Tecnosti > Uopšteno o tečnostima

Da li je potrebno dodavati vodu u bazu?

(1/17) > >>

LiberPrint:
Od uvek smo znali da se baza za tecnosti sastoji od PG-a, VG-a, NJKV nikotina i vode, pa o tome nismo mnogo pisali. Provlaci se ovo pitanje tu i tamo po temama, ali ne tako intenzivno jer se to valja podrazumeva? Ili mozda ne?


U zadnje vreme, tu i tamo se moze procitati da je dodavanje vode u bazu nepotrebno, nepozeljno, mozda cak i stetno ;D  Svesni smo nedostatka cenzure na internetu gde svako moze da se pravi pametan i lupa gluposti do mile volje, ali kad te njegove gluposti potencijalno ugrozavaju necije zdravlje, rekao bih da je cenzura neophodna. Ne mogu bas da razumem, ali postujem neciju zelju da po svaku cenu privlaci paznju na sebe duvanjem sto vecih oblaka, a mozda nekome to i prija. U tom slucaju, u potpunosti podrzavam izbacivanje vode iz sastava tecnosti, jer ona je smetnja ka ostvarenju tog uzvisenog cilja, radi kog vredi zrtvovati i svoje zdravlje. Za sve ostale, normalne korisnike elektronskih cigareta, voda u sastavu tecnosti je NEOPHODNA!


Jedan od bitnih razloga je povecanje kapilarnosti tecnosti. PG je sam po sebi dovoljno redak, pa lako nalazi put do grejaca. Ali VG, narocito ako nije razredjen a dominira u sastavu, slabije natapa grejac, bez obzira koliko smo mi vesti u postavljanju setapa. I u slucaju kad ne koristimo kontrolu temperature (99% nas je ne koristi), vrlo lako se primaknemo onoj kriticnoj temperaturi kada se iz ovih komponenti oslobadjaju one stetne hemikalije.


I upravo smo dosli do glavnog razloga dodavanja vode u VG - snizavanje tacke dimljenja, kako bi dobili zadovoljavajuci ugodjaj na nizim temperaturama. Mozda cu neke cifre promasiti, jer mi u vreme kad sam se interesovao za ovu temu nije bilo bitno da pamtim zato sto sam sa svojih oko 170 stepeni daleko ispod kriticne tacke, ali bitna je sustina. VG ima veoma visoku tacku dimljenja, odnosno temperaturu kada pocinje da se pretvara u tu paru koju toliko cenimo. Cini mi se oko 260 C, ali treba uzeti sa rezervom. Problem je sto se na toj temperaturi iz njega vec na veliko oslobadjaju razni aldehidi i cak akrolein koji je izmedju ostalog koriscen i kao bojni otrov. Dodavanjem vode u VG, snizavamo njegovu tacku dimljenja na prihavtljivu temperaturu, kada on samo isparava i ne postaje toksican. I sam PG snizava tacku dimljenja VG-a, ali u zadnje vreme je popularno koristiti tecnosti sa vecinskim VG-om. Sto zbog vece produkcije pare, sto zbog njegovog ''prirodnog'' porekla, a najvise zbog cinjenice da ga ima u ogromnim kolicinama kao otpad pri proizvodnji biodizela, i da ga nekako treba potrositi. Istina je da je para od razredjenog VG-a manje gusta, pa mozda necijem oku manje prija. Ali to je upravo zbog procenta vode i nize temperature, sto je jedini nacin da ovo ostane manje stetna alternativa pusenju.


Dakle, voda u sastavu tecnosti je neophodna. Glupiranje sa cistim VG-om je krajnje neozbiljno i lici na pubertetsko jedenje zelenog krompira da bi dobili temperaturu. Culi od ortaka, bez ikakve provere ispravnosti postupka... Samo u ovom slucaju mnogo opasnije. Nikako ne prilici ozbiljnim ljudima koji traze manje toksican nacin da zadovolje svoju zavisnost. Klinci koji to rade da bi odusevili publiku cesto nisu pusaci, i rade to samo povremeno, a i mlad organizam se lako regenerise. Verovatno ce ih to brzo proci i nastupiti neki novi trend, tako da za njih povremeno doziranje akrolenom ne mora biti toliko opasno. Bolje je bez toga, ali je do njihovih mozgova tesko dopreti, narocito ako im nesto treba usaditi putem podugackog teksta. Kada bih se istetovirao po celu, umetnuo govedje rebro u nos, butnu kosku u uho i snimio recenziju, ili se vise aktivirao po socijalnim mrezama, mozda bih nekog i zainteresovao. Ovo pisem zbog visegodisnjih, cesto visedecenijskih pusaca, ciji su organizmi vec naveliko razvaljeni od konstatnog bombardovanja toksinima iz duvana, a koji svoje duvaljke po ceo dan ne ispustaju. Istina je da u duvanu ima daleko vise stetnih hemikalija, ali ovde je problematicna kolicina.


O procentima necu tupiti, jer svako ima neko svoje misljenje i logiku, vazno da je ima. Neko dodaje samo u VG, neko na celu kolicinu... Moje misljenje je da je treba dodati sto vise, a da ne procuri ;D  Ja dodajem 15% u VG, sto je na ukupnu kolicinu oko 6%.

bobpp:
Za one koji vole slikovito mislim da ovo dovoljno objasnjavaNa slici vidimo da nam je za upotrebi cistog VG-a potrebna daleko veca temperatura,pri cemu se stetne materije- a posebno formaldehid - dizu do neba (cak i preko nivoa u regularnim cigaretama - vidi sliku dole - obratiti paznju,temp. je u F) dok kod dodavanja 15% vode nezeljenih materija prakticno i nema jer nam vise nije potrebna visoka temperatura.Sem toga,dodavanjem vode podizemo i pritisak pare pa je i samo isparavanje veceg obima pri nizoj tacki kljucanja (koja je po pravilu niza sto je pritisak pare veci i obrnuto).
U prevodu - da bi dobili...da kazem,radi lakseg razumevanja, "slicnu"  (mada postoje jos neki parametri koji tu ucestvuju)  kolicinu pare iz 100% VG  i kombinacije VG+15%H2O  prvu je potrebno zagrejati na >250 C dok je drugu dovoljno zagrejati na <130 C.

Milanez:
e ,to je za cist vg
ako koristim 70pg 30vg?
nisam lep al sam glup  :smile1:

LiberPrint:
Vazi za sve. Cilje je spustiti temperaturu. A ako ne znas koja ti je temperatura, a ne znas, bolje razredi makar malo.


I kad si vec tu, a aktivan si na tim socijalnim mrezama, mogao bi da ucinis dobro delo i podelis ovu temu u tim grupama gde si procitao da ne treba dodavati vodu ;D  Ne moras ni link ako je to problem. Nije nam cilj da se reklamiramo, vec da ako tamo ima nekog sposobnog za citanje neceg vise od naslova, malo uputimo. Podeli tekst i tabele.

bobpp:
Pa onda malo menjas racunicuOtprilike ovako:

I jos spustis C ako dodajes vode

Stvar je u tome sto ne postoji kalkulator vec se prakticno mora eksperimentalno utvrditi za svaki odnos kada su kompleksni miksevi u pitanju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju