Autor Tema: Još informacija o zdravlju i e-cig  (Pročitano 2592 puta)

Van mreže Para

 • Hero Member
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 5
 • -Receive: 31
 • Poruke: 2366
 • Ugled: +1267/-0
Još informacija o zdravlju i e-cig
« poslato: Novembar 29, 2012, 20:11:21 »
 • Publish
 • Ukratko! ;D

  Studija koju je proveo Boston University School of Public Health tvrdi da je E-cig pouzdano sredstvo za odvikavanje od pušenja. Za razliku od flastera i žvakaćih guma koje daju rezultate odvikavanja od 18 do 20%, naše ecige to po ovom istraživanju čine u procentu od 31% u periodu od 6 mjeseci. Istraživanje je objavljeno u američkom časopisu preventivne medicine (American Journal of Preventive Medicine).
  Studija ističe da su hiljade pušača zahvaljujući ecigama bacili analogne. Čak 67% ispitanika je izjavilo da je smanjilo broj popušenih cigareta poslije kupovine e-cigarete. Autori studije ističu da je ovo prva nezavisna studija iz ove oblasti i da vide u e cigaretama budućnost u borbi za odvikavanje od pušenja.
  Kako je nekoliko država u Americi zabranilo promet nikotinskih e-cig, autori studije upozoravaju da bi ovakav trend ugrozio javno zdravlje Amerikanaca, jer bi bivši pušači vjerovatno ponovo posegnuli za cigaretama.
  Autor studije Michael Siegel ima 25 godišnje iskustvo iz oblasti štetnosti  duvanskih proizvoda, dok je pokrovitelj istraživanja Boston University School of Public Health  vodeća obrazovna i zdravstvena istraživačka institucija orjentisana poboljšanju zdravlja širom svijeta.
  Meni ovo super zvuči   :smile1:

  Nedavno završeno istraživanje u Ženevi daje slične zaključke i pored još uvijek suzdržanih WHO i FDA. Ženevski European Respiratory Journal pored objavljene studije, se nada da će se e-cig ubrzo prodavati u maloprodaji širom sveta bez ikakvih ograničenja.   :cap:

  British Psychological Society's Annual Conference održana u Londonu aprila ove godine takođe je iznijela tvrdnju da upotreba e cigarete ne utiče na smanjenje koncentracije zbog nedostatka analognih cigareta. Istraživanje je izvršeno na "redovnim" pušačima u trajanju od 20 minuta. I oni ističu svoju nezavisnost, ali da su imali mali otpor organizatora konferencije da se iznese ovaj stav.   :smile1:

  Da li ste znali da je prva elektronska cigareta dizajnirana još 1963 godine, ali zbog nedostupnosti i visoke cijene komponenti za e cig u to vrijeme, projekat je napušten.  :)


  I ovo će vam se dopasti   :yes:

  - Jedan dvogodišnji eksperiment na pacovima, koji su bili izloženi 20 časovnim inhaliranjem čistog nikotina, pet dana u sedmici, pokazao je nepromijenjeno stanje kardiovaskularnog sitema i pluća. Nije primijećen rast neuroendokrinih stanica ili bilo kakve naznake tumora. Jedino je primijećen blagi pad tjelesne težine.

  - Jedno od nezavisnih istraživanja pokazalo je zapanjujuće rezultate za autore. Naime e cigarete su pomogle mnogim pušačima da definitivno ostave pušenje, kojima to u prethodnom periodu nije polazilo za rukom upotrebom drugih metoda odvikavanja.

  - Italijani su proveli istraživanje na 40 pušača koji nisu imali namjeru ostaviti pušenje u toku 24 sedmice kako bi ispitali eventualne nuspojave. Njih  32% su sa 25 cig smanjili na 6 cig na dan, 12% je smanjilo sa 30 na 3 cig na dan, dok je 22,5% ipak trajno ostavilo cigarete. Ukupno 88% ispitanika je tokom eksperimenta smanjilo pušenje. Tokom eksperimenta iritaciju usta imalo je 20,%, iritaciju grla i suvi kašalj imalo je 32,4% ispitanika. Do kraja eksperimenta ove nuspojave su smanjene ili nestale. Zaključak autora je da su nuspojave korištenjem e-cig zanemarljive i da su znatno uticale na smanjenje popušenih cigareta kod ispitanika.

  - Dokazano je da nikotin nije kancerogen.

  - Kako se komponente koje se nalaze u e-cig koriste u farmaciji, inhalatorima, kao osveživači vatduha, u pozorištu (efekat magle) i već su odobrene od FDA, malo je čudan trenutni stav FDA, navodi American Association of Public Health Physicians, mada skreću pažnju da se navedene tečnosti ne inhaliraju na većim temperaturama od onih koje su predviđene za njihovo isparenje. Stalno trubim o ovome (prim. aut.)


  Konačno, Grci prezentirali svoju studiju.

  E-cigarete ne nose rizik od bolesti srca!

  Elektronske cigarete ne uzrokuju rizik za srčane probleme, tvrdi se u novoj studiji predstavljenoj na EVropskoj konferenciji kardiologa.

  Studiju je prezentirao dr. Konstantinos Farsalinos.

  Studija je pokazala da e-cigarete:

       - nema akutne učinke na srčane funkcije
       - imal vrlo blagi učinak na krvni pritisak i broj otkucaja srca
       - iako je nikotin bio prisutan u e-tekućinama, on se apsorbira u organizam sporije nego što je slučaj sa analognim cigaretama

  Govoreći na konferenciji, dr. Konstantinos Farsalinos je također naglasio da bi vaper  trebao koristiti e-cigaretu 4-12 mjeseci da bi dobio istu količinu nitrozamina (hemisjka supstanca-izazivač kancera) koju će dobiti sa samo jednom popušenom cigaretom.

  Dr. Konstantinos je zaključio da upotreba e-cigareta nema negativne uticaje na funkciju rada srca.