Autor Tema: Perfidnost duvanskih kompanija  (Pročitano 29248 puta)

Van mreže gibalan

 • Hero Member
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 0
 • -Receive: 19
 • Poruke: 9314
 • Ugled: +6311/-1
Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
« Odgovor #30 poslato: Jun 10, 2013, 21:19:45 »
 • Publish
 • Marioneta iz korporativnog copora!
  Komentar nije potreban...dovoljno je samo procitati komentare ispod videa na you!

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #31 poslato: Jul 29, 2013, 14:26:13 »
 • Publish


 • Tekst sam po sebi nosi dosta kontraverzi i vredja intelekt obicnog coveka jer znamo sta se desava.
  Sto se tice rezanog duvana, kojeg ima na svakom koraku po kartonskim kutijama...obicno na prometnim
  mestima i autobuskim stanicama, niko...ama bas niko nije u stanju da me ubedi da je pobran po nasim
  njivama od strane obicnog uzgajivaca, rezan i tako stavljen u promet. Crno trziste, duvandzije se
  bore protiv njega, mada oni sami pustaju odredjene kolicine i tako dolaze do ne oporezovanog kesa.
  Uvredljivo je i to sto je poznata cinjenica filovanja , odnosno umanjenje prikazane proizvodnje, a
  razlika cigareta (naravno nepakovanih i u rinfuzi) se izvoze raznim kanalima u zapadne zemlje a tamo
  dostizu tu sumanutu cenu po paklici. Tu se pakuju i prodaju po paprenim cenama. Sobzirom da se zna
  da su ovde uztinuli i odavde na crno odneli, a tamo prepakovali i skupo prodali, onda se nazire i
  ostvarena kolicina kapitala tih kompanija. Tragicna stvar je u tome sto ova drzava, odnosno njeni
  politicari u raznoraznim resorima zmure na sve to i u svakoj prilici izlazi u susret tim kompanijama
  a i vrapci na grani znaju zasto! Lov na vestice (rezani duvan po ulicnim tezgama) i ostale hajke su
  samo maska za gore navedene rabote sa befelom sitnih jajara i sicardzija/politicara!!!

  Evo jednog citata iz knjige "Lokalni, mejunarodni i globalni proizvodi"

  "kompanija proizvodi proizvod na domacim kao i na inostranim trzistima. Proizvodi proizvedeni u inostranstvu od strane inostrane filijale kompanije radi prodaje u inostanstvu ponekad se daju inostanom distributeru koji predstavlja sivu kompaniju."


  ...i onda cemu zabrane pusenja, cemu lov na vestice? Nista se nije postiglo sa zabranom pusenja, jer
  se duvani sve vise, a opet ni rezani duvan nije krivac. Da se osvrnem i na nasu vapersku zajednicu.
  Prodaju nam djubre od proizvoda (ovdasnji) pod famoznom oznakom OEM (citaj djubre), sve je to prevazidjeno
  sumnjivog kvaliteta izrade i materijala, a za debele pare. Po kojoj nam ceni prodaju tecnosti, a znamo
  koliko ima falsa...pa onoliko je primera sa monopolistom kisobrandzijom!

  A sad tekst o duvanu, duvandzijama i pusacima kod nas od 10 jula 2013!


  Tržište cigareta u Srbiji
  Najviše cigareta na svetu u toku godine popuše stanovnici Srbije.
  Ko proizvodi i prodaje cigarete u Srbiji

  U našoj zemlji cigarete trenutno proizvode Duvanska industrija Niš u vlasništvu kompanije Philip Morris, Duvanska industrija Vranje, koju je kupio British American Tobacco, Japan Tobbaco u Senti, Monus u Inđiji, a cigarete na tržište Srbije plasiraju i TDR i Imperial Tobacco.

  Osim fabrike Monus u Inđiji, koja je 2005. godine izgrađena zajedničkim ulaganjem italijanskih partnera i srpskog Inveja, trenutno u Srbiji nema proizvodnih duvanskih kapaciteta u domaćem vlasništvu.

  U leto 2003. Vlada Srbije raspisala je tender za prodaju duvanskih industrija u Nišu i Vranju, pa su u jesen iste godine one prešle u ruke multinacionalnih kompanija Philip Morris i British American Tobacco. Philip Morris tada je preuzeo Duvansku industriju Niš za ukupno 518 miliona evra, dok je BAT preuzeo DIV iz Vranja za 87 miliona evra.

  Strateško partnerstvo Duvanske industrije Niš i Philip Morris Holland B. V. vredno 518 miliona evra najuspešnija je privatizacija duvanske industrije u Istočnoj Evropi.

  Više od 100 miliona evra investicija kompanije BAT u DIV rezultiralo je četvorostrukim porastom proizvodnje i utrostručenom produktivnošću fabrike u Vranju od 2003. godine. Danas kompanija zapošljava oko 300 ljudi u Srbiji.

  Godinu dana posle otvaranja fabrike Monus u Inđiji, Japan Tobacco International kupio je više od 98 odsto vlasništva Duvanske industrije Senta za 27,5 miliona evra, tj. 253 evra po deonici, što je u tom trenutku bilo šest puta više od njihove knjigovodstvene vrednosti. Duvanska industrija Senta postaće jedan od 17 proizvodnih objekata JTI-ja. Japanska kompanija obećala je da neće premeštati proizvodnju iz grada tokom pet godina i da će zaposliti 100 radnika.


  Akcize i crno tržište

  Osim restriktivnih zakona koji ograničavaju pušenje u radnim prostorijama, zatvorenim javnim mestima, ugostiteljskim objektima i državnim institucijama, nemogućnosti da se oglašavaju osim u specijalizovanim medijima i na ograničenom broju zakonom dozvoljenih mesta, duvanskim kompanijama u Srbiji velike probleme stvara i usklađivanje domaće akcizne politike s onom koja važi u zemljama EU.

  Naime, poslednjih nekoliko godina akcize na cigarete u Srbiji stalno se podižu kako bi do 2015. godine bile izjednačene s onima koje važe u zemljama EU, za kojima sada ozbiljno zaostaju uprkos svim pomenutim povećanjima.

  Vlada Srbije u svakoj prilici nastojala je da izađe u susret duvanskim kompanijama kako bi im olakšala poslovanje usled podizanja akciza, ali obavezu usklađivanja sa standardima EU niti je mogla niti može da izbegne. Stalno podizanje akciza na cigarete i restriktivni zakoni o zabrani pušenja doveli su do pada broja pušača, što se odrazilo i na smanjenje zarade duvanskih kompanija, pa i rasta crnog tržišta cigareta, naročito rezanog duvana. Da bi sprečile dalji pad prihoda, duvanske kompanije inicirale su, a Vlada Srbije prihvatila, da se najozbiljnije bori sa crnim tržištem rezanog duvana i tako bar zaustavi dalji pad prihoda legalne duvanske industrije.

  Kao odgovor na taj pušački trend pojedine duvanske kompanije u Srbiji počele su proizvodnju legalnog rezanog duvana i tako povratile bar deo od oko 10 odsto tržišta koje su u poslednjih godinu dana preuzeli nelegalni trgovci.

  ------------------------
  ---------------------

  British American Tobacco (BAT) je na našem tržistu prisutan sa globalnim i dobro poznatim brendovima kao što su Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Viceroy i Vogue.   - Naši brendovi podrazumavaju i različite formate cigareta. BAT proizvodi su prisutni u svim formatima trgovine. Prema našim podacima, kiosci su tradicionalno vodeć format kupovine kada su cigarete u pitanju. Sve aktivnosti oglašavanja proizvoda kompanije BAT su u potpunosti u skladu sa srpskom regulativom u ovoj oblasti, koja je, u mnogim elementima, strožija od važećih regulativa pojedinih zemalja članica EU. BAT se strogo pridržava i sopstvenih Međunarodnih marketinških standarda, kaže za Market network Nebojša Ćirjaković, Corporate and Regulatory Affairs Manager, BAT-a.

