Autor Tema: Specijaliteti kuće  (Pročitano 35329 puta)

Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Specijaliteti kuće
« poslato: Februar 21, 2014, 23:18:07 »
Ovde možete slobodno objavljivati svoje omiljene recepte i podeliti sa svima nama Vaše omiljene đakonije.


Prijatno!

Van mreže Caligula

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 50
  • Ugled: +26/-0
  • elektronske cigarete
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #1 poslato: Februar 21, 2014, 23:32:54 »
E-liquid recepte ili krkanluke?
Aha, pošto smo u Opustanje » E-ciginfo caffe, onda krkanluke, pretpostavljam.
Pa evo, jedan lagani za razgibavanje. Svi su reagovali sa "bljak", dok nisu probali, od tada mi se klanjaju. Instant riblja čorba. Od sastojaka priznajem i garantujem samo za začin za riblju čorbu "Aleva" i nijedna druga, a naravno može bilo koja konzerva tunjevine.
Začin se razmuti u 1.2 l vode, kada provri ubaci se isceđena konzerva tunjevine (lično pocepam ulje sa onim fronclama umačući dobar `lebac dok čekam da se stvar skuva, mljac, mljac). Koji list lovora i par zrna bibera su ultra poželjni. Krčka se 5 minuta na laganoj vatri i dobije se neočekivano dobra čorbica s prelepim mesom bez krljušti, ikre, iznutrica, kostiju i ostalih gadarija. Zaljutiti po želji, naravno. To je light varijanta kada žurite.
Prava stvar je da se prethodno izdinsta malo luka i paprike, pa se sve ono surdukne u tu šerpu i krčka 5 minuta. To je tek spektakl. Ne zezam se, probajte :13:
« Poslednja izmena: Februar 21, 2014, 23:47:25 Caligula »

Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2014, 23:37:22 »
Upravo tako Caligula.

Ovde samo krkanluci - za njih nismo imali posebno mesto. Za liquid-e postoji već odgovarajući podforum i tema.

Van mreže Bestragija

  • eCiginfo prijatelj
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 1
  • Poruke: 729
  • Ugled: +348/-0
  • Pol: Muškarac
  • Gibalan: "Nisam poročan tip...ali..."
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2014, 23:38:56 »
Na zahtev Prleta kome krče creva u 23.15 objavljujem recept za

BAKLAVU (Rudolfova + moja intervencija) arabiku

- Rernu zagrej na 160-180 stepeni.
- pripremi 100 g. butera i istopi.
- 1 pakovanje tankih kora (za baklavu, piše na mom pakovanju)
- 100g oraha, 100g badema i 100g pistaća samleti u blenderu, ali da ne bude previše sitno (volim da krcka) - u daljem tekstu ORAŠLJIKE
- 100g suvih smokvi, 100g suvih kajsija, 100g suvih urmi, (i ja sam dodao suvo grožđe, isto 100g) iseckaj na kockice veličine 5x5mm od oka
- 250ml vode i 500g šećera za sirup

Priprema:
- Ređaj slojeve kora (10 redova) i svaji red podmaži istopljenim buterom u pravougaonu poluduboku posudu. Nakon toga pospi sloj samlevenih orašljika (sve) ravnomerno. Na to rasporedi seckano voće. Onda redjaj još 10 slojeva kora, koje se takođe podmazuju buterom. po završetku, zaseci nožem složenu baklavu tako da parčići budu 5x5cm od oka. Rokni u zagrejanu rernu, i to se peče oko 40 min.

Sirup:
- Stavi vodu u lonče neko da provri i smanji vatru na pola. Rokni unutra sav šećer. Mešaj dok se ne istopi i "izbije ključ" jedno dva minuta. Skloni sa ringle da se malo 'ladne. Ubaci unutra malo vanile (ili vanilin šećer-nikako aromu za e-tečnost), i par tankih kolitova limuna.

Izvadi ispečenu baklavu iz rerne, polij je odmah sirupom. Sve ovo mora da se dooobro ohladi. Dakle može da se jede posle 2-3 sata.

Slikao bih rado, ali je malopre otišlo poslednje parče. Izgleda sjajno, a o ukusu bolje da ne pričam puno.



Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #4 poslato: Februar 21, 2014, 23:42:19 »
Ova baklava zvuči perverzno. Probam recepat čim pre.

Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11650
  • -Receive: 10928
  • Poruke: 12044
  • Ugled: +22680/-0
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #5 poslato: Mart 20, 2014, 23:07:09 »
Evo jednog vrhunskog recepta za przenice. Umesto klasicnog bajatog hleba, koristiti tost. Izmedju dva parceta tosta staviti list tost topi sira, sve to zajedno uvaljati u jaja i prziti kao klasicne przenoce. Sir se istopi i zalepi ona dva parceta tosta, a przenice su stvarno vrhunske.




Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #6 poslato: Mart 20, 2014, 23:29:01 »
Niko za gibanicu recepat da stavi, pa ću evo ja:

- 500gr kora za pitu
- 3 jaja
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša brašna
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo

Kore prebrojiš (obično bude 14 komada) i podeliš na dve gomilice.
Odvojiš žumanca od belanaca i izmuljaš ih sa sirom, a belanca izmutiš i dodaš brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo i dobro promešaš žicom. Svaku koru premažeš sa 2 kašike tog fila sem poslednje - na nju staviš pola smese od sira i urolaš rolat. Na ovaj način dobiju se dva rolata koja premažeš ostatkom od preliva i pečeš u rerni na 175 celzijusa.

Van mreže fusion

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Poruke: 978
  • Ugled: +438/-0
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #7 poslato: Mart 20, 2014, 23:55:51 »
I sad ti meni Prle kazi  :spank: .... GDE JE BRE TU pg vg i aroma a nema ni pare
Pih i to mi je neka vaperska gibanica :comp26:

hvala :hooray:
Samo cemo morati to MALCICE da modifikujemo

Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #8 poslato: Mart 21, 2014, 00:05:37 »
Nema PG / VG / aroma ali za paru - izvini - nisi u pravu.

Čik otvori naglo rernu i dok si sagnut blizu nje da proveriš kako napreduje pečenje posle jedno pola sata. Kada para kuljne može i da opeče. ;D

Van mreže fusion

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Poruke: 978
  • Ugled: +438/-0
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #9 poslato: Mart 21, 2014, 00:14:11 »
To majstore ...ma kavi oni zuti sa 0.1 ohm ...ovo nozem da seces nozem a tek TH  pa sve hocesh josh
Al mogao si da dodash neki GducaT ILI sCAMEL  dok se ceka

Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11650
  • -Receive: 10928
  • Poruke: 12044
  • Ugled: +22680/-0
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #10 poslato: Mart 24, 2014, 19:22:21 »
Ovde se krenulo sa zestokim krkanlucima a na salate niko ne misli. Ja sam pre svega salatozderac i bez tri salate ne pocinjem rucak. Obavezna je jedna glavna i dve sporedne.


Zelena salata, moja omiljena (u toku godine pojedem bar jednu poveliku njivu), jos je bolja kada se umesto sirceta koristi sok od svezeg limuna i doda malo senfa.


Jedna od mojih omiljenih salata je i salata od sira i maslinovog ulja sa belim lukom i persunom. Sir se isecka na kockice, beli luk sto sitnije, sve se to pomesa i nalije maslinovim uljem i pospe persunom.


Marinirane articoke su takodje jedna od mojih omiljenih salata, ali sve teze nalazim sveze pa sam primoran da kupujem fabricki marinirane, koje nam za divno cudo, cesto stizu iz kine. Dok sam uspevao da nadjem sveze sam sam ih marinirao. Articoke se ociste od tvrdih listova i iseckaju na velike komade i prokuvaju zajedno sa sokom od limuna i solju. Zatim se poredjaju u teglu, pospu bosiljkom i naliju maslinovim uljem.


Jos jedna salata koju cesto tamanim je salata sa sargarepom i ljutim papricicama. Oko kilogram sargarepe se skuva, pa zatim isecka na kolutice. Kiseli feferoni po zelji(ja strpam celu teglu od kilo), se iseckaju na sitno i pomesaju sa sargarepom.Nekoliko glavica belog luka iseckati sto sitnije i dodati u sargarepu i feferone. Na kraju posoliti po zelji,  dodati bibera po zelji i posuti persunom, naliti sokom iz feferona i uljem i staviti u veliku teglu. Moze se koristiti vec posle nekoliko sati, a moze i dugo da stoji mada kod mene se ne zadrzava.

