Autor Tema: Poređenje atomizera po tehničkim karakteristikama i aromi koju daju  (Pročitano 1619 puta)

Van mreže vukpavlovic74

 • Full Member
 • ***
 • Thank You
 • -Given: 167
 • -Receive: 168
 • Poruke: 228
 • Ugled: +168/-0
 • Pol: Muškarac
 • elektronske cigarete
Jako zanimljiv odgovor koji je kolega LiberPrint dao u temi o Dvarw MTL atiju me naterao da otvorim ovu temu...ovo je njegov odgovor na pitanje zašto misli da će Dwarw dati sličnu aromu kao Ruža iako nema malu komoru sa velikim konusom i keramiku

Citat
author=LiberPrint link=topic=11221.msg96328#msg96328 date=1524002533]Keramika u Ruzi, pa i u svakom drugom atomizeru, je potpuno beznacajan detalj i vise marketinski trik. Konus u komori moze imati  neki sitan uticaj u kombinaciji sa nekim drugim detaljima. Ovde je komora malo sira, ali je plitka, tako da je zapremina mala sto je najbitniji faktor. Ono sto je zajednicko ovde i kod Ruze, je gotovo potpuno vodoravna putanja tecnosti do grejaca. Ovo, zajedno sa zapreminom komore i duzinom dimnjaka, ima najveci uticaj na performanse atomizera. Ja od ovoga ovekujem rad slican ruzi, sa toplijom parom (manje ili vise u zavisnosti od tanka) i mozda cak izrazenijom aromom.Ubertoot UTA 2 (jedan od mojih favorita) isto ima gotovo horizontalan put tečnosti do grejača ali po meni nema veze sa parom koju daje Ruža...u čemu je tu caka? (veća centralna rupa za vazduh ili nešto drugo?)
Ne znam da li se neko slaže ali po meni je Ruža odlična za voće i kolače a za duvane (koji mene jedino interesuju) je vrlo osrednja...e sad ako se tu slažemo, baš me interesuje šta je to od tehničkih rešenja što pogoduje duvanskim aromama ? Ili zašto Ruža nije baš idealna za duvane (možda nekom jeste)?
Što se Ruže tiče, čini mi se da je jedna od njenih najvećih prednosti to što daje relativno hladnu paru...ako može neki komentar?
« Poslednja izmena: April 18, 2018, 01:14:46 ivanneko »

Van mreže LiberPrint

 • Hero Member
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 11168
 • -Receive: 10683
 • Poruke: 11881
 • Ugled: +22435/-0
Odg: Poređenje atomizera po tehničkim karakteristikama i aromi koju daju
« Odgovor #1 poslato: April 18, 2018, 18:13:42 »
 • Publish
 • Ovu temu smo obrstili vec vise puta, ali probacu ukretko da ponovim najvaznije cinjenice na jednom mestu. Necu se baviti rupom za dovod vazduha, jer mislim da je do sad to sasvim jasno. Ako nije, imamo jednu temu ovde.


  Temperatura pare pre svega zavisi od duzine dimnjaka i precnika rupe na njemu, a zatim i od natapanja/hladjenja grejaca i zapremine komore. Ruza ima dugacak dimnjak, izuzetno dobro natapanje, pa zato ima i hladnu paru. Ako zanemarimo rupu za dovod vazduha ispod grejaca, apsolutno nista vise nema bitan uticaj na temperaturu pare. Keramicka kucista oko grejaca su teoretski imala ulogu da zadrzavaju toplotu u komori kako bi obezbedila ravnomernije performanse. U preksi se pokazalo da je taj uticaj i ako u teoriji verovatno postoji, u praksi potpuno beznacajan.


  Konus u komori ima uticaj, samo i iskljucivo ako je njegova uloga da smanji zapreminu komore. Bajke o nekakovom usmeravanju necega, su bas to - bajke. Grejac je obicno najistureniji deo u komori, a ne bi bilo dobro da dimnjak dodiruje grejac ili da bude previse blizu. Potreba za malom komorom nam je svima vec dobro poznata, i tu dolazi do izrazaja znacaj konusa. Vrh konusa je iznad grejaca, kako bi obezbedio dovoljnu udaljenost od dimnjaka, a krajevi se spustaju kako bi obezbedili sto manju komoru. Ovo narocito ima znacaj kod duzih atomizera, dok se kod kracih gubi.


  Sto se natapanja tice, imamo gomilu manje ili vise slicnih varijanti, ali dva principa se bitno razlikuju. Nazovimo ih Kajfunoliki i Ruzoliki, posto su ta dva modela svoj nacin natapanja iznela u najboljem svetlu.


  Kajfunoliki atomizeri su oni kod kojih se fitilj spusta vertikalno nizbrdo, manje ili vise. I bez obzira koliko krajeve vate velike rupe cekaju dole, svi se oni po malo macuju sa gravitacijom, odnosno vuku tecnost uzbrdo. U toj borbi cesto stradaju neke note arome, sto cesto i nije tako lose. Takodje, kod ovih atomizera je hladjenje grejaca ''losije'', pa mogu/moraju raditi na nizoj znazi. Rezultat je suvlja para, bez prenaglasenih nota i subjektivno slican dozivljaj po pitanju temperature i kolicine pare na nizoj snazi nego kod ruzolikih. Ovo je narocito dobro za duvanske arome od kojih se ocekuje duze neprekidno koriscenje, gde je bitno da nas aroma ''ne smara''. Reako bih da je subjektivni dozivljaj narocito dobar kad se optimalno podesi natapanje prema snazi i kolicini vate, da atomizer radi na ivici dry hit-a. Ovde ne mislim na visoku temperaturu, vec na kolicinu tecnosti u samom fitilju za jedno povlacenje. I mislim da je upravo to sto je prve Kaje sa uzanim vertikalnim kanalima diglo u nebesa. Koliko god da su imale problem sa natapanjem u vreme fibera, kada se jednom podese, to je bio dozivljaj. Za razliku od Ruzolikih koji nemaju problema sa natapanjem, kod kojih je para uvek zasicena i vlazna, kod kajolikih je nedostatak glavna prednost.


  Ruzoliki atomizeri nemaju problem sa gravitacijom. Kod njih tecnost uvek tece horizontalno prema grejacu, tako da je para uvek zasicena i vlazna, a aroma izuzetno izrazena. Jedini nedostatak je sto cesto ima viska ;D  Naravno - posto je hladjenje grejaca obezbedjeno uvek dovoljnom kolicinom tecnosti, potrebna je i veca snaga. Problem moze biti prejaka aroma koja nekome moze negativno uticati na receptore, ali cinjenica je da se bas ovako mnogima svidja. Verovatno je najbolje imati oba sistema.