  Brendovi kompanije Monus zastupljeni su u sledećim formatima: trafike, mini marketi, marketi (Delhaize, Idea). Promocije se organizuju po metodi ankete. Informativnog su karaktera, istraživanje tržišta o brendovima koji su u datom periodu u fokusu, kaže za Market network Jelena Krsmanović, marketing direktor kompanije Monus.

  Cigarete iz prodajnog portfolia TDR-a su prisutne u svim formatima u kojima se prodaju duvanski proizvodi: kiosci, trafike, benzinske pumpe, mini marketi, super i hiper marketi. Zakon o oglašavanju strogo propisuje dozvoljene aktivnosti na prodajnom mestu, tako da TDR u skladu sa tim sprovodi aktivnosti u smislu isticanja obaveštenja o kvalitetu TDR- ovih duvanskih proizvoda na prodajnom mestu, kaže Saša Omić, direktora tržišta Srbije TDR-a.

  ---------------------
  ---------------------------

  Srbi popuše najviše cigareta na svetu

  Proizvodnja duvana za industrijsku preradu i korišćenje u Srbiji je počela u drugoj polovini 19. veka, kada su i osnovane prve radionice za otkup i primarnu preradu duvana. Gotovo celokupna domaća proizvodnja duvana odvija se na individualnim posedima, i to pretežno u nedovoljno razvijenim regionima, posebno na jugu Srbije. Iako je poslednjih godina plantažno gajenje visokorodnih, širokolisnih i kvalitetnijih sorti duvana intenzivno razvijano u ravničarskim područjima, i dalje je velika proizvodnja na usitnjenim parcelama, sa specifičnom mikroklimom, kvalitetom zemljišta, niskim nivoom tehničko-tehnološke opremljenosti i primene savremenih mera.

  Prema nekim procenama, proizvodnjom duvana u Srbiji bavilo se oko 20.000 domaćinstava, ali zbog velikih promena u vlasničkoj strukturi domaćih duvanskih kompanija u procesu privatizacije taj broj se prepolovio.

  Zahvaljujući veoma povoljnim zemljišnim i klimatskim uslovima, u Srbiji se uspešno gaji više različitih sorti duvana, od kojih su najpoznatije strane virdžinija i berlej, a od domaćih jaka, prilep, otlja i džebel. Najtraženija strana vrsta duvana je virdžinija, koja poslednjih godina u ukupnoj domaćoj proizvodnji učestvuje sa 51–53 odsto. Od 2001. do 2008. godine učešće virdžinije u ukupnoj proizvodnji povećano je tri puta, dok je berlej u stagnaciji i blagom padu. Proizvodnja jake smanjila se gotovo tri puta, dok je proizvodnja otlje porasla više od dva puta. U pojedinim krajevima Srbije duvan se dugo gaji, pa je dostignut i visok kvalitet roda. Tako se poznat duvan proizvodi u okolini Bajine Bašte, Ljubovije, Hercegovini... Nekada čuvena domaća sorta bajinac nestala je tokom Drugog svetskog rata. Trenutno se u Srbiji duvan najviše uzgaja u južnom Pomoravlju i Vojvodini.

  ----------------------
  ------------------

  Srbi na prvom mestu

  Najnovija istraživanja pokazuju da najviše cigareta na svetu u toku godine popuše stanovnici Srbije.

  Inače, stanovnici Jugoistočne i Istočne Evrope ubedljivo vode po broju cigareta popušenih godišnje, koji je veći od 2.000 po osobi, podaci su Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka.

  71 država u istraživanju

  1. mesto - Srbija sa 2.861 popušenom cigaretom godišnje po osobi.

  2. mesto - Bugarska (2.822)

  3. mesto - Grčka (2.795).

  Više od 2.000 cigareta po stanovniku potroši se i u Ukrajini, Bosni i Hercegovini i Belorusiji.

  Izuzetak u Istočnoj Evropi jeste Rumunija, u kojoj se godišnje popuše 1.404 cigarete po stanovniku, a razlog je to što su u toj zemlji još 1997. godine uvedeni strogi zakoni o zabrani pušenja na javnim mestima i tokom vožnje automobila.
   
  ---------------------
  --------------------------

  Duvan preživeo sve zabrane

  Duvan se kao medikament i pomoć kod lečenja bolova uva i zuba koristio u civilizacijama Južne Amerike još 5000–3000. godine pre nove ere. Kasnije je u tim istim civilizacijama pušenje postalo navika i sociološka pojava. Plemena Severne Amerike duvan su koristila i u raznim društvenim prilikama i tokom religijskih rituala.

  U Evropu i Aziju duvan je stigao iz Amerike posle Kolumbovog otkrića. Francuz Žan Nokot doneo je 1560. godine duvan u Francusku, odakle se on trgovačkim putevima brzo proširio i na Englesku, a koristio se i kao medikament. Francuski trgovci duvan prenose do Gambije i Senegala, a karavanima iz Maroka stiže i do Timbuktua u srcu Sahare i proširuje se na celu Afriku do 1650. godine. Vladari i religijske vođe ubrzo su pokušali da zabrane korišćenje duvana ili da ga barem ograniče, ali rezultati su bili slabi. Prvi koji je to pokušao bio je osmanski sultan Murat IV, a sledili su ga carevi dinastije Ming, patrijarh moskovski, engleski kraljevi... U Japanu je uzgajanje duvana smatrano velikim zločinom zbog korišćenja zemlje za uzgajanje rekreativne droge umesto hrane. Kako su svi ti, ali i drugi pokušaji propali, vladari su shvatili da je teško zabranama ograničiti pušenje, pa su u ime države uveli monopole na proizvodnju i stavljanje duvana u promet.

  U Srbiji je korišćenje duvana počelo da se ograničava 1995. godine, kada je donet Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama. Deset godina kasnije povećane su kazne za kršenje tog zakona, a kako nije bilo ozbiljnijih rezultata, 11. novembra 2010. godine stupio je na snagu i Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Strategija tadašnjeg Ministarstva zdravlja predviđala je da se svake godine broj pušača smanji za jedan odsto. Te godine u Srbiji je u duvanskom dimu uživala trećina odraslog stanovništva.

  Pomenutim zakonom pušenje je zabranjeno „u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru”, kao i u prostoru „koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za pozorišne, bioskopske i druge predstave”. Zakonom je predviđeno da za njegovo sprovođenje bude odgovoran direktor, vlasnik ili upravnik, koji mogu da odrede i lice odgovorno za kontrolu zabrane.

  ----------------------
  ------------------

  Najveći proizvođači SAD i Kina

  U svetu se trenutno duvan sadi na između 4,2 i 4,6 miliona hektara, s kojih se ubere od 5,2 do 5,7 miliona tona sirovog duvana.

  Najveća proizvodnja je u Aziji, oko 33 odsto, od čega u Kini oko 13 odsto, što tu zemlju uz SAD svrstava u sam svetski vrh. Severna i Centralna Amerika daju oko 23 odsto svetske proizvodnje, Južna Amerika oko 12 odsto, Afrika oko četiri odsto, Okeanija oko jedan odsto, a Evropa oko 12 odsto.

  Najviše se, oko 40 odsto, uzgaja virdžinija flue-cured, berlej 10 odsto, orijentalni, poluorijentalni (dopunski) duvan oko 16 odsto, dok na ostale tipove otpada oko 34 odsto.

  Najveći proizvođači duvana u Evropi jesu: zemlje bivšeg SSSR-a, Turska, Bugarska, Grčka, Italija i Poljska
   
  ---------------------
  --------------------------


  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #32 poslato: Avgust 22, 2013, 15:46:02 »
 • Publish
 • Duvanski lobi
  "Na skali od 1 do 10 , oni su 11. ... Oni lobirju u ime smrti"

  Ovo je javno izjavio politicki savetnik CEO (Corporate Europe Observatory) za duvanske kompanije.

  ***CEO se inace bavi razotkrivanjem lobista i sprecavanjem upliva-uticaja velikih korporacija u kreiranju politike EU...al izgleda slaba vajda!

  Mapping the tobacco lobby in Brussels: a smoky business

  Zakon o zabrani lobiranja i krivicnom gonjenju u okviru WHO (World Health Organization) donet je jos 2005, ali malo ko obraca paznju. CEO je otkrio cak 97 stalnih lobista velikih duvanskih kompanija, koji sede u Briselu, sa godisnjim budzetom od blizu 5.3 miliona evra. Oni aktivno ucestvuju u donosenju propisa o duvanu i proizvodima od duvana...a o zdravlju, pa "a sta je  zdravlje".

  Tobacco lobbyists all fired up ahead of key vote

  10.07.2013 je izdato saopstenje sa sednice odbora za zastitu zivotne sredine, zdravlja i bezbednost hrane. U nacelu su usvojeni nekiu zakoni u vezi duvana i proizvoda od duvana. Interesantno je glasanje. 50 za, 13 protiv (zdravlja naravno) i 8 uzdrzanih (nije im nista leglo na racun).

  Na toj sednici su donete ove odluke

  Public Health Committee MEPs toughen up plans to deter young people from smoking

  Veoma losa stvar u svemu je izjava da nisu bas zadovoljni glasanjem, a pretpostavljamo ko, tako da ce se nova sednic i novo glasanje obaviti u septembru!

  Crna strana je sto su lobisti uspeli da izdejstvuju direktivu koja ce regulisati prodaju elektronskih cigareta, opreme i tecnosti...i ono cega smo se svi plasili, kalsifikacija kao LEK! Prema saznanjima ovu klasifikaciju su idejstvovali lobisti farmaceutske i duvanske industrije.

  Na informaciju da je ta odluka donela buru na drustvenim mrezama, forumima...samo su se nasmejali!

  A koje barabe su poslanici Evropskog parlamenta..i ko donosi zakone, pa pogledajte!  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #33 poslato: Septembar 21, 2013, 12:23:00 »
 • Publish

 • "Lov na vestice"...toliko su zaplenili i podneli prijava da ove sto valjaju duvan po ulici zabole bas. Nicu na svakom koraku ko pecurke posle kise. Nisam siguran da je to bas slucajno, a inspektorat se hvali. Koga oni vuku guzicom za nos?

  "Poreska policija oduzela više od 3 tone duvana"

  ...i kome je prosledila? Mozda u TE Obrenovac na spaljivanje!? A mozda je zarotiran na drugu prodajnu destinaciju...bice da je to!

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #34 poslato: Oktobar 12, 2013, 11:34:36 »
 • Publish
 • Gle cuda!
  Prvo su izbacili djubre na ulicu, a sad to isto djubre koriste kao argument da nateraju pusace da kupuju i konzumiraju skupe i hemijom nafilovane cigarte. Osim toga, treba napraviti mesta za CRO paklice koje MORAMO uvesti godisnje preracunato u tonama, a po nalogu EU! Sama drzava, guzodavac, tera ljude da se truju...samo da zadovolje mentore i napune dzepove i kase. Slaba vajda. Pa mi smo bankrot, jer koka i heroin da se prodaje legalno uz visoke akcize ne mogu da nas izvade iz ponora u koji smo kliznuli. Srbija se kaljuga, a oni palamude o duvanu.

  Panem et circenses!


  Samo niko da stegne ono sto treba, izadje i kaze:

  -koliko korporacije stvarno otkupe duvana od procenjenih 10.000 tona, uzgojenih u Srbiji
  -zasto prva i druga klasa odlaze u zemlje EU u rinfuzi crnim kanalima (tamo se pakuju u kutije)
  i tamo prodaju po dbelim cenama
  -zasto nasa drzava dozvoljava da pusace truju tom, ostalom, trecom klasom + ostali "zacini" koje nemilice trpaju u njih
  -zasto se pravi luft za "ususkavanje" CRO cigareta kod nas iz simbolicnu damping akcizu od 15%
  -zar su zabrinuti kolicinom nikotina i CO2 u rezanom duvanu samo zarad zdravlja pusaca ili
  nesto nije kako treba u tom njihovom "lancu ishrane"
  -zasto duvanske kompanije imaju toliki upliv u politiku i zakonodavstvo, a to je notorna cinjenica

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #35 poslato: Oktobar 13, 2013, 14:39:55 »
 • Publish
 • Citam neki tekst pod nazivom

  "Prodaju nam i cigarete od pokvarenog duvana!"
  Na ilegalnom tržištu najčešće završava duvan koji je trebalo da bude uništen jer ima gljivice ili mu je odavno istekao rok...

  Tekst ko tekst, seo novinar i ajd da nesto napisem, da ispunim kvotu. Interesantan mi je jedan sasavi komentar, no ni malo nije daleko od istine kada covek malo bolje razmisli!

  "Prestao sam odavno da pusim, ne zelim da budem narkoman!
  Uostalom,ako malo razmislim koliko se cigareta popusi samo u mom gradu za jedan dan....,pa u Srbiji za jedan dan....ili na celoj planeti za jedan dan!?...koliko je to za godinu!!??
  Hmm...,a duvan radja samo jednom godisnje!
  Hmm...,ako bi pokosili svu travu na planeti,osusili i namotali cig arete, mislim da ne bi bilo dovoljno da podmiri potrosnju za godinu dana na planetarnom nivou.Sta se onda koji djavo nalazi u tim cigaretama!?
  Odavno se sumnja da proizvodjaci cigareta u smesu koja podseca na duvan dodaju blage droge da bi od korisnika napravili zavisnike i onemogucili ih da prekinu sa pusenjem i da bi obezbedili sebi siguran izvor ogromnog novca!"


  ...zamislio se obican covek, malo racunao...vidi da se nesto ne slaze. Ispade komentar bistriji od samog novinskog teksta.
  A to sto "nestane" toliko cigareta, odnosno "zagubi" se po svetu, e to su ti crni kanali kojima duvanske kompanije izvlace robu iz zemalja poput nase. No, sigurno nisu na gubitku zbog toga. Na gubitku su zbog sve vece vaperske populacije u svetu i otuda restriktivni zakoni i uperen prst u nas!
  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #36 poslato: Novembar 04, 2013, 11:15:18 »
 • Publish
 • Imaju strategiju
  ...da udare gde stignu, a cena nije bitna!


  Iako imaju apsolutnu vlast nad nikotinom i ostalim otrovima koji idu sa njim u duvanske proizvode, ulazu veliki novac, ali ne u reklamne kampanje vec direktno lobiraju dusebriznike i zakonodavce. Trenutno na udaru, preko bare, su online prodavnoce elektronskih cigareta, opreme i tecnosti. Slamka za koju su se uhvatili je popup na stranicama e-cig prodavaca, koji je samo formalni upit da li je neko mladji ili stariji od 18 godina. Po njima to je jedina "prepreka" da mladje osobe (deca) dodju do elektroneske cigarete. Nema sumnje da je to istina, ali zaboravljaju jednu stvar, a to je da deca bas i nemaju kartice za elektronsko placanje. U principu imaju, ali to nije veliki broj i u danasnje vreme nije problem da se chip ogranici u smislu za sta moze da se upotrebi kartica i za sta ne.

  Gasenjem online prodavnica bi nastao haos, pogotovo u zemlji koja je izasla iz prethodne ekonomske krize upravo pokretanjem ovakvog vida trgovine. Veo tereta bi pao na prodavnice, koje su ionako opterecene raznim nametima, a mnogi ce se sigurno vratiti analognim proizvodima. Decija ruka lakse posegne za cigaretom i upaljacem..jednostavnije je nego prevazilazenje raznih problema oko baratanja sa karticama mama i tata! No, ipak je to Amerika, a za njih bas...

  Svideo mi se jedan komentar:

  "Dokazi nisu potrebni za sprovođenje vladine represivne politike protiv volje naroda, ali dokaz je potreban pre nego što ljudi mogu da rade stvari svojom voljom"


  « Poslednja izmena: Novembar 04, 2013, 13:09:15 gibalan »

  Van mreže srcko

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 8
  • Poruke: 284
  • Ugled: +81/-0
  • Pol: Muškarac
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #37 poslato: Novembar 14, 2013, 11:26:38 »
 • Publish
 • Nova reklama za marlboro. Gledati do kraja. Ima nekog sarma u toj kolicini bolesti  :winksmile:  Van mreže jokjuar

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Poruke: 313
  • Ugled: +549/-0
  • Pol: Muškarac
  • DND
  Re: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #38 poslato: Novembar 14, 2013, 15:36:31 »
 • Publish
 • System of a down jedino vredi, više nego bolestan spot :(

  Sent from parče plastike

  Logged out, please DND...

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #39 poslato: Novembar 29, 2013, 20:55:27 »
 • Publish
 • EU zabranjuje mentol cigarete od 2022. godine

  Na vaper kuka i motika, al duvan je stabilan samo manje zabrane i to npr dodavanje mentola. Vrlo "represivno" pa ta 2022-ga je tu odma iza coska. Bezobrazluk mocnih, sta drugo. Jos se i bune, ali su veoma zabrinuti za "slobodu" potrosaca:

  "Proizvodjači duvana ocenili su najnovije propise kao nesrazmerne, kao i da ograničavaju slobodu potrošača. "

  Ali mi se silno dopala konstatacija da su evropski zvanicnici stali u "odbranu javnog zdravlja", ali i na stranu korporacija, naravno uz skromnu novcanu nadoknadu!

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #40 poslato: Februar 26, 2015, 16:24:41 »
 • Publish
 • Potvrdjeno...ovakve patke mogu da puste samo zle duvandzije, a jos ciljna grupa gojazne dame i njihovi evidentni peoblemi. Zlu i zlim jezicima nikad kraja.

  Nemojte da vas ubeđuju u suprotno: Prava istina o cigaretama

  Mnogi ljudi veruju da pušenje izaziva topljenje suvišnih kilograma zato što nikotin suzbija apetit.
  Međutim, tim američkih naučnika tokom jednog istraživanja ustanovio je da pušenje doprinosi gomilanju kilograma tako što pojačava želju za slatkom i masnom hranom.
  Koren problema leži u tome što pušenje kod gojaznih žena suzbija čulo ukusa, koje zatim konzumiraju više masne i slatke hrane nego što je potrebno kako bi zadovoljile potrebe organizma.
  Učesnici istraživanja podeljeni su u četiri grupe – gojazni pušači, gojazni nepušači, pušači normalne telesne težine i nepušači normalne telesne težine, nakon čega su dobili zadatak da probaju određenu hranu i opišu koliko im se čini da je ta hrana slatka i masna. Pokazalo se da su učesnici iz grupe gojaznih pušača najslabije reagovali na šećer i masnoće u hrani.
  Prethodna istraživanja pokazala su da pušači jedu više mesa, namirica bogatih zasićenim masnoćama i alkohola od nepušača, kao i da u organizmu imaju niže nivoe vitamina C, zaslužnog za jačanje imunološkog sistema.

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #41 poslato: April 23, 2015, 16:00:33 »
 • Publish
 • Zasto nas mrze!
  NOTBlowingSmoke.org

  Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #42 poslato: Maj 08, 2015, 20:36:30 »
 • Publish

 • Van mreže gibalan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 19
  • Poruke: 9314
  • Ugled: +6311/-1
  Odg: Perfidnost duvanskih kompanija
  « Odgovor #43 poslato: Maj 08, 2015, 20:53:40 »
 • Publish
 • Navodno humor, ali provlaci se istina o osvajanju trzista obogaljenih zemalja