Autor Tema: Problemi sa carinom  (Pročitano 87240 puta)

Van mreže bokica

• Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Ugled: +0/-0
Problemi sa carinom
« poslato: Jul 03, 2013, 12:56:01 »
Porucila sam iz kine 7 bocica tecnosti i 5 paketica glava za kliromizer pre oko 15 dana. Danas mi je stiglo pismo sa carine da dostavim dozvolu za uvoz jer se radi navodno o velikoj kolicini. Pozvala sam na broj telefona u nadi da cu naici na razumevanje, ali mi se javio neki strasno neljubazan carinik koji se zove Jovica Guberinic i bukvalno me napao nekim nepovezanim pricama kako nas 150 uvozimo istu robu i da treba da otvorimo firmu. Bio je jako drzak i neljubazan i bukvalno me je vredjao, a sada mi je zao sto nisam snimila razgovor jer nisam uspela da zapamtim sve reci koje mi je uputio. Sustina je da me je uputio da kupujem potrosni materijal kod domacih prodavaca, jer kako on kaze ima ih dosta u Srbiji i nije skupo ili da otvorim firmu kako bih uvozila povoljnije za svoje potrebe. Vec sam nekoliko puta u toku zadnjih godinu dana narucivala slicne pakete ali nikad nisam imala probleme. Narucujem iskljucivo za svoje potrebe i glave kliromizera menjam dosta cesto jer ne umem lepo da ih operem.  Racunala sam da cu sad biti mirna nekoliko meseci, ali sad mi nema druge nego da se posvetim ciscenju starih koje srecom nisam bacala.

Da li je jos neko imao slicnih problema ili je ovo izolovan slucaj korumpiranog carinika koji saradjuje sa domacim prodavcima? Na osnovu pomenutih 150 koji uvoze istu robu, pretpostavljam da nisam jedina? Da li neko zna kakva je procedura vracanja te robe u Kinu i ponovnog slanja? Verovatno mogu da se pozdravim i sa robom i sa parama jer kineze bas briga sto carina u mojoj zemlji licne potrepstine i paket od 300-500 grama smatra velikom kolicinom i velikim biznisom?

Van mreže Mesečar

• Sr. Member
  • Thank You
  • Ugled: +79/-4
Odg: Problemi sa carinom
« Odgovor #1 poslato: Jul 03, 2013, 13:09:24 »
Gomila ljudi je imala problem sa doticnim Jovicom.

Meni je vratio 8 baterija - "Kod mene su dve za licnu upotrebu, sve preko je za preprodaju".

Inace, covek nije korumpiran vec samo nenormalan. Evo citat sa jednog drugog mesta:

Citat
Drugari, bavim se spedicijom za pravna lica.Cuo sam malopre da je Jovica carinik prebacen da radi na fizicka lica, inace je pola zivota proveo u posti na pravnim licima.
Dugo ga poznajem i mogu slobodno da vam kazem da kod njega paket ne moze da
vam prodje.Inace, nadimak mu je Skener.Dakle, kada vas Joca Skener pozove u postu
nemojte trositi vreme, nema price sa njim :)To je lik koji je merio da li u koturu ima 80 metara konca kao u papirima sto pise ..i ubedljivo najgori carinik u gradu.

Citat
Moje misljenje, na osnovu iskustva sa njim koje nije malo, je to da, ako ti nadje u posiljci jebeni drip tip koji ide na sanitarni pregled (jer ide u usta naravno), moze da ti vrati kompletnu posiljku u inostranstvo.Takodje tako i za punjace, ako naleti na vise komada, moze komotno da ti vrati paket jer punjaci idu na atest.On je totalno lud i obozava svoj posao, mislim da najvise svog slobodnog vremena provodi citajuci zakon kod kuce ..Mislim da bi uzeo i gutljaj baze da proveri da
li je otrovna, ne zezam se.On je covek nogu polomio jer je na -20 stepeni pokusavao da se popne u zaledjen kamion da pogleda neku glupost, dok ni jedan carinik zimi ne izlazi iz svoje tople kancelarije, osim ako bas nije preka potreba.U svakom slucaju, pokusacu da proverim u skorije vreme, da li moze paket koji je Joca otvorio, da se ocarini u sledecoj smeni kada on ne radi.Sa pravnim licima tako moze ..Takodje, cuo sam da su za pustanje paketa potrebni potpisi 2 carinika.

Ovo je citat sa jednog drugog foruma, parioca poznatog pod nadimkom IGI, za kojeg znam da mi nece zameriti sto ga citiram ne bi li informaciju dao na uvid sto vecem broju vapera. Inace decko duze vreme vec radi poslove spedicije i dobro zna o cemu prica.
Takodje, doticni Jovica je mom drugaru rekao sledece "Kod mene ne moze da prodje ni jedna aroma bez sanitarnog pregleda".

:-[ 

Van mreže Para

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 31
  • Ugled: +1267/-0
« Odgovor #2 poslato: Jul 03, 2013, 13:37:38 »
Može li kako da se zaobiđe taj Jovica.  ;D U kojoj je on pošti?

Van mreže gibalan

• Hero Member
  • Thank You
  • -Receive: 22
  • Ugled: +6314/-1
« Odgovor #3 poslato: Jul 03, 2013, 13:41:46 »
Nije u pitanju Jovic, vec Jovici i treba da se pise o tome kako rade mimo reda i zakona.

Van mreže Para

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #4 poslato: Jul 03, 2013, 13:45:00 »
Ja naručujem preko Beograda, i svaki paket mi oglobe bez obzira na vrednost i veličinu.
Kakva je situacija u Novom Sadu?

Van mreže Mesečar

• Sr. Member
  • Thank You
« Odgovor #5 poslato: Jul 03, 2013, 13:48:53 »
Citat
Nije u pitanju Jovic, vec Jovici i treba da se pise o tome kako rade mimo reda i zakona.

Mozda mozemo o drugima, ovaj radi sve po propisu. Nazalost, propis je neprecizan te rade u skladu sa tim. Kolega Igi je postavio i poslednji Dopis carine iz maja meseca gde se detaljno opisuje sta i kako mogu da rade.

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 12198
  • -Receive: 11404
  • Ugled: +23156/-0
« Odgovor #6 poslato: Jul 03, 2013, 13:53:38 »
Pa daj da vidimo i taj dopis

Van mreže Para

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #7 poslato: Jul 03, 2013, 13:58:34 »
Na sve pošiljke bez obzira na vrednost se naplaćuje PDV. Ostalo je isto, fizička lica do 50evra, a preko ide i carina. A pošiljke od fizičkih lica do 70 evra.
Problem je što počinju sa prebiranjem sitnih crevca.

Van mreže gibalan

• Hero Member
  • Thank You
  • -Receive: 22
  • Ugled: +6314/-1
« Odgovor #8 poslato: Jul 03, 2013, 14:05:26 »
Kojim dopisom i kojom matematikom se vode, ako mi naplate 860 din. na koverat-paket
iz Kine, a na njemu pise da je vrednost 11$ i pri tom je free shipping, a da ne govorim
o vecem paketu vece vrednosti. To nije ni dopis, nije ni uredba vec (preblago receno)
neciji, ali dirigovani, bezobrazluk. Nit je carina Olimp, nit su oni bogovi...osim toga
taj ko ih instruise, pa bar neka ih edukuje sta je tecnost, a sta aroma. Zasto to kazem?
Pa zbog toga sto su jednom nasem clanu stopirali paket sa par bocica tecnosti sa obrazlozenjem
da on sa tim "aromama" ima mogucnost pusenja (da tako je receno-pusenja) ihahaj meseci.
Nisu edukovani, nisu upuceni...nisu pismeni vec slepi poslusnici velikih igraca, vlasnika
e-cig radnji u senci. Daleko od toga da je sve tu cisto i da se radi po nekim uredbama i odlukama.
Jedno pitanje za sve trezvene, da li tako postupaju i sa firmama koje uvoze?

