam pojma. Nisam nasao info. Ono sto sam ja primetio je da je sa vecim precnikom lakse raditi i da je ukus ruzne vate izrazeniji (kad koristim apotekarsku) kod veceg precnika.


2. Opet nisam siguran. Ocekivao bih da se deblja zica sporije greje na manjim snagama. Takodje, primetih da su zice od 0.25mm i tanje podloznije deformaciji prilikom menjanja vate.


3. Am...nemam pojma. Mozda...veca povrsina koja greje vatu = bolji flavor


4. Ovo je jedino za sta sam uspeo da nadjem konkretan topic na stranom forumu.
Micro - namotaji medjusobno greju jedan drugi i time brze pocinju da "rade". S druge strane, coil se brze prlja i teze cisti. Mislim da je Rip trip nekad davno rekao da mu se micro coil vise svidja za high PG, a macro za high VG.


 :jacko:

LiberPrint:
Vec si prilicno odgovorio, ali ajd ja da dodam neko slovo. Ovo je tema koja se provaci kroz postove i moze biti prilicno opsirna, ali ja cu probati da skratim.


1. Povecanjem precnika grejaca, povecavamo i kolicinu vate, pa i obezbedjujemo bolje natapanje za vece snage. Nekome ko ne prelazi 10-12W,verovatno nece biti poreban veci unutrasnji precnik od 2mm (ovo je opet podlozno promenama u zavisnosti od konstrukcije atomizera), odnosno sa prevelikim precnikom ce dolaziti previse tecnosti do grejaca, previse ga hladiti i zahtevati vecu snagu. Takodje, spoljasnji precnik treba do nekle uskladiti sa precnikom rupe za dovod vazduha, pa bi on trebao da bude za bar malo veci od nje, kako bi sav vazduh udarao direktno u grejac. Sa povecanjem precnika, duzinom potrebne zice povecavamo i otpor, pa je to jedan od rezloga za povecanje debljine zice.


2. Sa debljom zicom se lakse rukuje. Teze se greje, pa je manja verovatnoca da cemo dobiti dry hit pri vecim snagama. Sa druge strane, deblja zica vecom povrsinom naleze na fitilj, pa je i grejna povrsina kao i potrosnja veca, naravno i kolicina pare. Takodje, deblja zica je veci potrosac baterije, jer je vise struje potrebno za njeno zagrevanje. Sporije se greje, ali se i sporije hladi, pa su teoretski i performanse vise ujednacene. Ne koristim zicu preko 0.25 pa nemam nekog bogatog iskustva u praksi. Vise mi se svidja brz odziv tanje zice na nizim snagama.


3. Pored povecanja i smanjvanja otpora i povecanja i smanjivanja potrebne snage da bi se postigla zeljena temperatura ( ovo valjda i vrapci znaju), povecanjem broja namotaja samo povecavamo grejnu povrsinu. Tu nemam sta da dodam ;D


Za cetvrto takodje nemam sta da dodam a da ne bude naklapanje i pametovanje ;D

Điva:
http://reprova.com/calc/
Ili
http://www.steam-engine.org/
Za početnike korisni program za izračunavanje setup -a
Sony Xperia ZR

bobpp:
Za ono zadnje pitanje,razlicite zice a isti otpor - menja ti se Heat flux i Heat capacity.
Prvo odredjuje koliko je grejac "vruc" a drugo,izmedju ostalog,brzinu odziva.
Licno volim malo hladnije a brze zice sto u praksi dobijam sa dve tanke zice (=brzo) spojene zajedno (veca povrsina=> hladnije),obicno twisted mada moze i paralelno.
Suvise vruce zice mi ne prijaju za grlo i uvek kazem da i na to treba obratiti paznju pre (ili uz) lutanja po odnosima PG/VG.

_Vlad_:
E to me je zainteresovalo...


Definitivno volim hladniju paru. A brzi odziv svi verovatno vole :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju