Autor Tema: Koliko ml tecnosti menja paklu cigara?  (Pročitano 13529 puta)

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 12198
  • -Receive: 11404
  • Ugled: +23156/-0
Koliko ml tecnosti menja paklu cigara?
« poslato: Decembar 18, 2015, 19:47:58 »
  • Publish
  • Ovo je pitanje koje se cesto moze cuti od pocetnika. Plasim se da odgovori na njega nije tako jednostavan i da zavisi od mnogo faktora, a sigurno se nece svideti onima koji nameravaju da kupuju fabricke tecnosti. I upravo su lazi prodavaca razlog za nekadasnju kratkotrajnu ekspanziju ovog naseg sporta, i vrlo brz povratak velikog broja korisnika duvanu. Price da 1ml menja pakicu cigara nikako "ne pije vodu".

Tecnost nije isto sto i duvan, pa broj pufova iz 10ml varira u zavisnosti od opreme i nacina koriscenja. Postoji oprema cija je potrsonja tecnosti blizu onoga da 1ml menja jednu paklicu, ali ta oprema nije nesto sto moze da zadovolji potrebe jednog pusaca. Atomizeri velikog otpora, sa malim cevcicama za dovod vazduha od kojih se dobijaju zauske, zaista su mali potrosaci, i u kombinaciji sa velikim procentom nikotina su mozda bili dobro resenje, mada pre samo dobra zamisao. U praksi, korisniku takvih modela stalno nesto fali, i kod svakog od njih je samo pitanje dana kada ce se vratiti duvanu. Dosadasnja praksa je pokazala da su se svi (ili gotovo svi), koji nisu nabavili kvalitetnu opremu, ili vratili duvanu ili elektroniku kombinuju sa duvanom jer ih ne zadovoljava u potpunosti. Sa druge strane, oni koji su shvatili da dobra elektronska cigareta ne moze da lici na klasicnu cigaretu a nisu poceli sami da prave tecnosti, u velikom broju su se vratili duvanu iz ekonomskih razloga. Ako koristimo kvalitetnu opremu, sto podrazumeva modove i baterije koji mogu da obezbede dovoljan i stabilan napon i atomizere koji mogu da isporuce dovoljno arome i pare uz lagano povlacenje, mislim da je neki minimum tecnosti koji menja kutiju cigara oko 5ml. Kad ovo pretvorimo u pare, ako uzmemo u obzir da proscna bocica od 10ml kosta oko 400 dinara, pa na to dodamo opremu i potrosni materijal, dolazimo do racunice da je pusenje duvanskih cigareta daleko povoljnija varijanta. Takodje, rekao bih da je pogresno i to sto proizvodjaci tecnosti ne menjaju staru strategiju po pitanju procenta nikotina u tecnostima. U kombinaciji sa kvalitetnom opremom, mislim da je 16,18 i 24mg/ml previse i za one najteze pusace.

U poslednje vreme su proizvodjaci opreme shvatili sustinu, pa je oprema napredovala u pravom smeru, a moze se reci i da malo preteruju ;D  Dugo vremena se nije pojavio ni jedan jedini novi model ego kliromizera, a u potpunosti je stao i razvoj ego baterija. Savremni starter kitovi su mali box modovi ili modeli poput joye ego one, a kod atomizera je pozeljno i da imaju RBA glavu. Medjutim, proizvodjaci tecnosti se autisticno drze stare strategije i nista ne rade da nesto promene, i ako im proizvodjaci aroma iz dana u dan otimaju sve veci deo kolaca. Mislim da je jedini spas za proizvodjace tecnosti poptuna promena strategije, sto ukljucuje vece bocice (50-100ml) uz dosta povoljnije cene, i smanjivanje procenta nikotina, odnosno ubacivanje tecnosti sa 1, 2, 3, 6...mg/ml. Neke ukuse koji se prodaju kao fabricke tecnosti mi ne mozemo postici u DIY varijanti zbog drugacijeg procesa proizvodnje, ali ako nas naspram 400 dinara nas mix kosta 20-40, matematika je sasvim jasna.

Van mreže Joe

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 8998
    • -Receive: 3086
    • Ugled: +7330/-0
    • Pol: Muškarac
    • Nema nazad. Samo naprijed u sva 4 smijera.
    Odg: Koliko ml tecnosti menja paklu cigara?
    « Odgovor #1 poslato: Decembar 18, 2015, 20:13:59 »
  • Publish
  • Pokušaću kao i uvijek biti realista i nikako materijalista jer to nisam. Međutim nisam ni rasipnik. Nemam šta dodati na Liberov post, jer tvrdim da je svaka riječ na svom mjestu. No pokušaću da svoje lično iskustvo i neke zajedničke procijene uvedem u diskusiju kao meritorne i da ih pokušamo validirati kao ispravne ili osporiti kao pogrešne. Može se reći da sam vrlo zahtjevan vaper sa opremom koja je vrlo kvalitetna i odgovara mojoj zahtjevnosti. Obzirom da sam pušio 3 kutije (paklice) 100S cigareta, a sada se moja potrošnja tečnosti kreće oko 15 ml dnevno (3 mg nic/ml) prosti zaključak bi se mogao izvući da Vaper koji pari na TC modovima sa nekoliko modela Sub Tankova ima neku aproksimativnu vrijednost od 5 ml tečnosti kao zamjenu za pomenutu kutiju 100S cigareta. Iskreno, jako me zanimaju iskustva i procijene svih kategorija vapera, kako po stažu, tako i po vrsti opreme i modelu vape-a.

Van mreže _Vlad_

• eCiginfo prijatelj
    • Full Member
    • Thank You
    • -Given: 89
    • -Receive: 176
    • Ugled: +411/-0
    « Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2015, 20:37:29 »
  • Publish
  • Meni je bilo lako da merim potrosnju na pocetku karijere.
    Imao sam eroll, pa protank 2. Bio sam na nekih 2.5ml koristeci 9-12mg.

Sada mi je teze da kazem tacno koliko trosim...koliko stavljam u dripper ne merim, kada uzmem taifun on pije tecnost mnogo brze, na kayi nisam ni siguran koliko staje u onaj bell cap...
    Ali ajde da kazem da sam na nekih 5ml, i to vecinom kuci potrosim. Van kuce samo u kaficima i tu i tamo koji puff. A tecnosti su sada 3-9mg. Krenuo sam da mixam 2-3mg u jednom momentu, ali to je izgleda bilo prerano posto me nije zadovoljavalo (i to mislim ne toliko zbog nikotina, nego zbog nedostatka TH). Pa sam smuckao prvi put 9mg (brulee) da se nadje :P

A inace, mislim da je nesto kao eRoll fantasticno za skidanje...simply zato sto zadrzava koliko toliko ritual pusenja. Izvadis cigaru iz kutije, puff, mozes da ga drzis u ustima, auto-fire iliti nema dugme itd. (To dugme je meni bio ogroman minus kad sam poceo :P Bilo mi je nebulozno da moram da drzim dugme dog povlacim na isticku).

Na mreži ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 11146
    • -Receive: 13046
    • Ugled: +15481/-0
    « Odgovor #3 poslato: Decembar 18, 2015, 20:50:51 »
  • Publish
  • Spadam u grupu zahtevnijih umerenih korisnika . Zahtevan ne u smislu veličine oblaka pare kojeg mogu proizvesti u cugu već u tome da moju e-cigaretu ne ispuštam iz ruku od ujutru pa dok ne zaspim a kako sam onda umeren ?
    Smatram sebe umerenim upravo zbog te potrošnje tečnosti o kojoj i govorimo pa kako sam i ja takodje dok sam bio pušač ljuštio dnevno 2+ kutije cigareta ne retko i cele 3 pretpostavljam da moja dnevna potrošnja od oko 6ml tečnosti jačine 0.3% nikotina ( 3mg/ml ) opravdava tu umerenost o kojoj govorim , dakle iako više ne razmišljam o tome koliko je to prevedeno u smrdušama samo zbog ostalih koji tek trebaju da udju u svet vapinga napisaću da meni kutiju cigareta menja 2ml tečnosti  :great:
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže dragan