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #9 poslato: Jul 03, 2013, 14:30:23 »
Malopre nisam imao vremena da pisem, pa evo sad da iznesem moja iskustva sa doticnim Jovicom Guberinicem. Pre oko 15-20 dana sam narucio majci i ocuhu po 2 baterije od 650mAh, najobicnije baterije i najjeftinije moguce, posto su im se prethodne baterije ofucale zeleo sam da ih pocastim a da me ne kosta mnogo ;D . Baterije su placene 32$ a PDV je naplacen 2500 dinara. U potpisu pogadjate: Jovica Guberinic.

Van mreže Puk. Hans Landa

• Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • Ugled: +9/-0
  • Pol: Muškarac
  • Džaba široka ramena kad su muda malena
« Odgovor #10 poslato: Jul 03, 2013, 14:40:58 »
Pa to je lopovluk a ne PDV, kako je joviva izracunao da je 20% od 32 $ 2500 rsd :Scratch-Head: 

Van mreže Prle

• Hero Member
  • Thank You
  • -Receive: 13
  • Ugled: +1981/-0
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #11 poslato: Jul 03, 2013, 14:41:35 »
Potezi koje je država povukla u poslednje vreme samo su olakšali samovolju carinskih službenika i dala im odrešene ruke da rade po svom nahođenju.

Naime, uvođenjem PDV-a na robu koja dolazi iz inostranstva i nespecificiranjem precizne politike za njegov obračun ostavljen je prostor za samovolju koji su carinski službenici odmah iskoristili za određivanje iznosa PDV-a koji primalac paketa treba da plati prilikom ulaska paketa u našu zemlju. A sve ovo po principu - ako ne platite na mostu (carina za paket), platićete na ćupriji (slobodno-određeni iznos PDV-a). Prema tome više nema mesta za pominjanje limita ispod koga se roba ne carini.

Međutim, ovo što sam naveo iznad nije najcrnja stvar sa kojom su se susreli mnogi od nas poslednjih par nedelja. Ne samo da su sadržaji paketa prilikom određivanja da li će i u kom iznosu biti određen PDV za inostranu pošiljku detaljno pregledani bez obzira da li je ista poslata od neke inostrane firme ili fizičkog lica, već su na osnovu nečijih instrukcija carinici počeli i sa slobodnom procenom za šta je namenjena ta roba i počeli primenjivati propise o sanitarnim i raznim drugim pregledima robe koji su u ovom slučaju u najmanju ruku nepotrebni i koji po ceni mnogostruko prevazilaze samu tržišnu vrednost te pošiljke, zbog čega su se mnogi od nas odlučili da se oproste od svog novca i robe koju su pazarili. Ta slaba informisanost službenika samo govori u prilog čijenici da je neko došapnuo šta se uvozi i zamolio da se artikli te vrste na svaki mogući način zaustave na ulazu u zemlju uz prethodno dostavljeni "kovertirani zahtev" na pravu adresu.

Ko je takvu stvar došapnuo sada može biti samo stvar nagađanja, ali ako se ima u vidu da u našoj zemlji po pretpostavci postoji 10.000 vapera koji su pre prelaska na elektronske cigarete trošili minimum jednu paklu cigareta dnevno prosečne cene od sadašnjih 160,00 dinara dolazimo do cifre od minimalnog pada prodaje duvanskih proizvoda od 584 miliona dinara na godišnjem nivou. Kako veći deo te cifre upravo i čine akcize broj mogućih "dobrih duša" koji su tako što mogli da došapnu eksponencijalno se povećava, a pokazivač se polako okreće i ka onima koji vode fiskalnu politiku naše zemlje.

