Autor Tema: Reparacija DCT-a  (Pročitano 1094 puta)

Van mreže Para

 • Hero Member
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 5
 • -Receive: 31
 • Poruke: 2367
 • Ugled: +1267/-0
Reparacija DCT-a
« poslato: Novembar 09, 2012, 00:33:43 »
 • Publish
 • Eh taj DCT. Parim ga dugo. Ne non-stop ali mu se povremeno vraćam. Probao sam par stvari odraditi sa ovim mizerom ali sve se svodilo na jednokratne eksperimente koji su ipak nepraktični i neprimjenjivi za njegovo redovno  održavanje.
  Koliko god bio jeftin, teško može izdržati 6 ml tečnosti a da ne počne da pomalo zagorijeva. Ukoliko nismo pažljivi, kao ja na primjer, onda 6 ml mu je plafon. U tom slučaju broj potrebnih kartova za normalno parenje postaje bezobrazno veliki. Kart je jeftin ali ako njegovu cenu pomnožimo sa 30 ili 40 pa to i nije baš malo, uzimajući u obzir da ih spržim za dva mjeseca.
  Zahvaljujući Cheu i Karu, počeo sam ponovo razmišljati kako da repariram DC, koji je ujedno jedan od kartova koje je najjednostavnije rastaviti i očistiti. Ali, čemu čišćenje kada ona sintetička "krpica" jednostavno zagori do neupotrebljivosti.
  Već neko vreme mi se mota po glavi da sam ovu "krpicu" već negdje "upoznao". I sjetim se. Vidjeli smo se u restoranu na jednom svečanom ručku. Konobar mi je poturio pod nos i ljubazno predložio da dezinfikujem ruke prije obroka. Bila je mekana i topla. Najfinia krpica koju sam imao prilku "upoznati", ista  kavom je obmotan grejač DC-a. Ali da bih došao do nje moram opet u restoran, a ja bih da sada riješim problem zagorijevanja. I eto nove ideje. Osvežavajuće maramice, isti materijal ista krpica, možda malo tanja.
  U toaletnom koferčiću moje supruge sam našao čak par pakovanja. Jedno sam konfiskovao. Ima čak 15 maramica u pakovanju, dosta za godinu dana. Izvukao sam jednu i oprao je vrelom vodom, dok miris u potpunosti nije iščezao. Mom oduševljenju nigdje kraja, identična je onoj iz karta i odlično upija tečnost.
  Odradio sam sve kao na fotkama ispod. Mali šarafciger sam koristio da učvrstim sistem i obezbijedim dobar protok vazduha. Veoma brzo sam zamijeno zagorele krpice. Namontirao sam DCT i pario oko 2ml i ponovo skinuo tubu da vidim šta se dešavalo sa mojom krpicom. Nigdje ni traga zagorelosti, što naravno ne znači da do toga neće doći kasnije.
  Mala napomena. Prije umotavanja u polifil, krpicu treba natopiti sa par kapi tečnosti, ali polifil mora biti suv, kako bi lakše klizio u tubu koja takođe mora biti suva. Inače neće ići tako lako i polifil će se sabiti bar pola santimetra, što će ga učiniti manje provodljivim za tečnost. Ovo su bezazleni detalji, ali koji mogu upropastiti sav trud.

  Dakle, ko želi produžiti vijek svom DC-u na neodređeno vrijeme, pravac restoran sa svojom ljepšom polovinom, ili je jednostavo olakšajte za jedno pakovanje osvežavajućih maramica.  Ipak, svoju dragu odvedite u fensi restoran, dobićete i dobru klopu, poglede pune ljubavi i krpicu super kvaliteta za svoj DC.  Kao u filmovima.  Nije još kraj.  Naime, trenutno postoje dvije vrste komercijalnih DCT-a. Jedni su sa zarezanim metalnim obodom koji se nalazi na konektoru i ležištem u tanku za takav kart i drugi sa okruglim. Ja bih svakako kupio tank sa okruglim ležištem jer u taj paše svaki DC, dok u onom drugom će okrugli kart biti za milimetar izvan ležišta u tubi.