Van mreže LiberPrint

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11650
  • -Receive: 10928
  • Poruke: 12044
  • Ugled: +22680/-0
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #11 poslato: Mart 24, 2014, 19:32:34 »
Posle dobre klope moze neki kolac, torta... mada ja najvise volim voce. Zimi se smorim od jabuka, banana, kivija, pomorandzi i grejpfurta i uzelim se letnjih vocki. Zadnjih nekoliko godina sam taj problem resio tako sto kupim zaledjeno voce( maline, kupine, sumski mix, letnji mix...) istresem u teglu i nalijem medom. Teglu nekoliko puta okrenem na poklopac ostavim tako oko sat i vratim nazad, da bi se voce natopilo medom. Kad pojedem voce, u sok koji ostane na dnu nalijem vodu, dobro promuckam i eto pravog prirodnog soka.Takodje, sad kad krenu da stizu jagode, kupine, maline... meni su gladne oci pa navalim da kupujem kao lud i cesto ne mogu da stignem da pojedem.  U takvim situacijama voce konzerviram na gore opisan nacin, medom i oni moze u frizideru da stoji jos neko vreme.

Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #12 poslato: Mart 24, 2014, 23:24:55 »
Ovde se krenulo sa zestokim krkanlucima a na salate niko ne misli.

Ja se izvinjavam, ali vegani imaju svoje forume :angel3:

Van mreže Caligula

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Poruke: 50
  • Ugled: +26/-0
  • elektronske cigarete
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #13 poslato: Mart 28, 2014, 19:15:24 »
Evo jednog vrhunskog recepta za przenice. Umesto klasicnog bajatog hleba, koristiti tost. Izmedju dva parceta tosta staviti list tost topi sira, sve to zajedno uvaljati u jaja i prziti kao klasicne przenoce. Sir se istopi i zalepi ona dva parceta tosta, a przenice su stvarno vrhunske.
Kulinarsko-prehrambeno-zdravstveni savet... prijateljica mi je tehnolog, radi u poznatoj fabrici hrane. Kaže, ti listići kačkavalja i oni trouglići koje zovem(o) "Zdenka", su za zaobilaženje u širokom luku. Nećeš da se otruješ odmah, ali je napumpano takvim hemijskim zlom, da se šlogirala kad` je videla. Radi se o tome, da sav kačkavalj (i sirevi tog tipa) kojem istekne rok, ide ponovo u proizvodnju, razara se hemijskim sredstvima na komponente kako bi se poništile eventualne posledice isteklog roka, a zatim se formira u vidu ova dva proizvoda, jer je zbog dotičnog hemijskog tretmana nemoguće vratiti ga u izvorni oblik i ukus. Tehnologija koja se primenjuje svuda u svetu, ali nezdrava.
Ja prihvatio njen savet, prvenstveno što mi ti listići sira generalno nemaju 5% ukusa dobrog trapista. Zato pozdravljam tvoj recept, ali ti preporučujem da napraviš ukusniju verziju s malo muke oko sečenja listića iz pravog kvalitetnog kotura :winksmile:

Van mreže Prle

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 13
  • Poruke: 1889
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
Odg: Specijaliteti kuće
« Odgovor #14 poslato: Mart 28, 2014, 19:32:47 »
Kad smo već kod namirnica koje treba zaobići u širokom luku, u tu grupu svakako spada i čuvena i ne baš jefina (o)čajna kobasica. Radio sam u dva naravta do sada u mesnoj industriji i odgovorno tvrdim da sirovina koja ne može da se stavi u najgoru paštetu, kavurmu, švraglu i kobasicu (čak i pokvareno meso iz povraćaja od prodavnica - pileće, juneće, svinjsko nije bitno) završava u čajnoj kobasici bez problema. Naime, jedna od supstanci koja se dodaje u proizvodnji čajne kobasice je natrijum-polifosfat koji ima za cilj da ubije sve ukuse i on je razlog zbog čega prilikom njene konzumacije osećamo zapravo samo teksturu masti i miris dima. Najgore od svega je što se zapravo radi o teškom otrovu koji ima kumulativno dejstvo - nagomilava se u organizmu dok ne dostigne kritičnu granicu i tek onda se ispolje simptomi trovanja. Znam - mnogi će sada da pitaju - pa zbog čega je onda čajna košta koliko košta? Odgovor leži u činjenici da čajna u sušarama i komorama sazreva oko 45 dana, čime je onemogućena proizvodnja drugih trajnih i polutrajnih proizvoda i kroz njenu cenu se mora nadoknaditi taj "gubitak proizvodnje".
Ja od 2000. godine od kada sam video šta sam video do danas nisam pojeo ni gram čajne kobasice.