Imajući sve ovo u vidu, nažalost, dolazim do zaključka da je nadležnima više stalo do prihodovane cifre od prodaje duvanskih proizvoda nego li do zdravlja dela populacije koji je u elektronskim cigaretama našao način da kaže ne analognim cigaretama i moćnom duvanskom lobiju.

Van mreže Mesečar

• Sr. Member
  • Thank You
« Odgovor #12 poslato: Jul 03, 2013, 15:02:11 »
Citat
Pa zbog toga sto su jednom nasem clanu stopirali paket sa par bocica tecnosti sa obrazlozenjemda on sa tim "aromama" ima mogucnost pusenja (da tako je receno-pusenja) ihahaj meseci.

Nisam cuo da su nekome osporili pravo na uvoz manje kolicine flasica, bilo gotove tecnosti bilo aroma, vec da je receno da mora sanitarni za svaku flasicu... a da bi se radio sanitarni mora uvoz na firmu. Bar je tako bilo sa Boletom kada mu je 5 flasica arome naletelo na Jovicu. Na kraju su se vratile u Poljsku.

Citat
Pa daj da vidimo i taj dopis

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #13 poslato: Jul 03, 2013, 15:24:06 »
Koriscenje elektronskih cigareta sa cenama tecnosti kod nas se ne isplati. Bocica tecnosti 10ml kosta 400-450 dinara. Ako uzmemo u obzir da vecina korisnika bar onih sa ozbiljnijom opremom trosi oko 5ml dnevno, to je doza za dva dana. Ako se na to doda cena i odrzavanje opreme, dodjemo na cenu vecu nego cigare. Cene mixeva domacih majstora su 300-350 dinara, sto se u neku ruku sa oskudnijom opremom izjednaci sa cenom cigara. Jedini nacin da se na e-cigaretama ustedi jeste narucivanje iz inostranstva, ko aroma i baza ko gotovih tecnosti. I onda dodje neki jovica i zavuce ti ruku u dzep i pojede ti tvoju ustedu i posalje te kod domacih prodavaca na rende. U najboljem slucaju te odvali sa carinom, a u najgorem ti posalje robu nazad u beli svet, pa ni jare ni pare. Ja ne znam da li joca misli da smo mi mazohisti pa da cekamo da nam pribor za pusenje stigne iz kine a mozemo lepo da odeo u prodavnicu i da kupimo? Cuo sam za jos jedan slucaj jocine bahatosti, ali ostavljam ucesniku tog desavanja da opise svoju situaciju. U glavnom ista pese: "otvori firmu pa kupuj ko covek" "15 bocica to je za mene velika kolicina" "idi kupi u prodavnicu"... Tako je to u drzavi gde je sve nedefinisano pa se ostavlja bahatom jovici na volju da odredi sta je velika kolicina. Najveci problem je sto je u ovoj jadnoj Srbiji svako ko se docepa neke vlasti u stvari Jovica Guberinic :banghead:

Van mreže Mesečar

• Sr. Member
  • Thank You
« Odgovor #14 poslato: Jul 03, 2013, 15:41:06 »
Neka carine i lupaju PDV samo neka puste robu. Kolicina ionako ne bi trebala da bude njihova briga, jer sama kolicina nista ne znaci. Druge sluzbe su zaduzene da se bave pitanjem preprodaje.
Sto je najgore sto sad ne veruju ni pravim racunima pa i tu dolazi do problema i dokazivanja.  :banghead:

U poslednje vreme iskljucivo trazim od kineza da mi u svaki paket stave racun, i to pravi iznos... odbijam svaku ponudu da se pomogne u smanjenju cene... s obzirom da znam koje su sad peripetije oko uvoza kao takvog sa sve ispravnom dokumentacijom, ne treba mi zezanje i sa dokazivanjem vrednosti.

Izvolite lepo na uvid racun sa pecatom, izvod iz banke, kopiju PP uplate. Sve im to lepo predajem kada mi stigne paket i miran sam.