Postupak maceracije nema veze sa ekstrakcijom WTA. WTA ekstrakcija ukljucuje kuvanje, bazne i kisele kupke i ekstrakciju pomocu ulja. Pri tom mislim na metod koji je izvodljiv kod kuce. Maceracijom se ne moze izdvojiti mnogo nikotina, a jos manje ostalih alkaloida. Taj postupak iz duvana izdvaja uglavnom arome. Problem je sto se mora naci ravnoteza. Naime, da ne bi doslo do nezeljene fermentacije potrebno je maceraciju obaviti za sto krace vreme, a to znaci da treba obaviti sitnjenje duvana i podizanje temperature. Ovo otvara druge probleme, kao povlacenje i drugog biljnog materijala, pa je potrebno beskrajno filtrirati macerat kako ne bi zacepljivao setup. Drugi nacin je da se lagano i dugo maceriraju celi listovi duvana pri cemu se pazi da ne krene fermentacija i da ne dodje do zagadjivanja. Time se izbegava previse travnatih i biljnih akcenata u aromi kao i masa sitnih cestica. Ovde je problem sto se dobija dosta slabija, mada bistrija tecnost, ali je i manje posla. Postoje i nacini da se izazove fermentacija u takvom maceratu, ali se time nisam bavio, najvise zbog toga sto nisam imao pojma kakav ce konacan sastav takve arome biti. Nekako u to vreme mi je ukus vec skliznuo dalje od cisto duvanskih aroma, vise ka karamelasto, vanilasto cokoladnim uz tanje primese duvana, pa sam izgubio i interes da se vise petljam. Drugim recima, osim par zanimljivih (bar su mi tada bile zanimljive) zemljano duvanskih nota nisam dobio nista vredno spomena, narocito kad se setim koliko mi je to prljalo setup.
Nekako u to vreme prosirila se teorija da neki pusaci nisu mogli da se zadrze na parenju bas zato sto su navuceni i na pratece alkaloide. Par kolega se ozbiljno zagrejalo te smo skupili pare i porucili za probu 10ml sa wholecig.com. Izasla nas je djavo i po. To bilo papreno razocaranje. Potpuno neinteresantna aroma, mesavina ljutkasto biberastih musli sa tragovima duvana. Na mene ti dodatni alkaloidi izgleda nisu uticali, mada su neke kolege tvrdile da je trip drugaciji i bitno bolji od cisto nikotinskog. Ja nisam primetio nista.