Elektronske cigarete su daleko manje stetne nego analogne, ali daleko od toga da nisu stetne uopste. Nejveca opsanost koju sa sobom nose e-cigarete je to sto se lako opustimo i predamo uzivanju, ubedjeni da smo bezbedni. Da li je nas tako? Velika varka je i to sto prilikom konzumacije elektronskih cigareta, ne osecamo mucninu posle duzeg koriscenja. Kod klasicnih cigareta, usled izlozenosti raznoraznim hemikalijama, posle duzeg konzumiranja bude nam muka. Kod e-cigareta toga nema, pa nam se cini da nam konstantno konzumiranje ne skodi. Ali, nikotin je tu, u istoj ili vecoj koncentraciji nego u analognim cigaretama, pa je pozeljno njegovu prisutnost sto vise redukovati. Najvece zadovoljstvo je kada se napravi duza pauza, jer tada se odmori i hardver i receptori u nasim ustima, pa je dvostruko korisno praviti sto duze pauze. Ako ne mozemo da redukujemo vreme provedeno u koriscenju e-cigarete, onda je pozeljno redukovati kolicinu nikotina. Kada sam poceo da koristim elektronske cigarete pre skoro 8 meseci, prve tecnosti su mi bile sa 18mg/ml. Sada, i unazad vise od mesec dana, koristim tecnosti sa 5-6mg/ml.
Sto se tice smanjivanja kolicine nikotina, kada sam poceo to da radim nisam mogao da verujem koliko je to lako. Uspeo sam postepeno da smanjim sa 18 na 5mg, u pocetku sam smanjivao po 1-2mg, da bi na kraju bukvalno od jednom prepolovio sa 10 na 5 a planiram da idem i na 2-2.5. Ono sto me najvise smara je to sto moram da mesam tecnosti jer se sa tim procentom ne proizvode, a najveci je problem kada treba da probam neku novu. Mislim da je prilikom smanjivanja kolicine nikotina najvaznije da hardver radi savrseno, odnosno da sve na atomizeru bude savrseno cisti, jer svaki pad performansi moze da dovede povratku na vece doze. Ja sam takodje u periodu privikavanja na manje doze mnogo cesce menjao bateriju, jer je i pad performansi usled ispraznjenosti baterije takodje pretnja. Kad nastupi kriza karakter se sakrije u mislju rupu, pa samo trazimo razlog za povratak na jacu dozu, zato je potrebno ukloniti sve potencijalne razloge.