Opustanje > Naucni kutak

Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

(1/1)

Morgana:
Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti


U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.


Brojne tehnološke firme već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s ili bez vozača riješile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.


Međutim, posebnu je pozornost probudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 miliona dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku firmu Joby Aviation, vjeru i novac su uložili veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.


Financijska sredstva biti će namijenjena razvoju S2 letjelic koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal kobalt manganskih baterija. Pogonjena sa 16 električnih propelera, ova letjelica ne bi trebala pistu za uzlijetanje i slijetanje, već bi joj dovoljan bio i ravan krov neke zgrade.


Posljednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzlijetanja.


Kontroliše ga sofisticirani softver koji ga ujedno čini križancem između drona i malog aviona, a zahvaljujući električnim motorima ne proizvodi mnogo buke.


U Joby Aviationu ovu letjelicu vide kao lično prijevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tiokom dana na različite destinacije unutar grada. Uvjereni su da će u budućnosti hiljade ovakvih malih električnih letjelica letjeti nebom, a ljudi će ih naručivati putem aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.


Iako nije poznato kad će krenuti proizvodnja ovakvih letjelica, u Joby Aviationu procjenjuju da će svaka koštati oko 200 hiljada dolara, dok će troškovi letenja biti samo djelić onih koje imaju helikopteri ili mali avioni.


(NN/zimo.hr)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju