Opustanje > Naucni kutak

31. januar donosi pomračenje Mjeseca

(1/1)

Morgana:
31. januar donosi pomračenje Mjeseca


Pomračenje Mjeseca se događa prilikom ulaska mjeseca u Zemljinu sjenku što se može desiti samo kada je mjesec pun, u opoziciji, odnosno onda kada se Mjesec, Zemlja i Sunce nalaze u jednoj ravni, tako da je Zemlja između Sunca i Mjeseca.


Neophodan uslov da bi se makar i djelimično pomračenje Mjeseca odigralo je da se Mjesec nalazi na maksimalno 11.5° od čvorova svoje putanje sa ekliptikom, budući da Mjesečeva putanja oko Zemlje jeste pod određenim nagibom u odnosu na Zemljinu putanju oko Sunca. Zahvaljujući pomračenju Mjeseca, još u 3. vijeku p.n.e. je Aristarh, vidjevši oblik Zemljine sjenke na Mjesecu, zaključio da je Zemlja okrugla. Pomračenje Mjeseca traje mnogo duže od pomračenja Sunca jer je Zemljina sijenka višestruko veća od Mjesečeve. Najduže dosadašnje pomračenje Mjeseca trajalo je 6 časova i 30 minuta. Poslednje pomračenje meseca odigralo se tokom noći između 03.03. i 04.03.2007. godine i smatra se da je bilo jedno od najboljih u posljednje vrieme. Naredno je uslijedilo 28.08.2007. godine. U toku jedne godine se može dogoditi do 3 pomračenja Mjeseca.


Pomračenje Mjeseca je kao spektakularna astronomska pojava često u prošlosti tumačeno kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata. Primjer za to je pomračenje koje se desilo 22. maja tokom opsade Carigrada 1453. godine, koja se okončala padom grada i slomom Vizantije.


Šta astrolozi poručuju?


Njegov uticaj ćemo osjećati i mjesecima kasnije. Kako će koji znak podnijeti ovo kosmičko dešavanje i šta nikako ne smijemo da radimo tih dana.


Ovaj fenomen će se odigrati 31. januara, a njegov uticaj ćemo osjećati i mjesecima kasnije, iako će razdražljivost i napetost biti na vrhuncu dan prije, na sam dan i dan poslije pomračenog Meseca. Kako će koji znak podnijeti ovo kosmičko dešavanje i šta nikako ne smijemo da radimo tih dana.


Period koji je pred nama obilježiće pomračenje Mjeseca koje će se dogoditi na 11. stepenu znaka Lava. Ovaj interesantan fenomen će se desiti 31. januara, a njegov uticaj će se osjećati tek nakon toga. Kod nekih osoba može da se osjeća i do šest mjeseci. Iako su pomračenja uvijek bila predstavljena kao strašna i zlokobna ona, u najvećem broju slučajeva, nemaju tako razoran efekat.


Postoji više tipova pomračenja koja nisu istog intenziteta. Takođe, raspored planeta u trenutku pomračenja opisuje kolika je snaga pomračenja, kao i to na šta će ono da se odnosi. Međutim, jedno je sigurno - a to je da znak u kome se desi pomračenje, kao i astrološka kuća u koju pomračenje nekom padne u horoskopu, mogu negativno da utiču na određene segmente života.


Ovo pomračenje će se desiti u znaku Lava, što znači da su na udaru osobe rođene u ovom znaku i to naročito ko je rođen krajem prve, odnosno početkom druge dekade (kraj jula/početak avgusta). Tog dana svi, a naročito Lavovi, trebalo bi da izbjegavaju bilo kakve početke, a naročito važnih stvari. Na pomračenje se ne počinje posao, ne potpisuju ugovori, ne kupuje stan, ne useljava se u njega, ne vjenčava se, ne prave se svadbe, ne dogovara se o važnim stvarima, ne donose se važne odluke, itd. Smatra se da sve što počne na dan punog Meseca nema nikakvu budućnost, ili sa sobom nosi puno problema i komplikacija. Dakle, ovaj dan treba da prođe kao i svaki drugi, ali bez bitnih događaja u smislu njihovog započinjanja.


Kada je Mesec pomračen, on je naravno i pun, ali kad je pun ne mora da bude i pomračen. Pun Mjesec donosi razdražljivost, konflikte, probleme, sukobe, saobraćajne nezgode, povećano nasilje, zlostavljanje, maltretiranje, emotivne povrede, izdaju, razdvajanje i slične neprijatne događaje. Veći je procenat nesreća i samoubistava, a ponekad i ubistava. Kada je Mjesec pomračen, sve ovo je još gore, pa se savjetuje da tada više pažnje obratimo na sve ono što bi moglo da donese probleme ili neprijatnosti. Jak uticaj pomračenja se osjeća dan prije, na sam dan i dan poslije pomračenog Mjeseca. Ipak, efekat pomračenja, može da se osjeća nekoliko mjeseci nakon njega.


Nestabilne emocije


Mjesec simbolizuje emotivno i psihiloško stanje, pa se obično uticaj pomračenja najviše proživljava u ovim segmentima. On u trenutku pomračenja nosi određenu emotivnu nestabilnost i razdražljivost, pa su periodi oko pomračenja obično problematični. Emocije su uvijek pod jakim pritiskom. Osobe koje su psihički i emotivno labilne ovo osjećaju intenzivnije, pa je kod njih stanje komplikovanije.


S obzirom da je period Vodolije, kada je aktivan Uranov princip, sve može odjednom da se preokrene. Moguće su nagle životne promjene. Ovo se prvenstveno odnosi na ljubavne odnose, s obzirom da Venera cijelio ovaj period tranzitira kroz Vodoliju. Vrijeme kada se Venera nađe u Vodoliji je neobično za ljubavna iskustva, jer se sve dešava naglo, bez najave i upozorenja. Dolazi do iznenadnih ljubavi tamo gdje se najmanje nadamo i kad se najmanje nadamo. Ulazi se u ljubavne avanture bez razmišljanja. Strasti se pojačavaju i sve negdje ide u smjeru potrebe za novim, drugačijim iskustvom. Venera ovde prima uticaj Jupitera iz Škorpije, što ukazuje na snagu emocija, preterivanje, naglašenu seksualnost, potrebu da se napokon nešto drugačije desi i slično.


Ljubav nikad nesigurnija
Ovo, svakako, nije period kada se stvaraju veze koje traju. Tranzit Venere kroz Vodoliju, gdje se nalaze Sunce i Merkur, nikad nije garancija trajnosti odnosa. Vladar ovih planeta je Uran, koji najmanje može da garantuje trajanje. Za one koji ne žele da im odnosi predugo traju i koji su avanturisti, neće biti naročitih problema. Ipak, ako neko narednih dvije nedelje uđe u novu vezu ili brak, sigurno je da to neće biti trajnog karaktera. Ovo potvrđuje i pomračenje Mjeseca, koje širi svoj negativan uticaj i na Veneru zato što se nalazi preko puta nje.


Dakle, pomračeni Mjesec opozicija Venera, Sunce, Merkur nije dobar znak za sve ono što Venera treba da donese. Prvenstveno mislim na harmoniju, sklad, zadovoljstvo, pomirenje, diplomatiju, ljubav i sl. Čak i ako se ove stvari dese na početku jednog odnosa, samo su mamac da se osobe vežu, a efekat pomračenja će da osjete u narednih nekoliko mjeseci. Jupiter nimalo ne pomaže svim ovom aspektima, jer napada kako Veneru, tako i pomračen Mesec. Svojim kvadratom sve ovo pojačava jer donosi pretjerivanje, nemanje mjere, prenaglašenu seksualnu potrebu, kao i zavisnost koju ne može da obuzda. Ukoliko ne uspije da se zadovolji, onda nastaje problem koji pravi dalji razdor.


Prijatelji sa sudbinom


Većina ljudi ne treba da ima strah od ovog pomračenja, ali je zdrav oprez uvijek dobar. Astrologija treba da bude smjernica u životu. Ona daje savjete kako što bezbolnije i lakše da prođemo kroz neke periode, kao i kako i kada da iskoristimo one dobre. Ukoliko budemo u savezu sa našom sudbinom, možemo puno toga da popravimo i promijenimo.


Ako ne, onda se sile karme i sudbine obrušuju ne nas zato što ih ne usmjeravamo na adekvatan način, već prepuštamo da nas stihijski vode, kao da nemamo uticaj nad svojim životom. Zato su pomračenja oni mračni kanali koji se otvaraju da nam zagorčaju život. Ako im se prepustimo i otvorimo se za njih, onda će da nas progutaju. Međutim, ukoliko znamo da kanališemo tu energiju i ne dajemo joj prostor u našem životu, već preusmjeravamo njen pravac, onda smo se sklonili od direktnog sudara negativne energije.


Saturn u znaku Jarca donosi izdržljivost, stabilnost, jaku ambiciju, spremnost na žrtvu i odricanje radi uspjeha. Ovo je jedna od najambicioznijih pozicija koja će svojim efektom da pomogne mnogim poslovnim ljudima. Za sve koji su spremni da prihvate odgovornost i obaveze, Saturn će da donese uspjeh u vremenu koje dolazi.


(NN/novosti.rs)


Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju