Autor Tema: Calvin & Hobbes  (Pročitano 904 puta)

Van mreže Morgana

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 3091
  • -Receive: 7354
  • Poruke: 8909
  • Ugled: +9232/-0
  • elektronske cigarete
Calvin & Hobbes
« poslato: Jul 27, 2017, 22:19:49 »
Calvin & Hobbes


ŽANR
Humoristični strip
MJESTO RADNJE
N/A
VRIJEME RADNJE
sadašnjost

Strip o dječaku Calvinu i njegovom plišanom tigru Hobbesu, djelo Billa Wattersona, jedan je od najboljih, najljepših i najpopularnijih novinskih stripova svih vremena.


Calvin i Hobbes tvore možda najneobičniji tandem koji strip poznaje. U centru čitateljeve pažnje je Calvin, šestogodisnji nestaško bujne mašte. Njegov najbolji prijatelj je Hobbes, plišani tigar koji živi upravo u beskrajnom svetu Calvinove mašte. O tom odnosu autor u spomenutom uvodniku kaže: "Takozvani "štos"(gimmick) u mom stripu- dvije verzije Hobbesa- je često pogrešno shvaćen. Ja ne razmišljam o Hobbesu kao lutki što čudom postaje živa kadgod je Calvin u blizini. Niti mislim o Hobbesu kao proizvodu Calvinove mašte. Priroda Hobbesove realnosti me ne interesira, i svaka priča iznalazi način da izbjegne rješenje ovog pitanja. Calvin vidi Hobbesa na jedan način, a svako drugi vidi Hobbesa na drugi način. Prikazujem dvije verzije realnosti, i svaka ima potpuni smisao učesniku koji je doživljava. Mislim da život tako funkcionira. Nitko od nas ne vidi svijet na potpuno isti način, i ja samo crtam to doslovno u stripu. Hobbes je više priča o subjektivnoj prirodi realnosti nego o lutkama što oživljavaju."


Calvin i Hobbes nose imena slavnih srednjevjekovnih filozofa. Hobbes je izgled i karakter dobio od Wattersonove mačke po imenu Sprite. Calvin po svojoj dječačkoj prepuštenosti snovima i naivnoj bezbrižnosti, ponekad upadljivo podsjeća na Malog Nema Winsor McCay-a. Watterson međutim, kao svoje uzore navodi druga tri stripa, a to su Peanuts Charles Shultz-a, Pogo Walt Kelly-a i legendarni Crazy Cat (Maca Šiza) George Herriman-a. Na odnosu Calvina i Hobbesa, autor kroz niz životnih, dirljivih, a opet i imaginarnih scena, bazira suštinu stripa. Suštinu koja dira ljepotu života neposredno i bezbrižno poput djeteta. Djetetu koje nesumnjivo živi negdje u njemu. A on to dijete osjeća i pušta ga da vodi Calvina i Hobbesa kroz nepredvidljive dogodovštine. Watterson vjeruje da većina nas ostari, a da pritom ne odraste, i da se unutar svake odrasle osobe (ponekad ne tako mnogo duboko, unutra) nalazi razmaženo dijete koje hoće da bude sve po njegovom.
Ostali likovi adekvatno upotpunjuju kaotičnu harmoniju Calvinovog okruženja. Tu su najprije Calvinovi roditelji; zatim Miss Wormwood, Calvinova učiteljica; Moe, prototip školske bitange koja maltretira drugu djecu (...sjećam se da je škola bila puna idiota kao što je Moe. Mislim da se oni mrijeste na vlažnim podovima svlačionica...); i Rosalyn, Calvinova baby-sitterka. Posebno se izdvaja lik Susie Derkins, devojčice koja se pomalo sviđa Calvinu. Tu okolnost Watterson obilno koristi, crpeći inspiraciju za geg u svima znanoj maksimi "Tko se tuče, taj se voli".Strip Calvin and Hobbes izlazio je u skoro 2500 dnevnih novina, kada ga je Watterson prekinuo. Opraštajući se rekao je: "This is not a recent or easy decision, and I leave with some sadness. My interests have shifted, however, and I believe I´ve done what I can do within the constraints of daily deadlines and small panels. I am eager to work at a more thoughtfull pace, with fever artistic compromises...".
Svaka od 14 kolekcija regularne serije, premašila je milion prodanih primjeraka. Ukupan tiraž svih izdanja je oko 25000000! Svaka od knjiga bila je bestseller, a “The Calvin and Hobbes- 10th anniversary book” bila je broj jedan na New York Times best-seller listi. Svi ti podaci zvuče impresivno. Ipak, interesantniji u cijeloj priči je Wattersonov odnos prema svemu tome. On odbija popularnost trudeći se da živi obično. Poslije gašenja Calvina i Hobbesa posvetio se proučavanju slikarstva, još jedne svoje strasti. Ostao je vjeran sebi i svojim principima. Zato je njegov strip tu gdje je. Jer, ostao je vjeran tigru i dječaku!


Izvor - Stripovi.com