• Full Member
    • Thank You
    • -Given: 147
    • -Receive: 167
    • Ugled: +344/-0
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #4 poslato: Decembar 18, 2015, 20:51:16 »
  • Publish
  • moje misljenje je da 10ml kosta oko 400 dinara je preskupo ----- pravim svoju tecnost I znam da bih se napravila najkvalitetnija tecnost kosta za 10 ml oko 116 dinara ---- imajte u vidu da materijam kupujem u inostranstvu gde su cene mnogo vece ---- dnevna potrosnja mi je 15-25 ml 60vg 40 pg 2,5mg nikotina ako nisam lepo napisao izvinite ----- slazem se sa vasim komentarima

Van mreže Bolle

• Drug član
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 10882
    • -Receive: 3343
    • Ugled: +3856/-0
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #5 poslato: Decembar 19, 2015, 00:39:26 »
  • Publish
  • Malo starija statistika, ali može nešto da se izvuče...

Poređenje je na 02:36, gde ego cigareticu od 2ml poistovećuju sa 100 povlačenja, a običnu cigareticu sa 10 povlačenja, što prostom matemikom dovodi do toga da je jedan ego tank od 4ml jednak jednoj pakli cigareta od 20 komada... Koliko se sećam, a znalo se biti dokon, cigareta je kod mene nestajala, shodno mom povlačenju iz 13-14 puta... Te se tu negde i slažu mojih 6-7ml potrošenih sa kutijom i po cigareta, samo po potrošnji...  :498:

Van mreže smokey

• eCiginfo prijatelj
    • Sr. Member
    • Thank You
    • -Given: 34
    • -Receive: 104
    • Ugled: +1256/-0
    • elektronski duvan na motanje
    « Odgovor #6 poslato: Decembar 19, 2015, 00:49:54 »
  • Publish
  • Cena kvalitetnih kupovnih tecnosti je previsoka da bi se tu gledao neki aspekt stednje.
    Na ecig vise treba gledati iz zdravstvenog aspekta. Bataljenjem cigareta, zdravstveno stanje automatski ide na bolje. Prvo sto se oseti je povratak cula ukusa i mirisa, zadah iz usta postaje prijatniji i opsta higijena istih ide na bolje,... Da ne dubim dalje o ovome.
    Hocu reci da nije bas sve ni u lovi.
    Naravno, kod eciga, postoji varijanta da sam sebi pravis tecnost i prodjes jeftinije. Sam postupak pravljenja i doteravanja tecnosti prema svom ukusu takodje ima svoje benefite. Ovde se situacija menja i stednja postaje osetna. Jeftinije je od cigareta skoro pa bez obzira na potrosnju, podrazumevajuci da se normalno pari a ne proliva tecnost ili zamagljuje planeta zemlja.

Kao sto je receno, ne postoji jednostavan odgovor koliko ml tecnosti menja kutiju cigareta. Zavisi od stila parenja i opreme u upotrebi. Takodje zavisi i od kolicine nikotina u tecnosti. Pocetnik, sa malo nikotina u startu, ce skoro biti nezasit i vuci ce vise ecig nego udisati vazduh. Tako da ce potrosnja biti veca. Pocetnik sa vise nikotina u tecnosti ce imati manju potrosnju. Pre ce se zasititi i doci do nikotinskog buzz-a. Bar ja sumnjam tako...

Kod mene posao zavrsava 6-8ml normalnog parenja na dan, ukoliko to nesto znaci.

Van mreže jokjuar

• Sr. Member
    • Thank You
    • -Given: 0
    • -Receive: 2
    • Ugled: +549/-0
    • DND
    « Odgovor #7 poslato: Decembar 19, 2015, 08:45:05 »
  • Publish
  • Ja sam ubeđen da većina prelazi na struju zbog uštede. Sad da se vrati  cena na lupam 120 kinti za Marlboro vratio bi se veliki broj na pljuge. Vrlo lako bi zaboravili sve prednosti e-cigareta.

Sent from goHlub pismonoša...

Logged out, please DND...

Van mreže _Vlad_

• eCiginfo prijatelj
    • Full Member
    • Thank You
    • -Given: 89
    • -Receive: 176
    • Ugled: +411/-0
    « Odgovor #8 poslato: Decembar 19, 2015, 08:54:19 »
  • Publish
  • Trebalo bi da pocne padanje cena gotovih tecnosti...

Konkurencija napolju je nenormalna, a ljudi prelaze na 15-20ml dnevno.

Oni koji subohmuju, kupuju grejace, kupuju gotov juice se verovatno blize ~40$ dnevno...

Na mreži ivanneko

• Global Moderator
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 11146
    • -Receive: 13046
    • Ugled: +15481/-0
    « Odgovor #9 poslato: Decembar 19, 2015, 09:25:24 »
  • Publish
  • Sa ove tacke gledista ni da su dzabe cigarete nikad se ne bih vracao na njih a sto se tice broja povlacenja kao sto rekoh ne ispustam ecig iz ruku , dnevno povucem paru preko 1000x sto po boletovoj racunici 1000/13=76.9 dakle oko 4 paklice cigareta , moguce jer mi je sladje sada da parim nego sto mi je ikada bila slatka cigareta a voleo sam da pusim o da  ;D
    Sto se tice toga da je 100 povlacenja dovoljno da se potrosi 2ml na ego cigaretici ( ego ne sub-ohm ) to ne pije vodu jer kao sto rekoh  1000/6ml= 166 puffa za 1ml pa se i ova moja racunica donekle poklapa da 2ml menja paklu cigareta  :jacko:
    Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže Drako

• eCiginfo prijatelj
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 617
    • -Receive: 1311
    • Ugled: +1510/-0
    • Mea culpa
    « Odgovor #10 poslato: Decembar 21, 2015, 10:00:21 »
  • Publish
  • Ja sam na e-cig prešao pre svega iz zdravstvenih razloga.
    Nekoliko jutara za redom nisam mogao da ustanem iz kreveta od bolova u grudima, a glavobolje su bile tako učestale da sam proveravao da li sam živ kada ih slučajno nema.
    Kada su bolovi prešli sve granice, nabrzaka sam pročitao po netu šta sam našao, otišao u umrelu i kupio eCom c-twist, JE Usa mix na 11 mg i u roku od 5 dana potpuno ostavio pušenje.
    Da li sam imao sreće ili su mi se cigare toliko smučile, ne znam, ali je meni ova kombnacija jedno vreme savršeno legla a potrošnja se kretala oko 2 ml i često se dešavalo da ecig ne uzmem u usta i po 2 sata.
    Onda je krenuo cirkus sa C2 grejačima.
    Jeftini i nisu baš a zaprljaju se relativno brzo, čak i na ovoj maloj potrošnji, 7-10 dana i ukus se poptuno deformiše.
    Svaki pokušaj čišćenja se završavao poplavom i vreme je bilo da se potraži alternativno rešenje.
    T2 CC se učino kao dobro rešenje a količina tečnosti je malo porasla, pa su tražena alternativna rešenja (akcije i popusti) jer je bočica polako počela da postaje prazna nakon 3 dana.
    Evod i Evod 2 su posledica mil mi jare, žal mi pare, ali su zgodno poslužili da se nauči održavanje i čišćenje grejača za ono što je usledilo: mini PT II i to, obzirom da sam u principu naivna somina, klon.
    Curka i pušta tečnost na sve strane, deluje kao da će svakog momenta da se raspadne, ali ukus i toplota pare su nešto što sam tražio a potrošnja je počela da se približava 4 ml.
    OK, u to vreme već sam pristojno čistio grejače i produžavao im životni vek ali me kopkalo da probam sam da napravim grejač. Kada sam letos poljubio vrata radnje gde sam kupovao grejače zbog letnjeg radnog vremena pala je odluka: motaću sam grejače i praviću sam tečnosti.
    U to ime sam kupio i većeg brata PT 2.
    Sa grejačima za mini i PT2 se i nisam nešto proslavio i fabrički su mi bili bolji ali diy tečnosti i to sa gotovom IW 50:50 bazom  i par aroma su bili pravo otkrovenje.
    Posebno jer fabričke tečnosti nisu više bile to, odnosno nisu mogle da zadovolje moje potrebe za ukusima ali su mi vrlo uspešno praznile novčanik.
    Kad mi je crkla baterija, a motanje grejača za mini i PT2 se kretalo od lošeg do očajnog, već sam bio na ivici da sve bacim i vratim se cigarama, pa kako mi bog da.
    Onda je po drugi put u moj život ušao Liber.
    Prvo mi je dao bateriju da mi se nađe dok ne kupim drugu, par meteri kantala i nekoliko bočica diy tečnosti, a zatim i iStick 30 da se poslužim i vidim da li mi odgovara.
    Na stranu psihološka stabilnost jer je konačno tu na dohvat ruke bio neko ko zna kad se pogubim sa motanjem grejača (a to se više nije desilo), tečnosti koje mi je dao su bile nešto što sam svo vreme tražio. Moje diy tečnosti nisu bile loše i svakako su mi se više sviđale od većine kupovnih ali mi je nešto falilo. Kod Liberovih tečnosti je sve bilo onako kako sam želeo, i aroma i th i ukus.
    Za arome OK, ali ukus je donela BioWerke baza i odnos PG VG 70:30.
    Došla je proba Tube-a, koji je kupljen kako se pojavio, dobio sam od Libera i One, kupio od njega i KFL i počeo da miksam svoje tečnosti po njegovom receptu.
    Potrošnja se ustalila na nekih 5 ml dnevno, uz varijacije od 0.5 ml u zavisnosti od okolnosti.
    I dalje ratujem sa „fatom” i malo malo pa je loše odmerim ali o kupovnim tečnostima ne razmišljam.
    Jer ja zapravo uživam u diy tečnostima.
    Obzirom da sam pušio između 1,5 i 2,5 kutija cigareta, a motao po 30-ak dnevno, čini mi se na osnovu svega iznesenog da jednu kutiju cigareta menja oko 1,5 ml tečnosti iznad 10 mg nikotina na slabijoj opremi i 2,5 ml tečnosti ispod 10 mg nikotina na boljoj opremi.
    Ova procena se odnosi na m2l tehniku parenja, prema d2l tehnici imam apsolutnu averziju iz razloga navedenog na početku ovog biblijskog spisa i nemam nikavu predstavu kakvi tu odnosi mogu da budu.
    Svaka čast svakome koga nije mrzelo da ovo pisanije pročita do kraja.
     :hooray:
    Otišao sam da pronađem sebe. Ako dođem pre nego što se vratim, zadržite me.

Van mreže Shomy_ksh

• Sr. Member
    • Thank You
    • -Given: 70
    • -Receive: 284
    • Ugled: +594/-0
    • Mehanika is not dead!!!!
    « Odgovor #11 poslato: Decembar 21, 2015, 12:29:32 »
  • Publish
  • Kolkiko ml tecnosti menja paklu?
    Dovoljno. Moze lock. :D

Sent from my P8l

Van mreže Drako

• eCiginfo prijatelj
    • Hero Member
    • Thank You
    • -Given: 617
    • -Receive: 1311
    • Ugled: +1510/-0
    • Mea culpa
    « Odgovor #12 poslato: Decembar 21, 2015, 12:31:13 »
  • Publish
  • Iliti, onoliko koliko nam tog dana treba  :victory:
    Otišao sam da pronađem sebe. Ako dođem pre nego što se vratim, zadržite me.

Van mreže jokjuar

• Sr. Member
    • Thank You
    • -Given: 0
    • -Receive: 2
    • Ugled: +549/-0
    • DND
    « Odgovor #13 poslato: Decembar 21, 2015, 18:08:15 »
  • Publish
  • Potrošim tačno onoliko koliko sipam, ni kap više  :lol: :lol: :lol:
    Logged out, please DND...

Van mreže jav74

• Full Member
    • Thank You
    • -Given: 73
    • -Receive: 308
    • Ugled: +308/-0
    • elektronske cigarete
    « Odgovor #14 poslato: Jun 28, 2016, 18:10:26 »
  • Publish
  • Ja sam prestala jer je nestao moj omiljeni ronhil slim,bez osmrtnice...probala druge,kasljala...pusila 3 kutije dnevno,a sad dnevno 3.5ml,od 6mg...usteda je ogromna