Opustanje > Naucni kutak

Najsjajnija "disko-kugla" koja oblijeće Zemlju

(1/1)

Morgana:
Najsjajnija "disko-kugla" koja oblijeće Zemlju


Satelit koji će, kao "ogromna svjetlucava disko-kugla", biti najsvjetliji predmet na noćnom nebu, jedna kompanija je postavila u orbitu oko Zemlje.


Kompanija Rocket lab iz Kalifornijie je prošle sedmice s Novog Zelanda lansirala raketu koja je ponijela satelit - "disko-kuglu", u nedjelju postavljenu u orbitu oko Zemlje.


Novozelanđanin Piter Bek, osnivač te kompanije, rekao je da se nada da će "disko-kugla" nazvana "Zvijezda čovječanstva" (Humanity Star) "ukazati ljudima koliko su krhki u ogromnom univerzumu", da je "čovečanstvo konačno, i da nas ovde neće biti zauvek".


"Ipak, uprkos toj gotovo nezamislivoj beznačajnosti, čovječanstvo je sposobno za velika i divna djela kada priznamo da smo jedna vrsta, odgovorna za brigu jednih o drugima, a svi zajedno i za našu planetu. 'Zvijezda čovječanstva' treba da nas podsjeća na to", piše u manifestu njenog tvorca.


Satelit je po obliku "geodezijska sfera", napravljena od ugljeničnih vlakana, sa 65 visokoreflektivnih polja. Okreće se brzo oko svoje ose, odbijajući sunčevu svjetlost ka Zemlji, te izgleda kao da bljeska što se može vidjeti ako je noćno nebo vedro.


"Zvijezda čovječanstva" obleti Zemlju za 90 minuta, stalno mijenjajući kurs za nekoliko stepeni, te se može vidjeti iz svih mjesta u svijetu.


(Beta/N1)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju