Autor Tema: Popularni rasprsivaci  (Pročitano 5448 puta)

Van mreže LiberPrint

 • Hero Member
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 11536
 • -Receive: 10842
 • Poruke: 12001
 • Ugled: +22594/-0
Popularni rasprsivaci
« poslato: Novembar 01, 2012, 12:35:14 »
 • Publish
 • Pocetnickim mukama nikad kraja. 1000 pitanja i potpitanja u vezi sa necim za njih sasvim novim, a jasnih odgovora nigde. Kasnije kad se upozna materija, svi se smejemo samo sebi kako je sve to u stvari jednostavno, ali u pocetku... a sto pre se treba odluciti i za sebe naci adekvatnu zamenu za analogne cigarete. Zelimo odmah da je bacimo za sva vremena, doneli smo odluku, ali sta kupiti? Trazenje pomoci od iskusnijih clanova je postavljanje jako teskog zadatka istima, a takodje moze biti kontraproduktivno, zbunjujuce i frustrirajuce za onoga ko je trazio savet. Pokusacu u ovoj temi da sto realnije predstavim najpopularnije sprave, kako bih nivim korisnicima mozda pomogao prilikom izbora, a ako negde pogresim, siguran sam da ima ko ce da dopuni ili ispravi. Bilo je razgovora o pokretanju ovakve teme, ali su nekako svi zamrli i pali u zaborav, pa cu iskoristiti trenutnu inspiraciju da ozivim ovu temu. Pisacu iskljucivo o rasprsivacima sa kojima imam licnog iskustva, onoliko objektivno kakav su utisak ostavili na mene. Verovatno cu u necemu i pogresiti, pa bih zamolio ostale clanove da mi ne zamere zbog toga, vec da temu dopune svojim misljenjem, ali objektivno bez pristrasnosti, kako bi oni koji citaju imali realnu sliku.

  eGo-T - atomizer koji se s'pravom jako dugo zadrzao na trzistu. U vreme kad se pojavio verovatno je bio najjednostavniji i najdugotrajniji atomizer, kome je drasticno mogao da se produzi vek adekvatnim odrzavanjem. Sastoji se iz kucista u kome se nalaze grejac i fitilj i tanka sa tecnoscu. Kuciste je zatvoreno i ne moze se rasklapati, ali se igla sa fitiljem moze izvaditi i pri tome ocistiti grejac i fitilj, ili po potrebi napraviti novi fitilj. Radni vek mu je obicno od 1 do 4-5 meseci, mada ume da potraje i duze, a vrlo retko se desava da "crkne" i za jako kratko vreme, najcesce usled nepaznje korisnika. Proizvodi se u dve varijante, NR(sa normalnim otporom oko 2,3oma) i LR(sa malim otporom, oko 1,8oma), pa u skladu sa potrebama korisnika moze se kupovinom odgovarajuceg atomizera prilagoditi sopstvenim potrebama. Prednosti ovog atomizera su: dobre i konstantne performanse, dug rad bez potrebe za odrzavanjem, mala potrosnja tecnosti, kompaktne dimenzije i elegantan dizajn. Nedostaci su mu: prilicno komplikovano odrzavanje i zamena fitilja, curenje usled jaceg povlacenja, neadekvatne tecnosti, visoke spoljne temperature ili ostecenog fitilja, tank je sa spoljen strane uvek vlazan pa je neophodno sa sobom nositi papirne maramice, mali kapacitet tanka... Da bi se koristio ovaj atomizer, potrebno je izvesno privikavanje, osim ako nismo u situaciji da pri svakoj promeni performansi bacimo stari i kupimo novi. Kako bi napajanje grejaca tecnoscu bilo konstantno, fitilj mora biti stalno naslonjen na grejac i ne sme se pomerati. Usled istrosenosti fitilja, on pocinje da klima u igli pa i performanse pocinju da variraju. Na osnovu raznih uputstava sa youtube-a zamena fitilja izgleda jednostavno, ali nije. Fitilj mora imat idealnu debljinu, duzinu, kapilarnost...pa da bi se ovaj atomizer dugo koristio, potrebno je ostro oko, spretni prsti i naravno srafciger.
  Slike:
  eGo-c - evolucija predhodno opisanog eGo-T atomizera, nastala usled potrebe za laksim i jeftinijim odrzavanjem, pa se veliki deo recenog za eGo-t moze reci i za ego-C. Zahvaljujuci slicnom principu rada i performanse su jako slicne, uz nesto cescu potrebu za odrzavanjem ili zamenom glava. Sastoji se iz tela atomizera koje je u stvari samo kuciste u kome se nalazi glava i identicnog tanka kao za eGo-T. U glavi atomizera se nalaze grejac i fitilj, glava se jako lako skida pa je i pristup potrosnim elementima radi ciscenja dosta laksi, ali je ukoliko zelim da ustedimo, upotreba srafcigera jos uvek neophodna. Kada je sve u redu sa fitiljem i grejacem, ovaj atomizer daje fenomenalne performanse i umereno toplu paru koja retko iritira grlo. Usled istrosenosti fitilja i zaprljanosti grejaca dolazi do pada performansi, a ovo se desava nesto cesce nego kod eGO-T zbog nesto sitnijih elemenata. Potrebna je odredjena spretnost i opreznost prilikom odrzavanja, jer deseti delovi milimetra dele savrsene performanse od curenja ili zagorelog ukusa. Odrzavanje nije preterano jednostavno, ali poznajem dosta korisnika koji jednu glavu koriste po 4-5 i vise meseci.Sestomesecni sam korisnik sam ovog atomizera, ne mogu da kazem da je period prilagodjavanja bio narocito prijatno iskustvo, ali sta god da sam probao posle njega, nije mi u potpunosti odgovaralo.
  Slike :

  CE4/vision/stardust kliromizer - verovatno atomizer sa najvise imena, i verovatno jedan od najzastupljenijih atomizera. Nisam siguran, ali cini mi se da je upravo on prvi kliromizer koji se pojavio odnosno postao siroko dostupan, i bio je "prvo pa musko". I ako ga ne koristim aktivno, ako bi me neko u sred noci probudio i rekao da hitno moram da preporucim atomizer a da se korisnik ne pokaje zbog prihvatanja moje preporuke, to bi verovatno bio on. CE4 je verovatno apsolutni pobednik po broju zadovoljnih korisnika. Ne moze se reci da daje najbolje performanse, mozda se ne moze reci ni da je najlepsi, nema ni preterano veliki kapacitet, nije preterano mali potrosac, ali upravo ga ta odmerenost u svemu cini najboljim izborom kada se ocekuje dugotrajnost, solidne performanse i pristojan izgled, a narocito kada se uzme u obzir jako niska cena. Veoma je jednostavne konstrukcije, koja bi se mogla opistau kao plasticna tuba sa konektorom sa donje strane, kroz koju prolazi cevcica sa dva kontakta, na koje je povezan grejac obmotan oko fitilja. Fitilj se slobodnim padom spusta do dna tanka ili strci samo nekoliko milimetara(postoji verzija sa duzim i kracim fitiljom, mada ne postoje jako bitne razlike medju njima), pa iz tanka upija tecnost i sprovodi do grejaca, gde tecnost isparava a mi je udisemo preko jako kvalitetnog, plasticnog drip-tip-a. Velika prednost ovog atomizera je sto je na njemu sve jako dobro zadihtovano, pa vrlo retko dolazi do curenja. Odrzavanje je vise nego jednostavno, a kako bi se usterelo i eventualno zabavili u trenucima dokilice, na njemu se jako lako moze promeniti i grejac i fitilj. Ovom intervencijom dobijamo potpuno novi kliromnizer i mozemo je ponavljati gotovo neograniceni broj puta, ili sve dok ne pukne plastika ili se osteti gumica koja razdvaja polove, mada je u drugom slucaju moguca improvizacija. Naravno, za ove zahvate je potrebno, ipak malo spretnosti. Za one koji nisu spremni za ovakve egzibicije, dovoljno je jako jednostavno odrzavanje kako bi potrajao nekoliko meseci. Zbog velike potraznje i jednostavne konstrukcije, proizvode mnogi proizvodjaci, pa zbog toga treba biti oprezan i od prodavca zatraziti neku garanciju. Proizvodi se u varijantama od 1.8 do 2.8oma, pa svako moze naci odgovarajuci.
  Slike :
  CE4/vision/stardustV3 kliromizer(ili kako se vec zove) - neki ga zovu CE5, C6... je evolucija jednog uspesnog proizvoda, sa ciljem produzavanja njegovog radnog veka i jednostavnijeg odrzavanja. Gotovo je identicnog izgleda kao predhodno opisani, identicnog kapaciteta i performansi, jedino sto je u ovom slucaju sve na njemu rezervni deo. Potpuno se rasklapa, pa se mogu menjati i glava sa grejacem i fitiljem, plasticna tuba, drip tip i podnozje na kome se sve to nalazi. Zbog mogucnosti potpunog rasklapanja ciscenje je dosta jednostavnije, a u slucaju kvara grejaca, moguce je jednostavno zameniti celu glavu ili napraviti grejac kao kod predhodno opisanog modela.
  Slike :  eGo 2,4ml CC (kanger T2) - zbog izuzetno dobrih performansi, velikog kapacitata i zanimljivih tehnickih resenja, postao je jedan od najpopularnijih atomizera. Slicne je konstrukcije kaob dva predhodno opisana modela, ali zahvaljujuci velikoj blizini grejaca ustima korisnika i dobro resenom protoku vazduha, daje jako toplu paru i uzitak jako slican koriscenju klasicnih cigareta. Da nije nekoliko ozbiljnih nedostataka, bio bi ozbiljan kandidat za titulu najpopularnijeg rasprsivaca. Prosto mi nije jasno kako je proizvodjac sebi dozvolio da napravi tako dobar uredjaj i ujedno da napravi nekoliko tako banalnih propusta, ali iskreno se nadam novim unapredjenim verizjama, koje ce zadrzati identicne performanse. Prednosti ovog modela su: izmenljive glave(mada nije redak slucaj da glava potraje duze od svega ostalog), jako jako dobre performanse, resenje u vidu silikonskog levka koji zadrzav tecnost i time natapa grejac, elegantan dizajn(mada pojedine korisnike podseca na spric) i veliki kapacitet. Nedostaci, koje do nekle opravdava niska cena samog kliromizera i niska cena izmenljivih glava, su cesto pucanje usisnika(tip-a) i cesto odvajanje plasticne tube od tela, usled neadekvatne pricvrscenosti i nepaznje korisnika. Ovi nedostaci se delimicno ili potpuno mogu ublaziti pazljivijim rukovanjem. Kako bi se sprecilo pucanje usisnika, potrebno je prilikom svakog dopunjavanja tecnoscu, dodatno zavrnuti glavu, jer se desava da se i ona malo odvrne pa nategne usisnik, po principu radapcigera. Ne mora da znaci da tip nece puci i iz cista mira, ali se na ovaj nacin smanjuje mogucnost pucanja. Odvajanje tube se moze spreciti tako sto ce se prilikom odvrtanja sa baterije, kliromizer drzati za metalni deo na dnu, i time smanjiti opterecenje na i onako slab spoj. Nije mi jasno zasto proizvodjac nije tu dodao jedno leziste za gumicu, ali nije. Ovo resenje bi sprecilo curenje usled popustanja lepka, a moglo bi da bude i resenje za eventualnu zamenu plasticnih tuba, koje su takodje sklone pucanju. Takodje, ono sto se moze nazvati nedostatkom ali se lako sanira, je da su u pojedinim slucajevima silikonske gumice previse zbijene pa pritiskaju fitilj i ne propustaju dovoljno tecnosti, ili su previse razmaknute pa propustaju previse i dolazi do curenja. Ovo se moze resiti jednostavnim pomeranjem gumica.
  Slike :

  Vivi nova kliromizer - koji sam namerno ostavio za kraj iz vise razloga. Najmanje je zastupljen medju korisnicim, najskuplji je, doduse s'pravom i daleko daleko najkvalitetniji. Nisam ga preterano dugo koristio u cemu su me omele jedino njegove dimenzije, ali dovoljno je da ovaj klir uzmete u ruku da bi ste shvatili da se radi o visokoj klasi, rols rojsu medju rasprsivacima. Kada se vivi nova uzme u ruku, stekne se utisak da ne drzite spravu koja se serijski proizvodi, vec da je pravi neki vrhunski majstor u svojoj bogato opremljenoj radionici, u ogranicenoj seriji. Na njoj je sve kvalitetno, metalni delovi su ispolirani do visokog sjaja, jako teski i masivni a tuba je od debele plastike izradjena na strugu, ne livenjem, tako da sigurno moze isdrzati i ozbiljnije padove, a navrnut na batriju poput twist-a od 1000mAh, dobro moze posluziti i kao buzdovan. Princip rada je slican kao i kod predhodno opisanih klirova a performanse su najslicnije CE4 kliru, naravno sa glavom identicnog otpora. Grejac je pozicioniran vise ka sredini pa daje umereno toplu paru, a mislim da je ovo ovako reseno i da bi se izbeglo preterano zagrevanje metalnih delova i usled toga eventualno ostecenje. Ovaj klir gotovo da nema nedostataka, ali kako ne bi bio savrsen pokusacu da nadjem neke. Za korisnike eGo baterija je potrebno dokupiti ukrasni cilindar koji ce zakamuflirati ego navoj, jer vivi nova ima 510 konekciju. Takodje, ono sto je moja licna zamerka, sto se u pakovanju dobijaju tri rezervne glave, odnosno jedna na kliru i dve posebno, koje su razlicitog otpora. Jedna je 1.8oma, jedna 2,4 i jedna 2,8, pa da bi se sve tri upotrebile sa odgovarajucim performansama, potrebna je baterija ili mod sa mogucnosti promenljivog napona, za glavu od 2,8oma za mnoge korisnike i preko 5V. Za korisnike koji nemaju ili ne zele da imaju uredjaje sa promenljivim naponima, samo jedan od 3 ponudjene glave ce biti upotrebljiva, ili bar upotrebljiva u punom smislu reci, dok ce druge dve eventualno moci da posluze za rezervne delove ili rucno namotavanje grejaca.
  Slike :

  Na kraju jedna vazna napomena novim korisnicima. Savrsen uredjaj u ovoj oblasti ne postoji, pa se treba potruditi i naci najpriblizniji savrsenstvu ili jos povoljnije i lakse, postojeci prilagoditi svojim potrebama. U besomucnoj potrazi za savrsenim rasprsivacem, mozda vam je najsavrseniji prosao kroz ruke a da toga niste bili svesni, jer ste ga previse kratko koristili. Svakom uredjaju djate sansu pre nego sto ga zamenite i nastavite potragu. Pre kupovine procitajte tudja iskustva, jer sada i na ovom forumu ih ima sasvim dovoljno da bi se stvotila neka osnovna slika. Postoje nepozeljne pojave koje je u ovoj oblasti nemoguce izbeci u potpunosti, pa je potrebno nauciti kako da se te pojave na odgovarajucem uredjaju svedu na minimum. Princip rada svih atomizera je zasnovan na protoku vazduha, pa svuda kuda prodje vazduh, tecnost moze da iscuri. Ova pojava ce biti prisutna sve dok ne naprave atomizer sa elektroventilom koji ce vazduh propustati po potrebi, a taj je jos uvek mozda tek u glavi nekog konstruktora. Dakle, potrebno je da naucite kako da vas atomizer ne curi ni malo ili vrlo malo. Svako ko je poceo da koristi elektronske cigarete je osetio zagoreli ukus, ali to nije razlog da se atomizer baci u kantu. Pokusajte da nadjete razlog ovoga, ako ne mozete, pitajte. U pocetku ove pojave mogu biti nesto sto ce vas odvratiti od elektronskih cigareta, narocito sto u vama jos uvek postoji zelja za analognim. Ovo u potpunosti moze da zameni analogne i da pruzi i mnogo vise zadovljstva, samo treba malo volje. Dokaz za to su mnogi clanovi ovog foruma, neki cak i sa pusackim stazom od 40-50 godina.

  Van mreže meaculpa

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 373
  • Ugled: +110/-1
  • Pol: Muškarac
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #1 poslato: Novembar 01, 2012, 14:20:48 »
 • Publish
 • Do sada nisam bas bio odusevljen ViVijem, ali promenom glave na 1.8 oma i twistom od 1000mah ViVi dobija potpuno novu dimenziju. Obilje dima, malo hladnija para, dobar TH, izrada odlicna 5. Nije ni skupa mnogo i za ozbiljnije vapere je sasvim OK. Ali ruzna brate na ego batt. k'o lopov. Za neki batt. mod 5+.

  Van mreže vlaves2000

  • Drug član
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1400
  • -Receive: 2301
  • Poruke: 2388
  • Ugled: +3552/-0
  • Pol: Muškarac
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #2 poslato: Novembar 01, 2012, 14:45:03 »
 • Publish
 • ja mislim da je vivi i namenjena za baterijske modove, vivi mini bolje leyi na ego baterijama i daje isto tako odlicne performanse

  Van mreže meaculpa

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 373
  • Ugled: +110/-1
  • Pol: Muškarac
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #3 poslato: Novembar 01, 2012, 15:06:28 »
 • Publish
 • Nisam imao prilike da se susretnem sa mini varijantom, pa ne mogu ni da je komentarisem,ali logika govori u prilog tvojoj tvrdnji.

  Van mreže Che

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Poruke: 2480
  • Ugled: +986/-0
  • Pol: Muškarac
  • Viva La Revolución
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #4 poslato: Novembar 02, 2012, 17:03:23 »
 • Publish
 • Odlicno predstavljanje Lebert!Da je ovako nesto bilo kad sam ja pocinjao bilo bi mi mnogo jednostavnije  ;D

  Van mreže fusion

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Poruke: 978
  • Ugled: +438/-0
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #5 poslato: Novembar 02, 2012, 22:47:25 »
 • Publish
 • Svaka cast na trudu i stvaranjem dobrog pocetka abecede za nove vapere ... sve pohvale

  Van mreže meaculpa

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 373
  • Ugled: +110/-1
  • Pol: Muškarac
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #6 poslato: Novembar 03, 2012, 19:43:05 »
 • Publish
 • Da u startu nisam imao ovakve savetnike, verovatno bih i danas cuclao neki kisobran  :D svaka cast za text.

  Van mreže Che

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Poruke: 2480
  • Ugled: +986/-0
  • Pol: Muškarac
  • Viva La Revolución
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #7 poslato: Novembar 03, 2012, 20:42:12 »
 • Publish
 • Da u startu nisam imao ovakve savetnike, verovatno bih i danas cuclao neki kisobran  :D svaka cast za text.
  Ja kad sam poceo kisobrandzije jos nisu ni postojali  :D

  Van mreže Para

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 31
  • Poruke: 2367
  • Ugled: +1267/-0
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #8 poslato: Novembar 03, 2012, 20:51:19 »
 • Publish
 • Svaka čast!

  Van mreže meaculpa

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 373
  • Ugled: +110/-1
  • Pol: Muškarac
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #9 poslato: Novembar 03, 2012, 23:03:33 »
 • Publish
 • Da u startu nisam imao ovakve savetnike, verovatno bih i danas cuclao neki kisobran  :D svaka cast za text.
  Ja kad sam poceo kisobrandzije jos nisu ni postojali  :D
  Hahaha, tvoja sreca, a i moja  ;D


  Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11536
  • -Receive: 10842
  • Poruke: 12001
  • Ugled: +22594/-0
  Odg: Popularni rasprsivaci
  « Odgovor #10 poslato: Oktobar 16, 2013, 14:00:39 »
 • Publish
 • Proslo je dosta vremena od pisanja ovog teksta, mnogo se toga promenilo pa su pojedini modeli iz ovog opisa bukvalno izbaceni iz igre i osecam potrebu da ovo napisem kako neko od novih korisnika nebi dosao u zabludu citanjem teksta sa pocetka ove teme.

  Sa pojavom novih modela neka stara resenja su otisla u zasluzenu penziju pre svega zbog neprakticnosti i neprimerenosti velikom broju korisnika, visoke cene odrzavanja i malog kapaciteta. Ovo se pre svega odnosi na ego-t i ego-c koji su svojevremeno pojedinim korisnicima bili primarni pre svega zbog hladne pare koja ne iritira grlo, ali su sa pojavom na prvom mestu kangerovih bottom coil resenja, bukvalno nestali sa trzista i iz bilo kakve price. Jos po neki primerak se zadrzao kod korisnika koji su savladali tehniku odrzavanja a nisu skloni eksperimentima sa hardverom. U danasnje vreme i sa raspolozivim atomizerima, smatrma okrutnim preporuciti ego-t/c i njihove derivate poput ecab, erol... nekome ko pocinje sa koriscenjem elektronske cigarete. Istina, sto se izgleda tice nema im ravnih ali njihova upotrebna vrednost ponistava tu prednost. Gledano iz ugla korisnika po pitanju odrzavanja, ovo su sprave za napredne korisnike koji poznaju princip rada i umeju da "cacnu" kad nesto zapne, ali koji bi se napredniji korisnik odlucio za koriscenje ego-t/c/ecab/erol/eca atomizera?

  Druga bitna promena od pisanja teksta iz naslova ove teme je vezana za pojavu BCC atomizera.Ovi atomizeri su nastali kao posledica potrebe za hladnijom parom, pre svega zato sto su korisnici prethodno pomenutih joye atomizera sa njima imali puno problema. Bilo je potrebno napraviti atomizer kod koga je grejac dosta udaljen od usta korisnika i koji nije problematican za koriscenje kao ego-c. Kanger je to uradio veoma dobro, a njihovim stopama su krenuli i ostali proizvodjaci pa smo dobili gomilu identicnih ili slicnih resenja. Ima ih previse da bi ih sve nabrajao, ali svi rade na slicnom ili istom principu i najcesce su veoma dobri ili u slucaju pojedinih noname se mogu doterati da dobro rade uz manje intervencije. Kod nas su najpopularniji kanger modeli: evod, protank, t3, mt3 zatim nekoliko vapeonly modela, ali gotovo svaki dan nikne po neki novi vredan paznje i zanimljivog dizajna.