Autor Tema: akcize  (Pročitano 7014 puta)

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 12198
  • -Receive: 11404
  • Ugled: +23156/-0
Odg: akcize
« Odgovor #15 poslato: Jul 06, 2021, 18:56:22 »
Pa kako je u nepovoljnijem polozaju kad je 20 puta povoljnije nego cigare? Naravno, posto je ovo daleko manje zlo, i realno jue da bude povoljnije. Ali ja kazem da sve cene srazmerno treba utrostruciti, ucetvorostruciti...

A sto se tice tog kome je 50 evra kao kuca, jos uvek ima izbor - da ne koristi nista. Taj kome je 50 evra kao kuca i dalje daje minimum 100 evra mesecno za cigare. Nebitno da li odjednom ili po 300 kinti dnevno - svakako sve ide iz istog dzepa. A ovako je za 50 evra miran 3-4-6 meseci, neko i vise. I ni najmanje mi nije zao onih koji nemaju za cigare, mada sam i sam aktivan pusac 30+ godina (racunam i zadnjih 10 od kad sam na pari). Mnogi nemaju leba da jedu, al za cigare se uvek nadje. I sam sam spadao u te, ali mi nije zao ni sebe ni drugih, jer smo samo ljudi bez karaktera.

Na mreži bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 6173
  • -Receive: 10517
  • Ugled: +11343/-0
  • Pol: Muškarac
  • elektronske cigarete
« Odgovor #16 poslato: Jul 06, 2021, 19:18:07 »
Pa nije isto ...Da je isto ne bi banke postojale i naplacivale kamatu na kredite  ;D Jesi cuo za nekog da se stisnuo pa stedeo 10 godina za stan ako je ikako imao priliku da dobije kredit i taj stan plati duplo?Ili kola? Umesto da dve godine malo stedi i zavrsi sa tim on ce uzeti kredit na 5 godina,placati duplo duze i platiti duplo vise.... Mi smo nesavrsena vrsta i onda ne vredi gledati realno i nikakva matematika tu ne pomaze.I jeste lakse dati 100e tokom celog meseca nego 50e odjednom jer da nije ljudi to ne bi radili.A "lako" i "tesko" nije samo stvar prostog zbira vec zavisi i od okruzenja,prilika...Npr,na cigare je navikla ali objasni ti zeni zasto si dao 50e na te gluposti za sebe a nisi kupio novi usisivac ili mikser koji trebaju ne njoj nego "u kuci"?  ;D

Van mreže Milanez

• Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 1275
  • -Receive: 673
  • Ugled: +673/-0
« Odgovor #17 poslato: Jul 06, 2021, 19:36:29 »
nije totalni off ... kada pricamo o "manjem zlu" -  zapalio juce jednu cigaretu i to sam znao i pre (kad ostavim cigarete na nekoliko dana) nekako pece grlo ,ne znam bolji izraz al utisak je da je nezdravo za grlo . elektronske cigarete imaju TH na drugu foru i lepse i zdravije . pored vejpa mi cigarete nisu interesantne ali kupicu za 2500 din original kubanske puritose (5 u pakovanju) makar kao "ukras ",svidja mi se sto su original kubanski
liberprint
procitao sam danas jednu knjigu . menja se covek - cas volim kompjuter cas ne volim ,cas citacu cas necu , prija odmor od interneta

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #18 poslato: Jul 06, 2021, 20:08:51 »
Ne znam da l je realno porediti stednju za stan ili auto i 50 evra koji pripadaju jednom kalendarskom mesecu. Ali ok, kome je manje 300 dinara dnevno nego 50 evra za 6 meseci, samo nek izvoli. Bar trafike ima na svakom cosku ;D

Imenjace, to su lepe vesti! Ja sam srecniji nego ti ;D

Na mreži bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • elektronske cigarete
« Odgovor #19 poslato: Jul 06, 2021, 20:46:55 »
Ok,posteno.Ima neke razlike.Koliko ljudi kupi 3,4,5...steke ili boksova (kako ko vec zove) na samom pocetku meseca?Mislim,to ce potrositi a i u okviru je istog meseca... Cini mi se da ipak vecina vise voli da ponekad potrci po kisi do trafike ili da se nervira u pola noci sto su ostali bez cigara  ;D => da se vracamo na prethodno - ljudi nisu racionalna bica i ne moze se od njih traziti da se tako ponasaju.I onda sledi da neko (npr.drzava) mora da ogranici koliko se ko moze zaduziti kod banke,kad se mora obaviti neki pregled da ne bi izginuli na poslu ili putu,kako mora izgledati pisana forma nekog dokumenta da ne bi letele glave zbog "reci" itd itd.

I onda medju tako "racionalnu" vrstu pustis proizvod koji je na ovaj ili onaj nacin favorizovan i drugi koji nije i kazes "sami ce odluciti sta je najbolje za njih"...

No nebitno zapravo se slazem da je i ovo porok kao i svi drugi i kao takav nije dobar.Jedino sto mislim da trenutno manje dece place od posledica  (na zdravlje,budzet...) ovoga nego od onog drugog pa ako vec ne moze da se izbegne sve komplet onda bih radije da favorizujemo..."manje zlo".I tu ne spadaju samo akcize vec i dostupnost,troskovi,jednostavnost...

Van mreže LiberPrint

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #20 poslato: Jul 06, 2021, 21:45:33 »
Pa za takve koji vole da trce po kisi ima bocice od 10ml. I opet je jeftinije nego cigare, a sa kolicinom pada i cena, sto kod cigara nije slucaj. I tu je "ovo" u prednosti u odnosu na duvan. E sad, dostupnost... To niko nije kriv, a narocito ne drzava. Jednostavno mala je potraznja, pa srazmerno tome i ponuda. Relativno nov proizvod, naspam duvana koji ima vekovima dugu tradiciju, a ni korisnici nisu pokazali neko interesovanje. Ima gomila trgovaca koji imaju kapital, i samo vrebaju neku povoljnu priliku da se ustreme, ali ovo jednostavno nije to.

I naravno slazem se da je ovo daleko manje zlo, i za zdravlje i za budzet, i realno je da bude jeftinije. I jeste daleko jeftinije i to je sasvim ok. Ali ja sve vreme pricam da je sve to previse jeftino i da srazmerno treba sve da poskupi. Takodje, ovde je nikotin najskuplja stavka, pa se i tu moze reci da ima pravde, jer je ono sto je najmanje stetno i najjeftinije.

Eto recimo, mene dnevno konzumiranje tecnosti kosta oko 5 dinara. Mislim da je stvarno realno jedno poskupljenje od 4 puta. Da mene mojih 3-4ml kostaju 20 dinara, a da paklica cigara kosta 1000 dinara :D

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • -Given: 11182
  • -Receive: 13078
  • Ugled: +15513/-0
« Odgovor #21 poslato: Jul 06, 2021, 22:02:17 »
Skoro me neko pitao sto ne popravljam vise modove ...pola dana da izgubim radi 500din ? pa nisam ni ja senuo , bolje da cuvam vid i odmaram nego da radim za sicu... kad bude mogla popravka da se naplati 20-30 evra, mozda se predomislim  :lol:
Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Van mreže Milanez

• Hero Member
  • Thank You

Na mreži bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • elektronske cigarete
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 15, 2021, 13:53:59 »
Pa naravno... Jel neko mislio da nece ici ka tome?  ;D

Van mreže Milanez

• Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 15, 2021, 18:32:24 »

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 15, 2021, 18:40:17 »
Van pameti da litar PG ili VG bude 300 eura...ne lozite se  :greedy:
S' druge strane zasto bi i bio ukoliko ce DIY biti zabranjen  :098:
Umesto da se lepo prilagodimo i pevamo hvalospeve svakom govnetu, mi samo nesto kritikujemo :D

Na mreži bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • elektronske cigarete
« Odgovor #26 poslato: Oktobar 15, 2021, 21:04:49 »
Pa sto ne bi bilo i kad je pamet imala veze sa drzavom?Drzave pokrecu druge stvari... ;D

Verovatno ce biti toliko ono sto se prodaje kao sirovina za tecnosti dok ce ovi za sapune i sl. biti kao i do sada.I sigurno ce se naci procenat ili dva onih koji ne znaju ili nece da koriste ovo drugo za ecig i mozda jos procenat-dva onih koji ce pristati da plate novu cenu i mozda procenat-dva onih sto se uplase dugodisnjih zatvorskih kazni koje su zaprecene za upotrebu tecnosti bez akciza...  Nije to resenje za sve njihove probleme ali ako uspeju jos koji procenat da dodaju zabranom aroma,ogranicenjem kapaciteta,verovatno u nekom trenutku i zabranom otvorenih sistema itd. nakupice se tu.

Svaki procenat koji dodaju znaci znaci malo vise para u budzetu.Neki ce platiti koliko se trazi,drugi ce se vratiti na cigare ( platiti akcizu+ranije osloboditi penzioni fond - ti su najbolji ) a oni koji prestanu sa svime ionako ni do sada nisu puno doprinosili a sada ce se bar smanjiti odliv novca u Kinu. Win-win...win situacija  ;D

Van mreže ivanneko

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 15, 2021, 22:38:24 »
Pa to mislim , sta ce VG od 300 eura traziti na polici ducana kao sirovina ako DIY bude zabranjen ?

Na mreži bobpp

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Thank You
  • elektronske cigarete
« Odgovor #28 poslato: Oktobar 16, 2021, 16:18:59 »
Pa dok ne bude zabranjen,da se uzme koji dinar (euro,dolar...) ;D A pitanje je sta ce i na koji nacin biti zabranjeno.
Tu su vec ozbiljne kalkulacije u pitanju - neki bi vratili na cigare i time pridodali u budzet ali jedan broj bi mozda batalio sve a onda nista ne bi doprinosili.Pojavio bi se i organizovani sverc i crno trziste,nisu ni oni na zapadu imuni na to.Pa potencijalno nezadovoljstvo jednog dela gradjana sto bi i neka opozicija mogla da iskoristi.Odredjeni gubitak radnih mesta sto opet dovodi do prethodnog.Itd,itd.Sve to treba pazljivo izvagati i videti gde je najveci dobitak.
Naravno zdravlje nisam nigde pomenuo jer to drzavu samo po sebi bez pridodatog znaka $ apsolutno ne zanima.Otprilike kao sto ni nas ne interesuje hoce li ili nece padati kisa ukoliko cemo taj period prespavati ali moze da nas interesuje ako planiramo put,imamo neku njivu/vocnjak,zaboravili ves napolju i sl.

Van mreže Milanez

• Hero Member
  • Thank You